Haberler

“Anadolu” Adının Doğduğu Taşlıca Köyü Özgün Dokusuna Kavuşuyor

Tarih: 5 Temmuz 2007


Kızılcahamam’ın, efsaneleri ve kayalarıyla ünlü Taşlıca Köyü, Kızılcahamam Kaymakamlığı, Kızılcahamam Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Taşlıca Köyü Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği’nin işbirliğiyle özgün dokusuna kavuşuyor. Taşlıca Köyü’nde bulunan eski taş, ahşap ve kerpiç yapılar onarılarak yeniden işlevlendiriliyor. Köy çevresindeki türbeler ve her biri ayrı bir efsaneye sahip olan kayalar da düzenleme çalışmalarıyla birlikte gerçek kimliğini buluyor.

Hayata geçirilecek onarım ve çevre düzenleme uygulamaları kapsamında 20 Haziran 2007 tarihinde Taşlıca Köyü’nü ziyaret eden Kızılcahamam Kaymakamı Bilal Çelik, Kızılcahamam Belediye Başkanı Adem Özbekler, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, ÇEKÜL Vakfı Ankara Temsilcileri Faruk Soydemir ve Vedat Ağca, köy muhtarı Celal Erşahin’in öncülüğünde burada birtakım incelemelerde bulundular. Buna göre; eskiden okul olarak kullanılan yapı, onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra “Taşlıca ve Çevresi Araştırmaları Merkezi” adı altında faaliyet gösterecek. Okulun karşısında bulunan ve Taşlıca köylülerinin önerdiği yapı ise, mülkiyet işlemleri tamamlanır tamamlanmaz onarılarak “Taşlıca Köyü Geleneksel Kültürünü Yaşatma Merkezi” olarak işlevlendirilecek. Köy girişinde bulunan eski yapı da tamamen onarılıp, çevresiyle birlikte düzenlenerek “Çevre Kültür Evi” olarak hizmet verecek. Böylece köyü ziyarete gelenler, merak ettikleri ve ihtiyaç duydukları bilgilere ilk buradan ulaşacaklar.

Taşlıca Köyü’nde hayata geçirilecek olan diğer çalışmalar şu şekilde sıralanabilir: Köydeki diğer yapıların sokak iyileştirilmesi projesi kapsamında rölöve ve restorasyon projelerinin hazırlanması, köyün kültürel değerlerinin belgelenerek bir rapor haline getirilmesi, köydeki mevcut geçim kaynaklarının araştırılarak bir rapor haline getirilmesi ve yeni olanakların araştırılması, el sanatlarının canlandırılması için ahşap ve demircilik atölyelerinin kurulması, sokakların zeminlerinin Arnavut taşı ile kaplanması, köy koruma imar planının yapılması, köyün ağaçlandırılması.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.