Haberler

Karanlıkta aydınlatıyor yön bulmak kolaylaşıyor

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Mehtap Özcan
Işıkla kendi kendisini temizleyen antibakteriyel boyadan sonra şimdi de, karanlıkta parlayan ışık veren boya üretildi. Herhangi bir aydınlatma cihazından ya da gün ışığından bünyesine aldığı ışığı karanlıkta geri veren bu boyaların hammaddesi olan Fosforix Pigment farklı üretim alanlarında da kullanılabiliyor. Aydıntaş şirketinin ürettiği ürün Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.

Işığı karanlıkta veriyor
Fosforix’in ışığı gördüğünde yansıtarak parlayan halk arasında fosforlu boya diye bilinen boyadan farklı bir ürün olduğunu belirten Aydıntaş Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Orhon, bu ürünün doğal ortamdan veya ışık enerjisinden almış olduğu ışığı karanlıkta veren bir boya olduğunu bildirdi. Karanlıkta ışık veren boya dışında PVC, akrilik, polyester, cam gibi alanlarda da kullanımı mümkün olan bu hammadde, minerallerin değişik koşullar altında "aktivatör" denilen yabancı maddelerin etkileşimi sonucu geliştiriliyor. Bünyesine aldığı ışığı ürünün özelliğine ve ışık miktarına bağlı olarak 1 saat ile 24 saat arasında geri veren bu boyanın şarj-deşarj olayı 10 yıl boyunca devam ediyor.

Depremden kaçışlarda tedbir
Fosforıx Pıgment’in Türkiye’de ilk ve tek üreticisi olduklarını söyleyen Aydın Orhon, Fosforix Boya’nın özellikle deprem ve yangında oluşabilecek elektrik kesintileri sonucu insanların bulundukları mekandan çıkışlarını kolaylaştırması bakımından önemli bir tedbir olduğunun altını çizdi. Fosforix Pigmentle oluşturulan ürünler bununla da kalmıyor bir de karanlıkta ışık veren kilit parkeler var. Parkelerin ortasına fosforix pigmentle eklenen ok figürleri evde, bahçede kolidorda yön tayinimizi kolaylaştırıyor.

Beş farklı renk mevcut
Orjinal rengi yeşilimsi sarı olan boyanın sarı, kırmızı, yeşil, mavi ve oksit sarı olmak üzere 5 farklı renk seçeneği var. 1-3 Kg plastik veya teneke kutularda satışa sunulan Fosforix Boya Lum Eko’nun 1 Kg fiyatı 16 dolarken, erken kuruma özelliği de taşıyan Fosforix Lum Slz’nin 1 Kg fiyatı 72 dolardan satışa sunuluyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.