Haberler

Cumhuriyet Döneminin Mimarlık İzleri Gün Işığına Çıkıyor

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet Emlak
Arkitera Mimarlık Arşivi (ARKİV), günümüzden Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına kadar olan zaman diliminin mimarlık uygulamalarını sistematik olarak belgeleyerek bu alandaki önemli bir eksikliği gün ışığına çıkarıyor. Mimarlıkla ilgili çalışmaların yetersiz kaldığı Türkiye’de, günümüz modern mimarlık ürünlerinin de yok olma tehlikesine karşın ARKİV projesi, tüm uygulama ve ürünleri belgeleriyle kayıt altına alarak modern mimarlığın hafızası olmayı hedefliyor. ARKİV’deki tüm bilgiler Türkçe ve İngilizce olarak kullanılabiliyor. Bu özelliğiyle Arkitera Mimarlık Arşivi uluslararası alanda Çağdaş Türk Mimarlığı’nın tanıtılması için de önemli bir kaynak oluşturuyor. Tüm verilerin birbiriyle sistematik ilişki içinde olduğu bu arşiv çalışması, uluslararası örnekleriyle boy ölçüşebilecek nitelikte bir altyapıya sahip. Türkiye’deki mimarlık etkinlikleri ve Türk mimarlarla ilgili yurtiçi ve yurtdışında basında yer alan haberlere de Arkitera.com ile eşzamanlı olarak ARKİV’den de ulaşılabiliyor. Mimarlar ve projelere ait her türlü verinin sistematik olarak arşivlendiği ARKİV’de bu bilgilere ek olarak mimarlık ofisleri, yarışmalar, ödüller, etkinlikler, yayınlar ve okullara ait bilgiler de sistematik ve birbirleriyle ilişkili olarak veriliyor. Proje tipleri başlığıyla yapılara fonksiyonlarına göre ulaşılabilirken, kentler başlığıyla herhangi bir yöredeki mimarlık bilgilerine ayrıntılarıyla ulaşmak mümkün. ARKİV, modüler yapısı sayesinde eklenen her verinin yeniden başka şekilde değerlendirilmesine olanak veriyor. Arkitera Mimarlık Merkezi’nde görevli uzman mimarların ekledikleri bilgiler yanında kullanıcılar tarafından yüklenen bilgiler de bu yeniden formatlanabilir yapıyla veritabanındaki yerini alıyor. Bilgi kapasitesi sürekli büyüyen ARKİV, eklenen bilgilerin öngörülemeyen başka şekillerde kullanımına açık. Bu yeniden konumlandırılabilir yapısıysa akademisyenler için başlı başına bir çalışma alanı olarak kullanılıyor.

Tüm içeriğinin kullanıcılar tarafından tartışılabildiği ARKİV, herkesin kullanımına açık ve ücretsiz bir kaynak. Arkitera Mimarlık Merkezi’nin yeni mimarlık arşivi arkiv.arkitera.com  adresinden ücretsiz olarak takip edilebiliyor.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.