Haberler

Yurtta kalmak yerine krediyle ev alıyorlar

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Meltem Kara
Gayrimenkul sektörünün büyümesine bağlı olarak üniversite çevrelerindeki konut projelerinin artmasıyla, okumak için İstanbul’a gelen öğrenciler konut kiralamak veya yurtta kalmak yerine uzun vadeli krediyle ev almaya başladı. Öğrencilerin aileleri tarafından gerek yatırım amaçlı gerekse mezun olduktan sonra oturacakları evleri satın alması, gayrimenkul şirketleri için yeni bir pazar yarattı. Bugün üniversiteye yakın konut satışlarında öğrenci ve öğretim üyelerinin payı yüzde 10’u aşarken, bu oran bazı projelerde yüzde 30’ları bile geçiyor.

Gayrimenkul sektörünün canlanması ve ihtiyacın artmasıyla sayıları gün geçtikçe artan konut projelerinde, artık güvenlik, sosyal olanaklar ve depreme dayanıklılık gibi özelliklerin yanısıra eğitim kurumlarına yakınlık da projelerin tercih edilme nedenleri arasına girdi. 23 üniversitenin bulunduğu İstanbul’da trafik sorunuyla karşılaşmamak, sosyal imkanlardan yararlanmak ve güvenli konutlarda oturmak isteyen öğrenciler ve öğretim üyeleri, kampus yakınlarındaki konut projelerde satışları hızlandırıyor. Konut kiralamak ya da yurtta kalmak yerine, uzun vadeli kredilerle konut satın alan öğrenciler bu yolla, hem geleceklerine yatırım yapıyor hem de mezun olduktan sonra oturacakları evi ailelerinin de yardımıyla şimdiden satın almış oluyor. Okullarının çevresinden konut almayı tercih eden öğrenci ve öğretim üyelerinin sayısı hergeçen gün artarken, konut satışlarından aldıkları payda yüzde 10’ları aşmış durumda.

Bir odayı kiraya veriyorlar
4 yıllık eğitim süresi boyunca İstanbul’a başka şehirden gelen öğrenciler ve aileleri, yurt veya kira giderlerini karşılamak yerine, uzun vadede konut taksitlerini ödeme yoluna gidiyor. Okullarının yakınlarındaki konut projelerine yönelen öğretim üyeleri ve öğrenciler, projeleri güvenli olması, trafik sorunu yaşatmaması ve bir çok sosyal olanak sunması nedeniyle tercih ediyor. Projelerin sosyal olanaklarından yararlanarak okul stresinden uzaklaşmak isteyen öğrencilerin bu projeleri tercih etmelerindeki diğer neden ise yatırım yapmak.

Konut çeşidi olarak 2 oda 1 salon tercih etme yoluna giden öğrenciler ikinci odayı kiraya vermeyi tercih ediyor. Bu yolla, konut taksitlerinin bir kısmı da karşılanıyor. Eğitim süresinin dışında, konutu yatırım amacıyla veya gelecekte kullanmak için alan öğrenciler de 2 oda 1 salon tercih ediyor. Öğrencilerin satın aldığı diğer ev çeşidi ise öğrenci kullanımına uygun 1+1 stüdyo daireler oluyor.

Sabancı yakınlarında
23 üniversitenin bulunduğu İstanbul’da Anadolu yakasında en fazla proje Sabancı Üniversitesi’nin, Avrupa yakasında ise Beykent Üniversitesi’nin çevresinde yer alıyor. Sabancı Üniversitesi’nin çevresinde Recep Ağa Konakları, Işıl Konutları, Bautek Kuğu Evleri, Güzeltepe Konutları, Gizli Bahçe Akdeniz, Trend, Konseptİstanbul, Çınar Kontları, Ekolkent, F2 Evleri ve Arkeon Evleri gibi bir çok proje yer alırken, Beykent Üniversitesi yakınlarında Aktel Residence, İsthanbul Evleri, Astrum Towers ve Ekinoks Rezidans yer alıyor.

Yatırım amaçlı tercih ediliyor
Anadolu Yakası’nda gerçekleştirdiği projelerle ünlenen Dumankaya İnşaat’ın Gizli Bahçe Akdeniz Evleri projesinde 2 adet profesör, Trend projesinde 11 üniversite öğrencisi ve 24 adet öğretim görevlisi, Konsept İstanbul projesinde ise, 7 öğretim görevlisi konut sahibi. Dumankaya İnşaat Kurumsal İletişim Temcilcisi Aykut Özçelik, "Üniversite öğrencileri yurt ya da kirada oturmaktansa konut alarak hem geleceğe şimdiden yatırım yapıyorlar hem de projelerimizin sosyal avantajlarından yararlanarak okul hayatı stresinden biraz olsun uzaklaşmak istiyorlar. Ancak genel anlamda yatırım amaçlı tercih ediliyor" dedi.

