Haberler

Çevre Dostu Yapı Malzemeleri

Tarih: 10 Temmuz 2007 Kaynak: Custom Home Magazine Yazan: Joe Bousquin Çeviren: Ayşegül Tekin
Çevre dostu yapı ürünleri söz konusu olduğunda, izolasyon malzemeleri doğal olarak hep göze çarpıyor. Enerji verimini arttıran çevre dostu yapı ürünleri izolasyonun her zaman birincil kullanımı oluyor. Günümüzde, yapı endüstrisinde kullanılan her malzemenin çevre dostu olması yönünde bir akım söz konusu iken, konut yapımında izolasyon malzemeleri müteahhitlerin birincil tercihi oluyor.

Fiberglas ve amyant üreticilerinin meslek odası olan Kuzey Amerika İzolasyon Üreticileri Derneği İletişim Müdürü Robin Bectel, “Kullanılan malzemeye bakmadan, izolasyonun çevre dostu olduğunu söyleyebilirsiniz,” diyor, “Zaten tanım gereği izolasyon malzemeleri enerji koruyucudur.”

Çevre dostu yapı ürünlerinin kullanım alanında, gerek geri dönüşebilir yapısı ve çevreye emisyon yaymaması açısından, gerekse üretiminde kullanılan enerjinin koruduğu enerjiden az olması açısından izolasyon malzemeleri, farklı kullanımlar sunuyor.

Amerika’daki hızlı konut satışlarını sürekli takip eden fiberglas ve selüloz üreticileri, bu kriterler doğrultusunda farklılaşma çabası içinde. Örneğin fiberglas üreticileri, daha kullanımının birinci yılında bile üretiminde kullanılan enerjinin 12 kat fazlasını koruduğunu savunuyorlar.

Ancak selüloz üreticileri, geri dönüştürülen gazete kağıtlarından yapılan ürünlerinin fiberglastan çok farklı olduğunu söylüyor. Dayton, Ohio’dan Selüloz İzolasyonu Üreticileri Derneği yetkilisi Dan Lea, “Selüloz, üretiminde kullanılan enerjinin 200 kat fazlasını koruyor”, şeklinde konuşuyor. Selüloz üreticileri şu noktayı da özellikle vurguluyor: Fiberglas %35 oranında geri dönüşebilir cam malzemeden üretilirken, selüloz izolasyonunda %85 oranında geri dönüşümlü malzeme kullanılıyor.

Elbette, performans ve kurulum kolaylığı denince her iki ürünün de destekleyicisi çok. Yılda yaklaşık 800 konutun izolasyon işini yapan Romeoville III ARC İzolasyon’un satış ve teknik servis yetkilisi Craig Matteson, “Ahşabın baştacı olduğu ve birçok insanın konutlarının çatısında çelik kullanmayı tercih ettiği bir dönemde, 1992 yılında biz selüloz kullanmaya başladık,” diyor. “Fiberglasa kıyasla selüloz izolasyonunun performans açısından önde gittiğini düşünüyoruz.”

Yılda 500 evin izolasyonunu yapan Rantoul III Horn İzolasyon’dan Jesse Horn, “Selülozdan farklı olarak fiberglas, kurulumunda kullanılan suyu absorbe etmiyor. Çünkü fiberglas daha hafif ve daha az emici. Yani suyu fiberglasa püskürttüğünüzde su sızarak akar.” Horn’un değindiği nokta önemli çünkü birçok izolasyon malzemesi suyu uzun süre içerisinde tuttuğu için küf oluşturabiliyor.

Fiberglas üreticileri, ürünlerinde sertleştirici madde olarak kullanmak zorunda oldukları formaldehidi tartışıyorlar. Selüloz üreticileri ise ürünlerinin iç mekanın atmosferine küçük lif partiküller yayması konusunda sık sık endişeye düşüyor.

Bu tartışmalar, yeni bir fikri ortaya çıkarıyor. İzolasyonda pamuk kullanımı, artan ilgi ve satışıyla son iki yıldır konuşuluyor. Tekstil endüstrisinde jean kumaşı ve t-şörtlerdeki yaygın kullanımının yanı sıra, pamuk izolasyonu yüksek R-değeri üretiyor.
Pamuk ayrıca konutlarda ses yalıtım perdesi olarak kullanılıyor.

Inno-Therm Fiber İzolasyon’un bölge satış sorumlusu Randy Robinson, liflerinin doğal ve düzgün biçimi sayesinde pamuğun, iyi bir ses yalıtım malzemesi olarak iş gördüğünü söylüyor.

InsulTechonologies’in distribütör ve kurucularından biri olan Sherry Furr, pamuğun en önemli yararlarından birinin kurulum kolaylığı olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Pamuk fiberglas gibi cilde temas eden herhangi bir partikül yaymaz, çünkü malzememiz yalnızca pamuk”. Buna ek olarak, tabiki pamuk selüloz gibi fiberglasdan daha ağır.

Formaldehid’in Etkisi
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından 2004 yılında formaldehitin kanserojen bir madde olduğu açıklandı. Doğada elmadan deniz suyuna kadar doğal olarak da bulunabilen bu kimyasal, fiberglasın liflerinin yapıştırıcısı olarak kullanılıyor.

Bu endişelerin ardından birkaç fiberglas üreticisi formaldehit kullanmadan üretim yapmaya başladı. Örneğin, Johns Manville 2002 yılından beri formaldehit yerine ürünlerinde akrilik yapıştırıcı kullanıyor.

Halen, formaldehid içeren birçok fiberglas ürününün çevre dostu olduğu düşünülüyor. Owens Corning konut izolasyonunun başkanı Gale Tedhams “Aslında, yüksek yoğunlukta kullanılan formaldehit bu konuda problem yaratır”, diyor, “Ancak biz kendi ürünlerimizde formaldehitin zararlı olduğunu düşünmüyoruz, çünkü biz çok, çok düşük bir oranda kullanıyoruz. Greenguard sertifikamız da bunun en iyi kanıtı.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.