Haberler

Gelibolu'ya anıtmezar

Tarih: 6 Temmuz 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Deniz Berktay
İstanbul'daki İtilaf Devletleri kuvvetlerince Gelibolu Yarımadası'na yerleştirilen ancak yardım beklerken ölen Beyaz Ordu askerlerinin anısına yapılacak anıtmezarın kasımda açılması planlanıyor.

Rus iç savaşı sırasında Kızıl Ordu birlikleri karşısında bozguna uğradıktan sonra İstanbul'daki İtilaf Devletleri kuvvetlerine sığınan ve Gelibolu'ya yerleştirildikten sonra soğuk ve açlıktan ölen Çarlık yanlısı askerlerin anıtmezarları, Gelibolu'da yeniden inşa edilecek. Rusya'dan bir heyetin bu ay içinde Gelibolu'yu ziyaret ederek konuyla ilgili son incelemeleri yapması ve gelecek ay mezarın inşasına başlanması, kasımda ise anıtmezarın açılması bekleniyor.

1917 Ekim Devrimi'nden 6 ay sonra, Kafkasya ve Sibirya'da güç toplayan Çarlık yanlısı General Anton Denikin ve Amiral Aleksandr Kolçak 'ın kuvvetlerinin saldırıya geçmesiyle Rus iç savaşı başladı. Denikin ve Kolçak'ın Kızıl Ordu karşısında bozguna uğramalarından sonra, İngiliz ve Fransız işgal güçlerinin desteğindeki General Piyotr Vrangel' in komutasındaki karşıdevrimci Beyaz Ordu 1920'de şansını son kez denedi. Ama bozguna uğradı.

Kilise de Yapılmıştı
Kaçan 150 bin Rus, Gelibolu Yarımadası'na yerleştirildi. Bu göçmenlerden 250'si, Avrupa ve Balkan ülkelerine aktarılmayı beklerken açlık ve salgından öldü. Ölenlerin anısına inşa edilen kilise, 1949 depreminde hasara uğradıktan bir süre sonra kaldırılmıştı.

Gelibolu'da geçirilen dönem, Rus diyasporasının benliğinde önemli bir yer tutuyor. Anıtmezarın yapılması, bir taraftan Vladimir Putin yönetiminin devrimden kaçan Rus diyasporası ile ilişkileri kuvvetlendirmesi, diğer taraftan da Lenin dönemini mahkûm etme çabası olarak değerlendiriliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.