Hem kiralık hem satılık talep var
Sabancı Üniversitesi, Okan Üniversitesi ve Koç Lisesi yakınlarında bulunan Arkeon Evleri, Yapı Konut tarafından gerçekleştiriliyor. 370 bin metrekare arazi üzerinde 275 villadan oluşan projenin 5 öğretim üyesi müşterisi bulunuyor. Hem kiralık hem de satın alımlarda talep aldıklarını söyleyen Arkeon Evleri Pazarlama Müdürü Yasemin Çamlıbel, "Üniversitelerin yoğunlukta olduğu bölgelerde, konut projelerine büyük talep oluyor. Okulların satışlara olumlu etkisi gözardı edilemez" dedi.

Uzun vadede 2+1 seçiliyor
Tepe İnşaat tarafından gerçekleştirilen Narcity projesi, Maltepe ve Yeditepe Üniversiteleri’nin arasında konumlanıyor. Projenin yüzde 30’unun öğrenciler ve öğretim görevlilerinden oluştuğunu söyleyen Narcity Satış ve Pazarlama Müdür Yardımcısı Berna Erkaltal, "Projemiz oturum alanı oluşturmak ve yatırım yapmak isteyenlere hitap ediyor. Bölgenin ulaşıma açılıyor olması ve güvenli olması öğrencileri de rahat yaşayabilecekleri projelere yönlendiriyor. Ayrıca öğrenciler daha uzun vadede kullanabilmek için 2+1 konutları tercih ediyor" dedi.

Ailelerin yardımıyla alıyorlar
İsthanbul Evleri Beylikdüzü projesi çevresinde üniversitelerin bulunduğunu ve ailelerin yatırım olarak çocukları adına ev aldığını belirten Han Yapı Genel Müdür Yardımcısı Leyla Üstel Çağatay, "Akademisyen müşterilerimiz de bulunuyor. Bu oran tüm müşterilerimizin arasında yüzde 3’ü buluyor. Dairelerimizin kredi taksitleri öğrenci bütçesini aştığından, öğrencilerin ev almaları ailelerinin yardımı ile mümkün oluyor. Mortgage yasası dar gelirliyi düşünerek tanzim edilmiş olsaydı öğrencilerinde bu olanaklardan yararlanmaları mümkün olabilirdi" dedi. Şu anda sadece 3+1 dairelerin satışta olduğunu belirten Çağatay, fiyatların 200 bin ile 250 bin YTL arasında değiştiğini de sözlerine ekledi.

Proje bitince talep gelir
Sabancı Üniversitesi’nin yakınlarında Evren Group tarafından inşa edilen Güzeltepe Konutları’nın henüz tamamlanmadığı için talep almadığını söyleyen Güzeltepe Konutları Proje Koordinatörü Can Amuraben, "Projemiz Eylül 2008’de teslim edilecek. Proje tamamlandığında öğrencilerden talep bekliyoruz. Çünkü üniversitenin yakınında sadece konut sorununu değil öğrencilerin ihtiyacı olan güvenlik ve otopark sorununu da ortadan kaldırıyoruz" dedi. Projede fiyatlar 118 bin ile 140 bin YTL arasında değişiyor.

Öğretim görevlileri alıyor
Ekinciler İnşaat tarafından inşa edilen Beylikdüzü Ekinoks Rezidans, Beykent Üniversitesi’nin yakınlarında bulunuyor. Satışlarının yüzde 60’ı gerçekleşen projenin yüzde 15’ini öğrenci ve öğretim görevlileri oluşturuyor. Ekinciler İnşaat yetkilileri, "Alışveriş merkezleri ve sosyal alanlar nedeniyle projenin yatırım olanağı çok yüksek. Projeden genellikle öğretim üyeleri alıyor. Öğrenciler ise kiralama yoluna gidiyor. Çünkü çoğu okulları bittiğinde ailesinin yaşadığı şehre dönüyor" dedi.

Üniversitelere komşu projeler
Teras Koru Evleri Koç 215.000 Euro

Çınar Konutları Sabancı 121.697 YTL

Astrum Towers Beykent ve Fatih 114.000 YTL

Ekolkent Sabancı 135.000 YTL

Güzeltepe Konutları Sabancı 118.000 YTL

F2 Evleri Sabancı 160.000 Euro

Recepağa Konakları Sabancı ve Okan 107.000 YTL

Aktel Residence Beykent 110-160 bin YTL

Arte Verde Doğuş 446-462 bin dolar

Ihlamur Evleri Kültür 316.000 YTL

Işıl Konutları Sabancı 110.000 YTL

Beyaz Vadi Boğaziçi

Bautek Kuğu Sabancı 350.000 Euro

Space CenterYeditepe ve Işık 188.000 YTL

Narcity Maltepe ve Yeditepe 179.000 YTL

İsthanbul Evleri Beykent 200.000 YTL

Arkeon Evleri Sabancı ve Okan 235.000 Euro

Ekinoks Residence Beykent 135.000 YTL

Metroport Kadir Has
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.