Haberler

Kültür mirasına yeni üyeler

Tarih: 5 Temmuz 2007 Kaynak: NTVMSNBC

Avustralya’nın Sydney kentindeki Opera Binası ve Hindistan’daki Kızıl Kale, Unesco’nun dünya kültür mirası listesine eklediği yeni eserler arasında yer alıyor.

Birleşmiş Milletler’in kültür kolu Unesco, Japonya’da bir gümüş madenini ve Türkmenistan’da bulunan antik bir hisarı da dünyanın kültür hazineleri arasına kattı.
Haberin devamı

Irak’ın Samarra kentindeki arkeolojik kalıntılar kayda geçirildikten sonra derhal tehlike altında ilan edildi.

Unesco, Polonya topraklarında yer alan Auschwitz Toplama Kampı’nın adının değiştirilmesi talebini onayladı.

Toplama kampının ne inşasında ne de işletilmesinde yer aldığının açıkça belirtilmesini isteyen Polonya’nın talebi üzerine, kamp bundan böyle Auschwitz-Birkenau Alman Nazi Toplama Kampı olarak kayıtlara geçecek.

Unesco, 1973 yılında inşaatı tamamlandığından beri Sydney kentiyle özdeşleşen Opera Binası’nı “kapılarını bütün topluma açan sanatsal açıdan muazzam bir anıt” diye nitelendiriyor.

Dev bir mimari eser diye adlandırılan Opera Binası, bir kentin yapısında mimariye sürekli etkisiden dolayı övgüye layık görülüyor.

Unesco, Hindistan’da 1648 yılından beri ayakta duran Kızıl Kale’yi “Hint tarihini Moğolların döneminden 20’inci yüzyılın yarısında kazanılan bağımsızlığa değin yansıtan” dünya kültür mirasına ait bir mimari eser olarak değerlendiriyor.

Unesco’nun listesine giren Japonya’daki Ivami Ginzan gümüş madeni 16’ıncı yüzyıldan kalma.

Türkmenistan’ın Nisa hisarlarında yer alan antik kent kalıntıları İ.Ö. 3’üncü yüzyıldan İ.S. 3’üncü yüzyıla uzanan bir dönemi kapsıyor.

Irak’ın Şiiler için kutsal kentlerinden Samarra, Dicle Nehri boyunca yer alan ihtişamlı kalıntılara ve 9’uncu yüzyıldan kalma bir camiye sahip. Samarra’daki kutsal mekanların saldırılara hedef olması Unesco’da büyük kaygı uyandırıyor.

Unesco yetkilileri Yeni Zelanda’daki konferansta bir hafta süresince 39 ülkenin dünya kültür mirasına dahil edilmesi gerektiğini düşündüğü eserlerini değerlendirdi.

1972 yılından bu yana Afganistan’dan Zimbabve’ye dünyanın dört bir köşesini inceleyen Unesco’nun dünya kültür mirasına ait gördüğü 830’u aşkın eser var.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.