Haberler

Arsası olan ’hazır ev’i seçti sektör 4 milyar dolara ulaştı

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Fiyatları 5 bin YTL’den başlayarak malzeme kalitesi ve büyüklüğüne göre 200 bin YTL’ye kadar çıkan prefabrik konutlar, arsası olan herkesi 20 gün içinde ev sahibi yapıyor. Prefabrik konutlar, başta yazlıklar olmak üzere her türlü konut ihtiyacı için tercih ediliyor. Büyüklüğü 4 milyar dolara ulaşan sektörün, bu yıl seçimden hafif etkilenmesine karşın büyümeye devam etmesi bekleniyor.

Kısa sürede, 5-200 bin YTL arasında fiyata ev sahibi olunmasını sağlayan prefabrik konutların Türkiye’deki sayısı 200 bine yaklaştı. 3-4 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan sektörde, 100’ün üzerinde firma faaliyet gösteriyor. Seçim sürecinden olumsuz etkilense de sektörde, bu yıl için büyüme beklentisi hakim. Avrasya Prefabrik Kurucusu Murat Kırmızıyüz, prefabrik konutlarla en fazla 20 gün içinde insanların ev sahibi olabildiğini belirterek, şu anda prefabrikin inşaat sektörünün yüzde 25’ine denk geldiğini ve sektörün 4 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını söyledi.

Prefabrik konutların başta yazlıklar olmak üzere her türlü konut ihtiyacı için tercih edildiğini dile getiren Kırmızıyüz, prefabrik konutların insanların bütçesine daha çok uyduğunu, bu nedenle İstanbul’da şehiriçi ve şehirdışında da kullanıldığını aktardı. Murat Kırmızıyüz, sektörün daha da büyüyeceğini kaydetti.

Deprem korkusu cazipleştirdi
Nestavilla Prefabrik Yetkilileri ise inşaat ve konut sektöründeki talebe paralel olarak, prefabrik evlere de yoğun ilgi gösterildiğine işaret ederek, insanların 15 gün gibi kısa bir sürede ev sahibi olmayı tercih ettiklerini vurguladı.Yetkililer, insanların tek katlı ve 100 metrekare civarındaki evleri tercih ettiğini dile getirerek, prefabrik binaların hafif malzemeden yapılması nedeniyle deprem korkusunun bu konutları cazip hale getirdiğini ifade etti. Prefabrik yapıların ileride daha fazla gündeme geleceğini ifade eden Nestavilla yetkilileri, bu alanda bilinçli firmaların olmasının Türkiye’ye ciddi tesislerin gelmesine olanak sağlayacağını belirtti.

Her yerde kurulabilirler
Kartal Prefabrik Sorumlusu Selçuk Serçe ise, önceden deprem nedeniyle talebin arttığı prefabrik konutların artık genel oturum amaçlı tercih edildiğini ifade ederek, ancak ağırlıklı olarak yazlık ve bağevi için tercih edildiklerini kaydetti. Fiyatların panele göre 9-47 bin YTL arasında değiştiğini aktaran Sulçuk Serçe, belediyeden izin alınması durumunda prefabrik konutların her yerde kurulabileceğini vurguladı. Prefabrik konutların en önemli özelliği, modüler olmaları. Zaman ve maliyetten tasarruf sağlamaları nedeniyle de son yıllarda bu tarz konutlara gösterilen talepte artış yaşanıyor. Selçuk Serçe, prefabrik konutların imalatının on gün, montajının ise bir hafta sürdüğünü dile getirerek, "Prefabrikte daha çok tek katlılar tercih ediliyor. Daha modüler sistemler oldukları için istenen oynamalar yapılabiliyor. Yeri bile görmeye gerek olmadan üretim yapabiliyoruz" diye konuştu.

Ahşap prefabrik konutlar
Doğa şartları ve depremle mücadele için ise, ahşap prefabrik konutlar tercih ediliyor. Doru Yapı, depremden sonra ahşap prefabrik üretmek amacıyla kuruldu. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Rana İlhame Berber, ahşabın günümüzde en güzel yapı malzemelerinden biri olduğunu belirterek, "Ahşap yapıların kültürümüzde ve ülkemizdeki önemi büyük. Emprenye ve bazı işlemlerden sonra çürümesini ve yanmazlığını geçiktirerek, ömrünü uzun yıllara yayıyoruz. Ahşap prefabrik yapılar Türkiye genelinde önemli bir sektör haline geldi. İnsan sağlığı açısından ahşabın diğer yapı malzemelerine göre avantajı ve ayrıcalığı daha fazla" diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.