Haberler

Taşkışla Sapasağlam Ayakta

Tarih: 5 Temmuz 2007 Yazan: Melis Göker

Fotoğraf: Sedat Bayrak

Bir süredir Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Avrupa yakasında gerçekleştirdiği yol yapım ve tünel çalışmaları yoğun bir şekilde sürüyor. Yapılan tünel çalışmalarının bir ayağı da İstanbul Teknik Üniversitesi’nin uzun yıllardır Mimarlık Fakültesi’ni barındıran tarihi Taşkışla binasının oldukça yakınından geçiyor. Bu çalışmaların meydana geldiği dönemde tarihi Taşkışla binasında çeşitli çatlaklar meydana gelmesi ise endişe yarattı. Karayolları’nın tünel çalışmaları sonrasında Taşkışla Binası’nda meydana genel hasar, binanın tehlike altında olup olmadığı ve gerçekleşen süreçle ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Sinan Mert Şener’in görüşlerine başvurduk.

Sinan Mert Şener’in yaptığı açıklamaya göre Karayolları’nın projesi kapsamında Taşkışla Binası’nın yakınından geçen tünel çalışmaları esnasında ve sonrasında binada çeşitli çatlaklar meydana geldi. Bu çatlaklar sonrasında ise hem çatlaklar incelemeye alındı hem de tünel çalışmasını yürüten firma yetkilileri binanın zemin etütlerini gerçekleştirdi.

Şener, “Yapılan incelemeler sonucunda binada gerçekleşen çatlakların sıva çatlağı olduğu ve taşıyıcı sisteme zarar veren bir durum olmadığının belli olduğunu fakat bu çatlakların oluşmasına neyin sebep olduğu tam olarak saptanamadı. Binanın zemin çalışmalarıyla ilgili yapılan etütlerde ise herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Zemin ve temelde hiçbir sorun tespit edilmeyen binanın zemin ölçümlerini ve toprakla ilgili değişimleri ölçmek için açılan iki kuyu ise hala gözetim altında tutuluyor,” dedi.

Taşkışla binasının aşağısında yer alan yeşil alanda çeşitli toprak hareketleri ve toprak kaymalarının tespit edildiğini fakat Taşkışla Binası’nda bu tür hareketlere rastlanmadığını belirten Şener, tarihi binanın zemininin oldukça sağlam olduğunu belirtti.

Taşkışla’yı şu anda tünel inşaatı tehdit etmiyorsa da bakımsızlığın tehdit ettiğini söyleyen Şener, yakın zaman içerisinde çeşitli girişimlerde bulunarak binanın dış cephesini restore etmek istediklerini, ne kadar iç mekan duvarlarının restorasyonu tamamlansa da dış duvarlarda henüz böyle bir girişimin olmadığını söyledi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.