Haberler

Barış'ı koruma kurulu (mu?) öldürdü!

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal Yazan: İskender Aruoba
Manşeti okuyup, 'ne alakası var?' diyenleriniz vardır. Alaka, Mecaz'ı Mürsel'den (hatırlatan benzetme) geliyor. Tüm ülkenin sevdiği genç bir sanatçı, Barış Akarsu trafik kazasında öldü. Kazanın olduğu Bodrum-Torba kavşağında bir hafta sonra bir yangın çıktı. Barış gibi güzel ve genç çam ve zeytin ağaçları yanarak öldüler. Her ikisinin sebebi aynı. İnsanın gündelik meselelerine, hayatlarına özen göstermeyen devlet mekanizması. Yani tüm resmi kuruluşlar.

Karayolu güvenliği Başbakan başkanlığında, dokuz bakan, DPT Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü, Karayolları Genel Müdürü'nden oluşan bir 'yüksek komisyon'dan oluşuyor. Yani tamamen göstermelik. Dört yılda kaç defa toplandılar acaba?
TBMM, 1953'te çıkardığı 2918 sayılı Trafik Kanunu ile işi belediyelerden alıp merkezi otoriteye vermiş. Yani trafik kazası önlemek gibi bir temel gaye yok. Yasak koyup, yasağı denetlemek var. 1997'den sonra 12 defa daha tadilat görmüş. AKP çoğunluklu TBMM'nin yaptığı tadilat ise hâlâ bekliyor. Tadil sebebi yine ölü sayısı değil; AB'ye uyum! AB ortalaması ise milyon araç başına 200 ölü. Bizde 650 ölü! Hollanda'da sadece 95.

"AB'nin hangi teşkilatları ile görüşüp, bizdeki sürücü profili, davranış özellikleri, sosyal durumu karşılaştırıp da uydurdunuz?" diye sormuştum TBMM Trafik Komisyonu başkanı AKP Yalova Milletvekili Sn. Şükrü Önder'e. Ne görüşmesi, yok öyle bir şey. Tercüme edilmiş. Üstelik tercümede de yanlışlar var. Ehliyet tanımı, (A tipi, B tipi vs.) AB ile aynı olmuş!
Sn. Önder'e bu iş eski emniyet müdürü olduğu için ihale edilmiş. Yoksa, trafikten anlamıyor. Uluslarası anti-terör uzmanı. Gençken motosiklet akrobatı imiş. Babası da uzun yol şoförü! Buralardan öğrenmiş.

Barış'ın sekiz ay önce aldığı ehliyet, hangi AB normuna uygun bir eğitim ile verildi acaba? Barış'a otomobil kullanma dışında trafik ve kendisini bekleyen muhtemel ölümü önlemeyi kimler öğretti acaba? Özel ehliyet kurslarındaki derin bilgi sahibi eğitmenler mi?

Medrano Sirki'nde bir ayı otomobil kullanırdı ama ona trafikte otomobil kullandırmadı! Yangında ölen çam ve zeytin ağaçlarına gelince. 'Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu' geçtiğimiz günlerde, 1983'te çıkarılan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası uyarınca Kızılağaç köyü ve civarını SİT ilan etmiş. Her türlü inşaat yasağı getiren bu durumun ilan edilmesi için, kanunun tanımlar bölümünde 'Kültür varlığı', 'Tabiat varlığı' ya da 'Sit' tanımlarına uyması gerekiyor. Böyle bir durum yok. Yasaklanan arazide, yasak tanımına giren bir obje, ağaç ya da durum mevcut değil. Yani karar yasaya uygun değil. Eğer ormanlara inşaat istemiyorsanız, şark usulü kıvırmayıp, Yasa çıkarın ve uygulayın. 'Mülk'e Adalet getirin'. Koruma kurulundaki 'bilge (!) kimseler' yasa üstü 'ilke kararı' diye bir şey icat etmişler. Tamamen subjektif kararlar veriyorlar. Yasa uyarınca ilke kararı alınan arazileri ucuza kapatıp, sonra mahkeme kararı ile 'ilke' kararını kaldırtan 'yatırımcı'lar (!) da var?

Ne yapsın evladına bir ev yapamayan köylü vatandaş? 10 gün önce bir basın toplantısı düzenliyor, gazeteci, TV'ci çağırıyor, haksızlığı anlatıyorlar. Köylüler "Bu yasaklar ile değil ormanı, kendimizi bile yakarız!" diyor. Bazı Bodrumlular, sözlü ve yazılı olarak devletin ilgili kuruluşlarına 'ihbarda' bulunuyor bir kısım medya mensupları 'star'ların selülitleri ile meşgulken. Çevre Bakanı Osman Pepe, yangından sonra TV'lere 'vatandaş haklı!' deyiveriyor!

En faydalı denilen 'tek parti hükümetini' yanlış mı anlıyoruz?

Trafik Kanunu'nu yararlı hale getirmesi beklenen başbakan ve bakanlar aynı partiden değil mi?. Koruma kurullarının bağlı olduğu kültür bakanlığı, ya da Türk balık üretimini geliştirmek ile görevli tarım bakanlığı ile çevre bakanlığı başka partiden mi? Bu beyler Bakanlar Kurulu'nda ne görüşür? Dünya'yı en çok kirleten ABD bile Washington'da Live Earth konseri yaparken, İstanbul'da nasıl yapılmamasını mı? Devletin bilemediğiniz şeyleri bilenleri var, lütfen sorunuz!
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.