Haberler

İstanbul'u Melen kurtaracak

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Güngör Uras
DSİ (Devlet Su İşleri), Büyük Melen Suyu'nu yılbaşından önce İstanbul'a akıtmaya çalışıyor. Büyük Melen Deresi'nden gelecek su İstanbul'un su sorununu çözecek. İş ki o zamana kadar İstanbul'a su veren barajlardaki su tükenmesin.
İstanbul'a İSKİ barajlardan her gün 2 milyon metreküp su veriyor. 4 Temmuz itibariyle barajlarda kalan su 302 milyon metreküp. Demek ki, idareli kullanılırsa barajların suyu kasım ayına kadar İstanbul halkına yeter.

Gelelim Büyük Melen Projesi'ne. Hükümet, 45 şehrin su ihtiyacının karşılanması için DSİ'yi görevlendirdi. DSİ de İstanbul için önce Yeşilçay Projesi'ni ele aldı. 271 milyon dolarlık bu projeyle Ömerli'ye 60 km uzaklıktaki Göksu ve Çanak derelerinden yılda 145 milyon metreküp su getiriliyor. Daha sonra İsaköy ve Sungurlu barajlarının inşasıyla 190 milyon metreküp daha su getirilmesi mümkün olacak.

11 aşamalı Büyük Melen Projesi tamamlandığında İstanbul'a yılda 1 milyar 180 milyon metreküp su akıtılacak. Bu iş için 1.8 milyar dolar para harcanacak.

Borular döşeniyor
İlk aşamada yapılması gereken iş Melen Çayı ile Yeşilçay arasındaki 155 km'lik boru hattının döşenmesi. Yerin altına 2.5- 3.0 metre çapında çelik boru döşeniyor. 115 km'lik boru döşendi. 40 kilometrelik borunun döşenme işi 2008 yılında tamamlanacaktı.

Bu yıl kuraklık sorunu ortaya çıkınca İSKİ'nin kaynaklarından DSİ'ye 180 milyon YTL para aktarıldı. İş hızlandırıldı. Kasım-aralıkta boru hattının Yeşilçay'a ulaşması bekleniyor. Melen'den gelecek su Yeşilçay'dan Ömerli arıtma tesisine getirilecek.

Arıtılarak şehrin Asya yakasına dağıtılacak. Hattın kısa sürede döşenmesi için 6 şirketin 12 şantiyesinde gece gündüz faaliyet var.

İlk aşamada Melen'den yılda 268 milyon metreküp su temin edileceği hesaplanıyor.

Daha sonraki iş, Melen'den gelen suyun Boğaz'dan geçirilerek Avrupa yakasına ulaştırılması. Bunun için Boğaz'da deniz seviyesinin 135 metre altından geçecek 4 metre çapında, 5.5 km'lik bir tünel inşasına ihtiyaç var. Bu tünelin içine döşenecek borularla Melen Suyu Kâğıthane'deki su deposuna akıtılacak.

Her şey paraya bağlı
Boğaz geçişinin proje maliyetinin 170 milyon YTL olduğu bildiriliyor. Tüneli bir Türk şirketi Rus ortağıyla 4 yılda tamamlayacak. Bu yıl kuraklık nedeniyle İstanbul'un da su sorunu gündemin başına geldi oturdu.

Kuraklık olmasaydı da, hızlı şehirleşme ve çağdaş yaşamın gereği olarak insan başı su tüketiminin artması sonucu İstanbul (yakın tarihte) susuz kalacaktı. İstanbul'da uzun vadeli bir şehir planlaması olmadığı için su ihtiyacı da bugüne kadar uzun vadeli olarak ele alınamadı. Plansızlığın yanında parasızlığın rolünü de unutmamak gerekir. Parasızlıktan İstanbul'un eskiyen su nakil hatları yenilenemiyor. Suyun büyük bölümü borulardan toprağa sızıyor. Çevredeki kaynaklardan İstanbul'a su getirmenin faturası da büyük. Toplam 1.8 milyar dolar harcama gerektiren Büyük Melen Projesi için (şimdilik) Japonya'dan 900 milyon dolarlık bir kredi imkânı temin edilmiş de bu sayede kanallar kazılıyor, borular döşeniyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.