Haberler

50. yılda 50 eserle Türk inşaatının öyküsü

Tarih: 4 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın Cumhuriyet tarihinde öne çıkan 50 mühendislik eserini belirlediği proje kapsamındaki ’50. Yılda 50 Eser Sergisi’, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açıldı. Sergi, 16 Temmuz’a kadar görülebilecek.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türk Mühendis ve Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen "50. Yılda 50 Eser Sergisi"ni açtı.

Odanın 50. kuruluş yıldönümü çerçevesinde hazırlanan proje ile "Türkiye Cumhuriyeti döneminde gerçekleştirilen mühendislik eserlerinden öne çıkan 50 tanesi" belirlendi. Eserlerin tanıtıldığı bir kitabın basıldığı çalışma kapsamında, fotoğraf sergisi de düzenlendi.

Serginin açılış töreninde konuşan Demirel, çalışmanın büyük önem taşıdığını belirterek, ülkenin gelişiminde imar ve inşanın oynadığı role vurgu yaptı.

Atatürk’ün ülkeyi kurarken 3 ana hedef ortaya koyduğunu kaydeden Demirel, ülkenin "çağdaş", "medeni" ve "zengin" olması için her kesimin büyük çaba gösterdiğini ve ülkenin kuruluş sürecinde içinde bulunduğu yoksulluktan kurtulabilmek için imar ve inşa gerektiğini anlattı. Demirel, bugün gelinen noktada Türkiye’nin inşa gücünün dünyada 10. sırada bulunuduğuna dikkati çekti.

Demirel'in temennisi
Proje kapsamındaki eserlerin yalnız ülke sınırları içindeki çalışmaları kapsadığına, yurtdışındakilerin dışarda bırakıldığına işaret eden Demirel, bu 50 eserlik kapsama bir çok mühendislik eserinin daha girmesinin insanın içinden geçtiğini, sayının hiçbir koşulda yeterli gelmeyeceğini kaydetti. Bolu Tüneli, Zigana Tüneli, Urfa Tüneli, Borçka-Suçatı Yolunun bu çalışmalardan bazılarını oluşturduğunu belirten Demirel, ülkedeki güzel kasabaları, Şanlıurfa, Selçuk, Dicle, 100. Yıl, Atatürk gibi üniversitelerin kampuslerini de kapsamda görmeyi istediğini anlattı.

GAP’ın tamamlanması
"Bu topraklarda ne yaptınız; mesela Romalılar şunları yaptı, Osmanlılar şunları yaptı, siz ne yaptınız derlerse? Bizim gösterecek çok şeyimiz var ama bizim göstereceğimiz şeylerin çoğu ekonomik karakterlidir. Ben bunlardan bir tanesinden bahsedeceğim o da GAP projesidir" diyen Demirel, proje hakkında çeşitli bilgiler verdikten sonra "Türkiye’nin herşeyi yapmaya kalkmaması, gücü nispetinde hareket etmesi ve başladığı işleri de makul zamanda bitirmesi" gerektiğini kaydetti. O zaman zenginleşmenin devam edeceğini ifade eden Demirel, GAP Projesinin tamamlanmasının önemini vurguladı.

Sergiyi Demirel açtı
Oda Başkanı Taner Yüzgeç de proje ile "cumhuriyetin ve inşaat mühendisliğinin ortak sürecine anlam ve derinlik katmak istediklerini" belirterek, "Seçilen 50 eser, ilk yatırımdan bugünün teknolojisinin kullanıldığı projelere kadar Türkiye Cumhuriyetinin ve inşaat mühendisliğinin öyküsünü bizlerle buluşturuyor" dedi.

Yüzgeç, çalışmanın, inşaatçıların hem kendi mesleklerine hem de cumhuriyete sahip çıkma çabası olarak değerlendirilmesini istedi.

TMMOB İnşat Mühendisleri Odası’nda düzenlenen sergi, 16 Temmuz’a kadar görülebilecek. Eserler daha sonra İnşaat Mühendisleri Odası’nın yurt genelindeki şubelerinde açılacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.