Haberler

Kantemir'in evi müze olabilecek mi?

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Elif Tunca
Büyük müzik adamı Dimitri Kantemir'in Balat'taki evi restore ediliyor. Restorasyon sonrası ziyaretçilerini ne isimle karşılayacağı ise belli değil; kimi müze diyor kimi sosyal merkez. Dimitri Kantemir evinin restorasyonunu üstlenen (sağdan) Burçin Altınsay ve Aygün Ayman, evin sosyal merkez olarak hizmet vereceğini söylüyor.

Osmanlı döneminin büyük musiki adamı Dimitri Kantemir'in Balat'taki evi, pek çok emsali gibi, kaderine terk edilmiş bir harabeydi. Patrikhane'nin hemen arka tarafında kalan, her tarafını otların kapladığı iki katlı evin sakinleri tinerci çocuklardı. Avrupa Birliği'nin yürüttüğü Fener-Balat Rehabilitasyon Programı kapsamında Kantemir'in evi de baştan aşağı yenilendi. Ancak ziyaretçilerini hangi sıfatla karşılayacağı hâlâ netleşmiş değil.

Restorasyonu halen süren evi geçen günlerde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirvesi'ne gelen Romanya cumhurbaşkanı ziyaret etti. Gazetelere yansıyan ziyaret haberinde Kantemir'in evinden 'müze' olarak söz ediliyordu. Rehabilitasyon programının yürütücüleri ise Kantemir'in evinin, projede sosyal merkez olarak yer aldığını söylüyor. Nitekim evin girişinde de bu ifade var. Amaç, semt halkını bilinçlendirecek faaliyetler için bir alan oluşturmak. Ancak böyle bir alandan söz etmek de çok mümkün değil. Zira Romanya'nın bakanlık nezdindeki talebiyle evin üst katı, müze olarak kullanılmak üzere Romanya'ya tahsis edilmiş. Bu kattaki iki odada şu an için camekân içinde sergilenen Kantemir hakkındaki kitaplar ve bazı nota örnekleri var. Romen yetkililer, ikinci katı kapsayan bu 'müze'nin tümüyle işler hale gelmesi ve buraya bir görevli atamak için restorasyonun tamamlanmasını bekliyor. Alt katta ise maalesef sadece bir tane küçük oda var. Bunun dışında biri küçük biri büyük, iki bahçesi var evin. Burada yapılabilecekleri ise Restorasyon Proje ve Uygulama Yöneticisi Burçin Altınsay, "Halka park yapacağız. Çocuklar gösteri yapabilir, oynayabilir. Mahalleli gelebilir." diye sıralıyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de alt kattaki odada sosyal faaliyetlerin belediye tarafından yürütüleceğini belirtiyor. Demir, "Burada kentlilik bilincini oluşturmaya yönelik faaliyetler, kurslar belediye tarafından yürütülecek. Sosyal merkez olarak tasarlanan ve restorasyonu süren bir başka binamız daha var. Asıl merkez orası olacak şekilde, iki mekânda da faaliyetler gerçekleştirilecek." diye konuşuyor. Demir'e göre, alt kattaki oda, bahçeyle birlikte değerlendirildiğinde mekân, yeterli gelecek.

Kendisi gibi müzikle ilgilenen babası tarafından, 14 yaşındayken müzik eğitimi almak üzere İstanbul'a gönderilen Dimitri Kantemir'in İstanbul'da Ortaköy ve Balat'ta kaldığı biliniyor. Balat'taki ev, bir sosyal merkez aranırken son anda fark edilmiş. Aslında çok da büyük bir mekân olmaması bir yana, harap halinden bugünkü güzel görünümüne kavuşturan restorasyon ekibinin yöneticisi Altınsay, "Burası, sosyal merkez olarak kullanılmak üzere zar zor bulunmuş bir yerdi. Üst katın Romanya'ya tahsis edilmesine bozulduk tabii." diye konuşuyor. Altınsay ve ekibinin, mümkün mertebe orijinal halini muhafaza ederek restorasyonuna devam ettikleri evin, Kudüs patrikhanesine bağlı kilisenin müştemilatından olduğu tahmin ediliyor. Zira hemen bitişiğinde aynı kiliseye bağlı okul ve diğer yapılar var. Ev, çevredeki binalardan iki yüzyıl daha yaşlı; yani 17. yüzyılda yapılmış. Daha önce de restorasyon geçiren evin toplam alanı 600 metrekare. Şu anki kullanıma göre bu alanın içindeki 265 metrekarelik bahçe ve 46 metrekarelik kapalı alan, Fatih Belediyesi'ne ait. Restorasyonun, en geç eylül sonunda bitmesi planlanıyor.

Dimitri Kantemir
14 yaşından 22 yaşına kadar İstanbul'da kalan, daha sonra babası gibi Boğdan voyvodalığına atanan Dimitri Kantemir, kendi icat ettiği nota sistemiyle Osmanlı musikisi eserlerini notaya aktardı. Ayrıca tarihle de ilgilenen Kantemir'in, 'Osmanlı İmparatorluğu'nun Yükseliş ve Çöküşü' adlı iki ciltlik bir kitabı da var.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.