Haberler

Liselilerin İstanbul'a müdahale hakkı

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Serhan Ada
Yaz geldi. İstanbul'da kültür tartışmaları yatışır gibi oldu. AKM konusu rafa kalkmadı. Konuşmalar, çalışmalar derinden sürüyor. 2010 ile ilgili tüm düşünceler ve güçler sessizce bir araya (artık tümüyle ayrı yazılarak tarihe karışmakta olan bir güzelim kelime) toplanmaya uğraşılıyor. Tabii yaklaşmakta olan seçimlerin bunda etkisi olabilir. Bir tür 'Bekleyelim görelim' havası ister istemez işlere siniyor.

O arada bir küçük-büyük iş kotarıldı. Lise ve üniversite öğrencileri İstanbul 2010 Avrrupa Kültür Başkenti için fikir projeleri
ürettiler. Projeler kültür insanları tarafından değerlendirildi. Bir toplantıyla kamuoyuna sunuldu. Değerlendirilen projeleri, yapılan çalışmanın öyküsü ile birlikte sunan bir kitapçık da yayımlandı: Liseliler 2010'a Katılıyor!

Liselilerle çalışan 17 genç, öğrencim. En baştan bir şey yazmak istemedim. Fakat konu unutulur gibi olunca, hiç olmazsa bir hatırlatma yapıyorum. (Bu unutmanın istisnaları yok değil. Özellikle F. Özkan ve Z. Oral'ın ilgi ve katkıları çok değerli.)

Lise çağı, 'otur çalış kurtul' dönemi. Gençlere, kanlarının en deli aktığı dönemde, üniversite havucu gösterilip önlerine
bakmaları öğüdü veriliyor. Derslerini çalışır katsayı, ortalama (gençlere söylenecek en kötü kelime bu olmalı), puan tutturup (bu da öyle; toto-loto'da 13'ü tutturmak türünden, piyango) üniversiteye kapağı bir atarlarsa cennet önlerinde açılıverecekmiş gibi. Böylece en delişmen merakları köreltiliyor, en canalıcı soruları cevapsız bırakılıyor. Önlerine sabreden derviş temcidi sürülüveriyor. Üniversitedekiler de kendilerinden bir-iki yaş küçük liselilere hafifçe tepeden bakıyor.

İşte 2010 için yapılan çalışmada tüm bunlar kırıldı. Üniversiteliler liseleri tek tek ziyaret edip gençlere 2010'un kenti değiştirmek için bir fırsat olduğunu söylediler. Binlerce liseliye kültür başkenti olmanın seçkinler ya da turistler için bir
gösteri(ş) olmadığını sabırla tekrarladılar. Derslerinden ve dershanelerinden fedakârlık eden yüzlercesiyle buluştular, yazıştılar. Fikirler uçuştu, hayaller kâğıda geçti. Ortaya 11 proje kondu.

Başlıkları bile yeterince açıklayıcı. Telli Duvaklı İstanbul. Kahvehaneler Sanatla Buluşuyor. Yatılı Bölge Okulu Yuvada. Gençler Sanata Kavuşuyor. Gençler Tarihle Barışıyor! Yuva Çiçekleri Açıyor. Popüler İstanbul. Şehrin Objektifi. Aylağın Müzikli Günlüğü. İstanbul Çocukların Vizöründe. Aşk Olsun İstanbul. Hepsi İstanbul'un en geniş nüfusunu ve asıl çocuklar ve gençleri kucaklamayı hedefliyor.

Çalışmada yalnızca liselilerle üniversiteliler bir araya gelmedi. Liselilerle liseliler takımlar kurup birlikte iş kotardılar. Birinciliğe değer görülen İstanbul'daki farklı düğünlerden belgesel yapma projesinde Kartal'daki Yüksel
İlhan Alanyalı Lisesi öğrencisi Berfu, St.-Benoit ve Şişli Terakki'deki arkadaşlarıyla çalıştı. İkinci olan kahvehanelerde sanat projesinde İstanbul Erkek ve Kabataş Erkek öğrencileri, Şehremini Anadolu ve Levent Kız Meslek'teki arkadaşlarıyla bir takım oluşturdular.

Müdahale hakkını kullanan gençler kentin peşini bırakmayacaklar.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.