Haberler

Küresel Şehirler Sergisi

Tarih: 5 Temmuz 2007 Kaynak: Tate Derleyen: Pelin Koçkan, Sırmahan Bilir


Ecataepec 2006, Scott Peterman

20 Haziran’da Tate Modern’de başlayan, Türk sanatçılardan Osman Bozkurt ve Hüseyin Alptekin’in işlerinin de yer aldığı “Global Cities” sergisi 27 Ağustos 2007 tarihine kadar sürecek. Sergide 20’den fazla sanatçı dünyanın gelişen yüzü Kahire, İstanbul, Johannesburg, Londra, Los Angeles, Mexico City, Bombay, Sao Paulo, Şangay ve Tokyo gibi şehirleri üzerinden “Boyut, Gelişim Hızı, Biçim, Yoğunluk, Çeşitlilik” olmak üzere beş ana başlık altında inceleniyor.

Hollandalı mimar ve teorisyen Rem Koolhaas, Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanan ilk kadın mimar olan Zaha Hadid, İngiliz mimar Nigel Coates, Geocruiser çalışmasıyla tanınan Nils Norman, Mark Mothko Memorial Ödülü’nü alan Richard Wentworth, Venedik ve Amerika’da eğitim görmüş olan Fritz Haeg sergi için görevlendirilmiş mimarlar. “

Boyut
Boyut başlığı iç göçlerin şehirlere etkisini içeriyor. Genel olarak göçe maruz kalan bölgeler giderek büyüyor. Örnekler arasında Tokyo, Mexico City, Sao Paulo yer alıyor. Seçilen örnekler bulundukları ülkelerin en gelişmiş ve en zengin kentleri. Hepsinin ortak noktası özellikle son on yılda kültürel, sosyal ve ekonomik ihtiyaçların getirdiği göçlerle kırsal alanlara doğru genişlemesi. Bununla birlikte yöneticilerin düzensiz büyümeye karşı önlem aldığı, ulaşım ağının da gelişmekte olduğu gözleniyor.

Gelişme Hızı
Fiziksel ve sosyal yönden gelişme hızını anlatan ikinci başlıkta Kahire, İstanbul, Londra, Los Angeles ve Şangay inceleniyor. Bu şehirler dünyanın daha hızlı büyüyen şehirleri arasında yer alıyor. İş gücü, ekonomi, altyapı ve ulaşım yönleri de anlatılan şehirler arasında en hızlı ancak en planlı büyüyen Londra. İstanbul ise gelişme hızında sekizinci sırada. Balkanlar’ın en büyük bölgesi olan İstanbul bulunduğu stratejik konum, altyapı çalışmaları, ekonomik iyileştirme planları ve kültürel olanakların artırılmasının yanı sıra ulaşım imkanlarını da geliştiriyor. Marmaray tüp tünelleri ile boğazın iki yakasını birleştirmeyi hedefliyor. "Hadiseler” adlı videoyla iki farklı coğrafyayı birleşimini anlatan Hüseyin Alptekin, “Auto-Park” videosuyla şehir hayatının zorluklarını anlatan Osman Bozkurt ve İstanbul çevresindeki özel toplulukları ve kentsel yayılmayı inceleyen Laurence Bonvin ise İstanbul çalışmalarıyla sergide görev alan isimler.

Biçim


Incident-s Istanbul, Huseyin Alptekin

Şehirlerin DNA’sı olan biçim; kentsel dokuları içeriyor. İstanbul , Johannesburg, Londra, Bombay ve Tokyo merkezi planlı; ancak herbiri birbirinden farklı ve düzensiz büyüyor. Bu şehirlerin karmaşık ancak kendi içinde çözümsüz olamayan ilişkileri kültürel durumları kadar coğrafi konumlarıyla da ilgili. Anlatılan şehirler arasında yeşil alanının daha fazla olması, ulaşım olanakları ve ticari yönü Londra’nın örnek kent olmasının nedenleri arasında. Diğer şehirler ise yeni yeni gelişiyor. Bombay ve Tokyo’da kentsel sorunların yoğunluğu dikkat çekerken göçler sebebiyle gecekondulaşmanın yoğun olduğu İstanbul’da kentsel planlamalar da daha bilinçli yapılıyor. Kentin altyapı ve ulaşım çalışmaları ise olumlu çabalar arasında yer alıyor.

Yoğunluk
Kilometre başına düşen insan sayısı, yani nüfus yoğunluğu günümüzde tartışılan en büyük sorunlardan biri. Yoğunluğun farkına varılması ve buna uygun tasarımlar yapılması kentlerin yaşanılamaz hale gelmemesi için çok önemli. Büyük kentler kalkınmak için daha çok alana ve alt yapıya ihtiyaç duyuyor. Aşırı kalabalıktan kaynaklanan su, gaz, elektrik ,yol kısıtamaları yoksullukla birlikte kentlerin tüm işlevselliğini yok ediyor. Bu kentlerde sürdürülebilirlik kavramı ve elverişsiz koşullara uygun iyi tasarımlar geliştiriliyor. Nüfus yoğunluğuyla öne çıkan şehirler ise sırasıyla Londra, Mexico City, Bombay ve Kahire.

Çeşitlilik


Jo’burg, Guy Tillim

Kent içi çeşitlilik konusu ise Johannesburg, Londra, Los Angles, Sau Paulo ve Şangay’da öne çıkıyor. İç ve dış göçlerin etkisiyle oluşan çeşitlilik sonucu eğitim seviyesi, iş imkanları ve gelir seviyelerinde halk arasında uçurumlar söz konusu. Şehirler büyüdükçe merkez halkı ve dünyanın diğer ucundan gelen topluluklar bir araya geliyor ve bu da insanlar için bir test niteliği oluşturuluyor. Entegrasyonla; kültürel, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlar desteklendiği sürece kentler beslenip güçlenirken bir arada yaşamanın zorlukları ve kültürel farklılıklar da ortaya büyük sorunlar çıkarıyor. Etnik ve ırksal bir kompozisyon oluşturan bu şehirlerde kolaylık sağlayan ulaşım sistemleri, genel kamusal alanlar ve merkezlere uzak bölgelerle bağlantıyı iyi sağlamak çok önemli. Bu kentlerde çeşitlilik şaşılacak derecede fazla. Çoğunlukla kendi ülkelerindekinden bile sayıca fazla olan göçmenler kent nüfuslarının çok büyük bir kısmını oluşturuyor ve bunun yanında yerel halk nüfusları oldukça düşük.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.