Haberler

Boğaz'ın 45 metre altında yürüdük...

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Tahsin Aksu
İstanbul'un iki yakasını Boğaz'ın altından birleştirecek Marmaray projesinin inşaatı, deniz yüzeyinin 45 metre altında tüm hızıyla sürüyor. 260 basamaklı dar bir merdivenden inilen, deniz tabanının altındaki tünellerin kapısı bambaşka bir dünyaya açılıyor.

Marmaray'ın Üsküdar'daki şantiyesi Kız Kulesi'nin hemen yanında bulunuyor. Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz'la birlikte, deniz yüzeyinden 45 metre, denizin dibinden de 2 metre aşağıya yerleştirilen tüp geçit tünellerine ineceğiz. Bunun için yaklaşık 100 metre uzunluğundaki iskelenin sonunda bulunan platforma geliyoruz. Tünele ineceklerin can yeleği giyip koruyucu baret takması zorunlu.

Yılmaz da, bir Japon mühendisin yardımıyla can yeleğini giyiyor. Ayrıca cep telefonları ile sigara ve çakmaklar, güvenlik nedeniyle görevliye teslim ediliyor. Tünellerde belli sayıda insanın bulunmasına izin verildiği için 20 kişilik gruplar halinde yolculuğumuza başlıyoruz. 260 basamaklı merdivenden oluşan dar koridordan iki kişinin yan yana yürümesi imkânsız.

Nefes almak güç
Denizin ortasından merdivenle aşağıya indikçe nem oranı artıyor, nefes almak güçleşiyor. Tüp geçit tüneline yaklaştıkça, merdivenlerin çevresindeki demir borulardan sızan su damlaları, geri dönme isteği uyandırsa da aşağıda bizi nelerin beklediğini merak ederek korkumuzu yeniyoruz.

Merdivenlerin sonuna gelindiğinde, büyük bir demir kapıyla karşılaşıyoruz. Dev kapının güvenlik kilitleri diğer taraftaki görevli mühendis tarafından açıldıktan sonra, kendimizi Marmaray'ın 135 metre uzunluğundaki 11 no.lu ilk batırma tünelinde buluyoruz. Tavandaki dev borulardan içeriye sürekli oksijen pompalanıyor. Duvarlarda ise çalışanlar için asılmış uyarı levhaları var.

Arkada deniz var
11 no.lu tüneli yürüyerek kat ettikten sonra yine kalın bir demir kapıdan geçerek ikinci tünelin bağlantı noktasını görme fırsatı buluyoruz. Burada iki tünel arasına geçici olarak yerleştirilen dev plastik conta su sızmasını önlüyor. Bağlantı noktasındaki kapıdan geçerek 10 no.lu ikinci tünele girdiğimizde yine uzun bir parkur bizi bekliyor. Tünelin sonunda karşımıza çıkan dev kapının arkasında deniz olduğunu öğrendiğimizde ister istemez biraz ürküyoruz.

Gezdiğimiz 135'er metrelik iki tüp tünel gibi 9 batırma tüp tünel daha birbirine eklenerek Boğaz'ın dibine yerleştirilecek. Böylece, Boğaz geçişi tamamlanacak. 2011'de bitirilmesi planlanan Marmaray turunun en yorucu kısmı ise sonunda. Yüzeye geri dönmek için 260 basamağı tırmanınca insanın içinden platformdan Boğaz'ın serin sularına atlamak geçiyor.
Temeli 2004'te atılan Marmaray projesiyle, Avrupa ile Anadolu yakasındaki demiryolu hatları birleşecek. Marmaray'la bir saatte tek yönde 75 bin yolcu taşınacak.

Bakan'la indik
Tünellere 260 basamaklı dar bir merdivenden iniliyor. Basın mensupları, Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz'la birlikte, deniz yüzeyinden 45 metre, denizin dibinden de 2 metre aşağıya yerleştirilen tüp geçit tünellerine indi.

Denizin ortasından merdivenle aşağıya indikçe nem oranı artıyor, nefes almak güçleşiyor. Tüp geçit tüneline yaklaştıkça, merdivenlerin çevresindeki demir borulardan sızan su damlaları, geri dönme isteği uyandırıyor.

Bu proje, Türk milletinin malı
Boğaz'ın 45 metre altında bulunmanın heyecan verici olduğunu söyleyen Ulaştırma Bakanı Yılmaz, şöyle konuştu: "Proje Türk milletinin malıdır. Londra'dan trenle kalkan buradan faydalanacak, Avrupa'dan gelenler de hiç duraklama yapmadan geçebilecek."

İkişer aylık sürelerle diğer 9 tüpü de indireceklerini söyleyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Yaklaşık 1.5 yıl sonra, denizin altındaki tüpleri tamamlıyoruz. Ayrılıkçeşme'den delme ve tünel açma işlemlerimiz devam ediyor. Her iki tünelin birinde 433 metre, diğerinde 473 metre delinmiş durumda. Avrupa yakasında hala arkeolojik çalışmalar sürüyor. 2011'de hizmet verecektir."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.