Haberler

Kalecik Belediye Başkanı’ndan 335 hektarlık yanıt

Tarih: 11 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara Yazan: Oya Armutçu

Kalecik Belediye Başkanı Orhan Benli, Ankara’nın, Kalecik ilçesinde, mahkemelik olan Avrupa’daki bir ülke büyüklüğündeki 335 hektarlık araziyle ilgili açıklama yaptı. Benli, İsrailli firmanın proje koordinatörü Babakan Olcaysü’yü suçladı ve başkan yardımcısı Kamil Benli’ye, "Ben TC yasalarını tanımam, AB yasalarını tanırım belediyeniz muhatabım değildir" dediğini öne sürdü.

Kaleceik Belediye Başkanı Orhan Benli, Ankara’nın, Kalecik ilçesinde, mahkemelik olan Avrupa’daki bir ülke büyüklüğündeki 335 hektarlık araziyle ilgili açıklama yaptı.

Ben bu mahkemelik arazinin durumunu ve İsrailli firmanın, "Yatırımımız engellenip, sabote ediliyor iddiasını" bütün tarafların görüşlerine de "aynen" yer vererek, gündeme taşımıştım. Firma, "İsrailli ve yabancı olmaları nedeniyle, yatırımlarının engellendiğini, örnek bağlarının mühürlendiğini, belediyenin hakkı olmadığını" iddia etmişti. Sayın Başkan da konunun yargıya intikal ettiğini ve mevzuattan kaynaklanan hakkını kullanarak, "ruhsatsız bağ duvarını" mühürlediğini ve yabancı yatırımcıya karşı olmadıklarını ve desteklediklerini savunmuştu.

Son söz yargının
Bu tartışma bitmeyeceği benziyor. Ben yanıt hakkı çerçevesinde Başkan’ın savunmasını son kez ve aynen yayınlıyorum. Bundan sonrasına yargı karar verecek. Her iki tarafın da gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum. İşte Sayın Başkan Benli’nin açıklaması:

"Gazetinizin 20/06/2007 günlü nüshasında İsrailli işadamı Mordahay’ın yatırım yapmak için geldiği Kalecik’te belediye başkanı tarafından engellendiği belirtilmektedir. Sayın Kalecik Belediye Başkanı yatırımcıları engelleyici bir bir tutum içinde gösterilmektedir. Olayın yanlış anlaşılmış olabileceği düşüncesi ile açıklama yapmak ihtiyacı hissetmiş bulunmaktayız.

Yazıya konu taşınmaz 1998 yılında Kalecik karası üzümü yetiştirmek ve bağcılığı geliştirmek amacı ile kullanılmak üzere beş yıl içerisinde çalışmalara başlanarak, bağ çalışmalarının tamamlanması koşulu ile Kalecik Belediyesi tarafından Sun Fidancılık A.Ş’ye satılmıştır. Satış amacı ve koşulları tapu kütüğüne şerh olarak işlenmiştir. 

Yargılama devam ediyor 
Yapılan araştırmalar sonucu Sun Fidancılık A.Ş aldığı taşınmaz üzerine 1998 yılında yani tapu tescilinden bu yana 7 yıl geçmesine rağmen hiçbir faaliyette bulunmamıştır. Bunun üzerine 2005 yılında taşınmazın halihazır durumu için mahkeme tarafından tespit ettirilmiş ve satış amacı gerçekleştirilmediğinden dava açılmıştır. Halen yargılama devam etmektedir.

Belediyemiz ile hiçbir ilgisi olmayan ve açılan davada taraf olmayan İsrailli işadamı Mordahay 2007 yılının Mayıs ayında taşınmazlarda bağ yetiştirme çalışmlaarına başlamıştır. Bağ çalışmalarının yapılıdığını iddia eden işadamının sadece bir dönümlük alanına bağ diktiğinin ve bunun "trilyonluk yatırımlar" diye bahsettiğinin bilinmesini istiyoruz. 

İzinsiz duvar 
Bu arada İsrailli işadamı Mordahay, (Sun fidancılık A.Ş ve Kalecik Bağcılık Asma A.Ş) bağ çalışmaları yanında taşınmaz çevresine duvar çekmeye başlamıştır. Çekilen duvar için belediyemize müracaat ederek herhangi bir izin alınmadığı gibi kazıdan çıkan tüm malzemeleri Kızılırmak havzasında bulunan Kilik deresine dökmüştür.

Ruhsatsız yapılan duvar mühürlenmiş ve duvar ve kazı çalışmaları için belediyeden izin alınması gerektiği söylenmiştir. Yapılan duvar ruhsatsız ve tecavüzlü olarak yapıldığından belediyemiz tarafından mühürlenmiştir. Mühür sökülmüş olduğu gibi firma yetkilisi olduğunu belirten Babakan Olcaysü tarafından belediye başkan yardımcısı Kamil Benli’ye, "Ben TC yasalarını tanımam, AB yasalarını tanırım belediyeniz muhatabım değildir" gibi yanıtlar alınmıştır. Bunun yanında firma tarafından "mazot depolarına su karıştırıldığı ve belediyemiz tarafından sobete edildiği" iddiası ile belediyemiz aleyhine cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmuştur. Başsavcılık şikayet hakkında "takipsizlik" kararı vermiştir. Belediyemiz her vatandaşı için uyguladığı koşulları bu firma içinde uygulamaktadır. Fakat bu Türkiye’nin en büyük gazetesi diyebileceğimiz gazetenizde Mordahay’a yani yabancı sermayeye yapılan bir darbe olarak ifade edilmiştir.

Kaymakamı uyardık
Ayrıca Sayın Kalecik Kaymakamı İrfan Demiröz’ü de sözlü olarak uyarmamıza rağmen yargılaması devam eden bir konu hakkında yaptığı açıklamalarda asılsız ve yersiz olduğu gibi belediyemizi de rencide etmiştir. Bu arada firmalar belediyemiz aleyhine çalışmalarını devam ettirmekte ve belediyemize çektikleri fakslarda tehdit unsurları taşıyan kelimeler kullanmaktadırlar. İlçemizde Sivas ve Şırnak olayları benzer kaoslar çıkacağını vurgulayan şirket yetkilleri asılsız iddialarla belediyemizin ve halkımızın onurunu zedeleyecek tutum içersindedirler. Olayların çarpıtılarak aktarıldığı ve gerçeğin anlatılan şekilde olduğu hususunun da gazeteniz de yayınlanmasını ve belediyemizin amacının kamu menfaatinin korunması olduğunu belirtip, takdiri okuyucularınıza bırakılmasını istiyoruz."

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.