Haberler

Küresel ısınmadan bihaber toplum

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Bayer
Küresel ısınmadan ötürü artan çevre duyarlığına karşı dünya, bizde de NTV'de yayınlanan 'Live Earth' konserleriyle ayağa kalkarken bizler İstanbul'u bu konser serisine dahil etme becerisini gösteremedik.

Petrol, doğalgaz ve kömürün saldığı karbon gazlarının dünyayı nasıl ısıttığını, buzulların nasıl eridiğini, suların nasıl tükendiğini ve bunlara karşı nasıl tasarruf önlemleri alınacağını öğretmek istemedik. Dünyada iki kutup ayısı kaldığını da...

Başka ne demeli!.. Seçimler daha önemli galiba....

Türkiye'de devlet deyin, hükümet deyin, yerel yönetimler deyin, hatta buna STK'ları da katın, insanlarımızı küresel ısınmaya karşı harekete geçirmeyi amaçlayan böyle muhteşem konser dizisinden uzak durmak ve aralarda verilen yaşamsal öğretici, uyarıcı bilgilerin dışında tutmak...

Turizm ve tanıtım açısından büyük bir fırsatı da kaçırdık.

24 saat süren ve 120 televizyon kanalında canlı yayınlanan 'Live Earth' konserleri New York, Sidney, Şanghay, Tokyo, Johannesburg, Rio de Janeiro ve Hamburg'da yapıldı. Ne yazık ki, baştan programda olmasına karşın İstanbul'u bu etkinlikten yoksun bıraktık.

Ne derseniz deyin; beceriksizlik, özensizlik ve umursamazlık.

Neden?

İstanbul organizasyonunu yapan Purple Concerts şirketine, "STK'larımızla beraber çeşitli sponsorlara ve devlet kademelerine bu iş için başvurduk. Live Earth İstanbul, ülkemizin bir seçim maratonunda olması, terör ve güvenlik nedenleriyle pek çok kişi ve kurumun maalesef önceliği olamadı" diyor.

Borsa'da, özelleştirmede 'şahlanıldığını' ilan et; sonra da küreselleşmeye karşı düzenlenen konseri görmezlikten gel! Sponsorlar mı 'çevreci' değildi, AKP böyle kalabalıklardan mı korkuyordu?

Yoksa, 22 Temmuz öncesinde Türkiye'nin yaşadığı kuraklık ve susuzluğu dikkatlerden kaçırmak için mi?

Çünkü yıllar, aylar önce hükümet olsun, yerel yönetimler olsun 'geliyorum' diyen afeti görmediler; önlem almadılar.

Bir kriz yönetimi oluşturmayı dahi beceremedik.

'Live Earth' ve Bodrum
Ekranlarda bir yanda Madonna, Red Hot Chili Peppers, Genesis Alicia Keys, Bon Jovi, Cameron Diaz, Roger Waters, The Police gibi sanatçı ve grupların yer aldığı 100'den fazla sanatçının konseri, bir yanda da Bodrum'daki büyük yangına karşı insanlarımızın çaresizliği...

Bir ara 'Live Earth' boşluğunu Alişan dolduracak diye yazdı basın. Onu da beceremedik!

Greenpeace, aynı amaçla koca Ağrı Dağı'nın tepesine gelip Nuh'un Gemisi'ni dikiyor. Valimiz kalkıp, "Biz de böyle bir şey yapacaktık" diyor. Ancak küresel ısınma eylemini 'izinsiz' diyerek geminin inşasını önlemeye kalkıyor. Bir konser düzenlemek bile akla gelmiyor.

Siz 23 Temmuz'dan sonra olacakları görün!

'Live Earth' nedir
İklim Koruma Birliği (The Alliance for Climate Protection) ve sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen 'Live Earth'; bireylerin, kurumların, hükümetlerin küresel ısınma ile ilgili harekete geçmelerini ve mücadele etmelerini sağlamak amacıyla uzun yıllar sürmesi planlanan bir kampanya... Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore da, İklim Koruma Birliği Başkanı ve 'Live Earth'ün ortaklarından. Bazı çevreler ise konserlerin yapıldığı ülkelerin, küresel ısınmaya, çevre kirliliğine yol açan ülkeler olduğuna dikkat çekiyor. Konserlerin sonunda büyük paralar kazanılacağı belirtiliyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.