Haberler

30 Milyon Yolcu, 23.000 Metre Kare Mağaza... ve Sadece 700 Oturma Yeri

Tarih: 5 Temmuz 2007 Kaynak: Guardian Yazan: Julia Finch Çeviren: Ayşegül Tekin

Fotoğraf: Heathrow Airport Guide

Yeni Heathrow Terminal 5 Havaalanı’ndan yolculuğa çıkıyordunuz ki uçağınız uzun bir rötar mı yaptı? Endişeye gerek yok. Oturacak bir yer bulun ve cam duvarların ardındaki heyecan verici manzarayı seyretmeye koyulun: Bir tarafta Windsor Kalesi; Wembley Kemeri; London Eye ve diğer tarafta ufukta Gherkin.

Fakat yer bulmak için acele etmenizde yarar var, çünkü Richard Rogers’ın tasarladığı ve gelecek yıl 27 Mart saat 04:00’da açılacak terminalde yalnızca 700 koltuk bulunuyor. Yılda 30 milyon yolcu kapasitesine sahip bir havalimanı için bu oldukça düşük bir sayı.

Daha fazla oturma yeri olması düşünülüyor, fakat bunların kafelerde, bar veya restoranlarda yer alacak olması, yalnızca ayaklarınızı dinlendirmenin bedelinin en azından bir fincan kahve fiyatı olacağını gösteriyor.

Bahsettiğimiz yeni terminal, bir “uçuş katedrali” gibi olabilir, ancak 23.225 m²’lik alışveriş alanıyla yapı, ki bu altı tane Asda Süpermarketi’ne bedel bir alan, daha çok büyük bir alışveriş merkezini andıracak. 4,2 milyar Pound Terminal 5 geceleri açıldığı zaman, zaten mağazalarla dolu Heathrow’un toplam alışveriş alanını %50 artıyor.

Günde 6.000 işçinin yapımında çalıştığı Avrupa’nın en geniş inşaat alanına sahip yapıda denetleme memurunun işi zor. Çünkü denetlenecek 142 mağaza ve 25 restoran var.

Havaalanı işletmesi BAA ticarete meraklı, çünkü mal sahibi İspanyol Ferrovial Grubu sandviçten tutun da Chanel çantalara kadar bir çok malın satışından iyi kâr sağlıyor. Yük boşaltma ücretleri geçen yıl yaklaşık 900 milyon Pound iken ticari kazanç 600 milyon Pound idi. Londra çevresindeki küçük havaalanlarında sayıca artan iş uçuşları nedeniyle uzun kuyruklar, kısıtlı olanaklar, artan dükkan sayısı ve yetersiz oturma yeri sorunları sıkça görülüyor. Geçen ay işletme liderleri, Downing Street zirve toplantısında konuyu görüştüler. Restoran sahibi, iş adamı ve Terminal 1 binasının iç mimarı Sir Terence Conran, BAA’i, planlama prensibi benimsemeden, yalnızca finansal çıkar için ticari mağazaları artırmakla suçladı ve “Firma, Heatrow’u aynı bir ‘pazar atmosferi’ içine sokarak gerçekten ürkütücü bir yere çevirdi” şeklinde konuştu.

Terminal 5 binasında kayıt bürosu en üst katta yer alıyor ve dükkanlar kırtasiye ürünleriyle sınırlandırılıyor. Müşteriler bunun ardından 1.572 m²’lik Harrods mağazasıyla karşıyorlar. Ancak yoğun alışveriş daha ileride başlıyor. Girişte güvenlikten sonra, iki sıra yürüyen merdiven 2.787 m²’lik World Duty Free mağazasına müşteriyi taşıyor. Mağaza, terminaldeki yedi World Duty Free outletleri içinde en iyisi. World Duty Free BAA’in bir parçası ve geçen yıl 380 milyon Pound satış yaptı.

WDF’nin genel müdürü Mark Riches, yeni mağazalarının müşteriyi çekeceğine emin ve “müşterilerin %70’i bu yürüyen merdivenle bize gelecek ve biz buna hazırız” şeklinde konuşuyor.

Daimi müşterilerinin farkında olan Riches: “Binayı terketmeyen insanlara eğer bir şey satamıyorsak, bizde bir problem var demektir” diyor.

Parıldayan kozmetik ürünlerini öne çıkarmayı ve merkezdeki alanı manikür gibi güzellik hizmetlerine ayırmayı planlayan eski Marks & Spencer yöneticisi Riches diyor ki: “Bu iş, sadece bir şeyler satarak hizmet sunmak olarak değil, adeta bir tiyatro oyunu gibi düşünülmeli.”

Riches’ın “memnuniyet” adını verdiği bir planı daha var: Müzik, alışveriş yaptığınız yere göre değişecek ve 14 metre uzunluğunda bir “kristal perde”de reklamlar ve spor aktivitelerinin videoları gösterilecek. “Bu tıpkı Times Square’de karşınıza çıkan teknoloji tasarımları gibi bir şey olacak”, diyor Mark Riches.

Yolcuların kişi başı yaklaşık 4.26 Pound harcadığı Heatrow’da koridorun sonunda yerden duvara kadar içki ve sigaraların yer aldığı satış birimi ve parti ortamını andıran içki tadım bölümü bulunuyor. Mağazanın içinde birkaç adım ötede ise, Diageo içki grubu Johnnie Walker tarafından finanse edilen bir kokteyl bar yer alıyor. Riches heyecanla: “Amacımız Londra’nın en iyi kokteyl barını yapmak” diyor.

İngiliz yolcular, İzlandalılar’dan sonra en hevesli havaalanı müşterileri – ikinci sıradalar çünkü oturacak yer bulamıyorlar. Bu durum değişecek gibi de değil.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.