Haberler

Tarihi Buldan evleri korumaya alınıyor

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Resul Cengiz
Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid'in kızına gelinlik, padişah Genç Osman'a gömlek dokumasıyla ünlenen Denizli'nin Buldan ilçesi tarihine sahip çıkıyor.

Hepsinin altında bir dokuma tezgâhının çalıştığı 150'ye yakın tarihî Buldan evi korunma altına alınıyor. Denizli Valiliği, İl Özel İdaresi, Buldan Kaymakamlığı, Buldan Belediyesi ve Buldan Ticaret Odası, "Buldan Kültür Mirasının Korunması ve Yerel Kalkınmanın Sağlanması Projesi" adıyla bir protokol imzaladı. Protokol çerçevesinde geçmiş yıllarda bilinçsizce yıkılan ve yerlerine beton binalar yapılan tarihî evler restore edilerek turizme kazandırılacak. Kaymakam Ahmet Ufuk Hasçakal'a göre koruma altına alınmış kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılması, ilçenin yüzyıllardır var olan dokuma ve el sanatlarını geliştirecek. Üretimin aynı konuttan yapılıp mekânında pazarlanması da ilçeyi görünür bir cazibeyle turizm merkezi haline getirecek. Kaymakam Hasçakal, sözkonusu proje çerçevesinde kültür mirasını korurken yerel kalkınmanın da sağlanacağını söylüyor. Buldan'da evlerin aynı zamanda işyeri olarak da kullanıldığını belirten Hasçakal, "Bu da konutlarda özgünlüğün korunduğunu gösteriyor. Evlerin altındaki tezgahlarda üretilen el sanatları ve dokumaların yine buralarda satılması, yerli ve yabancı ziyaretçilere açık tutulması halinde turizmin ev ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkı son derece önemlidir." diyor. Proje çerçevesinde örnek çalışmalar yaptıklarına da dikkat çeken Hasçakal, ilk olarak ev, işyeri ve depo birlikteliğinin oluşturduğu, ilçenin en güzel örneklerinden birisi olan, yaklaşık 200 yıl evvel yerel malzeme ve işgücü kullanılarak yapılan Evliyazedeler Evi'ni restore ettiklerini söylüyor.

Bazıları Safranbolu evlerinden daha üstün olan Buldan evleri, ahşap ve cumbalı sundurmalarıyla tarihî öneme sahip. Bacalarda göze çarpan gerdanlıkları ve birbirinin manzarasını engellememesiyle dikkat çeken Buldan evleri, Türkiye'nin kültür varlıkları birikimi açısından son derece önemli mirasları arasında kabul ediliyor. Tarihî evleri korumak için yedi mahallede 17 hektarlık alan, İzmir 2 Nolu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından SİT ilan edildi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.