Haberler

Biz olmasak konut fiyatları 5'e katlanır

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Harun Çümen

İnşaat sektörü temsilcilerinin "TOKİ ve Kiptaş haksız rekabet ediyor. Konut yapmaktan vazgeçsin" eleştirisine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konut projeleri üreten şirketi Kiptaş'tan cevap geldi. Kiptaş Genel Müdürü Yıldırım, "Konut fiyatları seçimlerden sonra yükselir." dedi.

Konut fiyatlarının oluşumunda etkin rol oynadıklarını belirten Kiptaş'ın genel müdürü İsmet Yıldırım, "Biz olmasak daire fiyatları beşe katlanır." dedi. Ümraniye'deki Yeşil Vadi Evleri'nde basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, yüzde 100-200 kâr marjlarıyla satış yapmakla eleştirdiği müteahhitlerden 'fahiş' kârlarını yüzde 20'lere çekip vatandaşa dönmelerini istedi. Sıfır kâr oranıyla çalışıp sosyal konut projeleri ürettiklerini vurgulayan Yıldırım, "Rekabet eden özel sektörün 50 bin YTL'ye daire sattığını gördünüz mü?" diye sordu. Kaliteli projeleri uygun fiyata verdikleri için satış problemleri olmadığını aktaran Kiptaş genel müdürüne göre, şu an kimse konut satamazken Zeytinburnu'nda satışa çıkardıkları Merkez Evleri'nde kuyruk var. Kiptaş, Yeşil Vadi projesinde yaşam alanlarına ve yeşilliğe uygun bir yer açabilmek için 180 dönümlük alanda konut sayısını 617 ile mümkün olan en düşük düzeyde tutarken, Ağaoğlu aynı bölgede 30 dönümde bin 800 konut yapıyor. İnşaat malzemeleri alanında iş yapan firmaların kalite çizgilerini de yükselttiklerini vurgulayan Yıldırım, "Demir çelikte, hazır betonda yüzlerce kamyonu geri çevirdik. Dökülen betonları kırdırdık. Testten geçemeyenleri iade ettik. Seramikçileri, demir çelikçileri, hazır betoncuları sıkı denetimler ile yüksek kalitede mal üretmeye zorladık." dedi.

Varoşların Ümraniye'si, Etiler gibi oldu

Belediyecilik ve konut yapımı alanında elde ettikleri deneyim ve bilgi birikimini yurtdışına taşımayı hedefleyen Kiptaş, Şam'da 30 milyon dolara 3 kavşak, Petersburg'da çimento fabrikası yapacak. Bükreş'te 4 bin 500, Üsküp'te ise 500 konutluk proje hazırlığı var. Kiptaş'ı uluslararası bir marka haline getirmeyi amaçladıklarını kaydeden Yıldırım, yakın bir gelecekte halka açılacaklarını bildirdi. Kiptaş'ın İstanbul'da inşa edilen konutların yüzde 6 ila 10'u arasındaki bir kısmını ancak yapabildiğini belirten Yıldırım, bir zamanlar 1 Mayıs olayları, terör ve çatışmalarla, geri kalmışlık manzaraları ve patlayan çöplüğü ile ün yapan Ümraniye'nin imajını, 188 bin ila 553 bin dolar arasında satışa sunulan Yeşil Vadi Evleri'nin değiştirdiğini ifade etti ve, "Artık Ümraniye, Anadolu yakasının Etiler'i oldu. Şu an bölgede 30 konut projesi var." dedi. 617 konutluk Yeşil Vadi Evleri'nin yüzde 65'i satılırken, 60 konutta hayat başladı.

Genel Müdür Yıldırım, "Seçim sonrasında konut fiyatlarında artış olur mu?" sorusu üzerine, her şeyin seçimlerden nasıl bir iktidar çıkacağına bağlı olduğunu söyledi. Yıldırım, "Milletvekili sayısı bile çok önemli. Anketlerde önde giden AK Parti'nin alacağı oy oranına göre artış oranları farklı olur. Eğer güçlü bir tek parti iktidarı çıkarsa konut fiyatlarında biraz daha yükseliş bekliyoruz." diye konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.