Haberler

Kartal - Pendik Master Planı

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Arcspace Çeviren: İrem Çağıl


Kartal – Pendik Master Planı İstanbul’un doğu yakasındaki yeni bir kent merkezi için düzenlenen yarışmada ödül alan teklif. Bu plan, kullanılmaz durumda olan bir sanayi bölgesini, bir merkezi iş alanını, kaliteli bir yerleşke gelişimini, konser salonlarıın, müze, tiyatro gibi kültürel faaliyetlerini, bir marina ve turistik otelleri kapsayacak şekilde, İstanbul’un yeni bir alt merkezine dönüştürmeyi amaçlayan bir yeniden gelişim planı.

Bölge, İstanbul’u Avrupa ve Asya’ya bağlayan büyük bir otoyolun, deniz yolları hattının, deniz otobüsü terminallerinin ve ağır ve hafif tren yolu hatlarının içinde bulunduğu pek çok altyapı bağlantısı için bir kavşak niteliğinde. Proje, çevre bölgelerin temel altyapısal ve kentsel bağlamlarını birbirine bağlamakla başlıyor. Tali hatlar batıda Kartal’dan ve doğuda Pendik’ten başlayan ana yol bağlantılarını bir araya getiriyor.

Bu tali bağlantıların ana boylamsal aksla bir araya getirilmesi projenin en belirgin çerçevesini oluşturan yumuşak bir şebekeyi oluşturuyor. Yerel olarak bu şebeke yüksek programlanabilirlik seviyesinde bir yoğunluğu ve kent dokusunun dikey gelişimini oluşturacak şekilde hazırlanmış bir paket. Belirli bölgelerde şebeke açık bir arazide bir kule ağı oluşturmak üzere yükselirken, diğer bölgelerde sokaklarla bölünen yoğun bir doku oluşturmak amacıyla tersine çevrilmiş ve kimi yerlerde parklar ve açık alanlar oluşturmak üzere tamamen kaybolabilmekte. Bazı alanlar yüzer marinalar, mağazalar ve restoranların bir bütünü olacak şekilde denize doğru açılıyor.

Doku her bölgenin farklı taleplerine karşılık olacak şekilde farklı tipolojileri olan binalardan oluşan bir kentsel düzenleme tarafından birbirine bağlandı. Bu kaligrafik düzenleme yan yana binalardan çevreleyici bloklara ve esas olarak şehir boyunca zikzaklar çizen gözenekli ve birbirine bağlı açık alanlar üretebilen hibrid sistemlere dönüşebilen, değişken şartlar yaratıyor. Bölgenin bir bölümünden diğerine uzanan ince dönüşümler ve derecelenmelerle, bu düzenlenmiş doku çevrenin mevcut bağlamından bölgenin yeni ve yoğun gelişimine doğru yumuşak bir geçiş sağlıyor.

Bu yumuşak şebeke aynı zamanda bir grup yüksek binanın daha önce alçak fabrika binalarına tahsis edilen ya da açık park alanlarının içinde kaybolan bir alanda konuşlandırılacağı bir durumda olacağı gibi, gelişim olanaklarını da oluşturacak. Bu master plan, yeni kentin algılanabilir bir imaja ve mevcut çevreyle beraber ihtiyaç duyduğu yeni bir çevreye olan hassasiyetine karşılık verebilecek yapıda, kentsel forma uyarlanabilir bir çerçeve oluşturan dinamik bir sistem.

Künye
Toplam Proje Alanı: 6 milyon metrekare

Müşteri: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Mimarlar: Zaha Hadid Mimarlık Ajansı

Proje Ekibi
Tasarım: Zaha Hadid ve Patrik Schumacher

Proje Mimarları:
DaeWha Kang ve Saffet Bekiroğlu

Proje Ekibi:
Sevil Yazıcı, Daniel Widrig, Melike Altınışık, Elif Erdine, Miya Ushida
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.