Haberler

Edirnekapı-Sultançiftliği Hattı 10 Eylül’de açılıyor

Tarih: 11 Temmuz 2007
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 138 milyon dolara inşa edilen Edirnekapı-Sultançiftliği-Habipler Hafif Metrosu’nda deneme sürüşü başarıyla gerçekleştirildi. 10 Eylül’de hizmete açılacak hatta yolculuk sadece 20 dakika sürecek ve saatte tek yönde 25 bin yolcu taşınacak.

Büyükşehir Belediyesi İstanbul’u demir ağlarla örmeye devam ediyor. Edirnekapı’dan Sultançiftliği ve Habipler’e uzanan Eski Edirne Asfaltı hızlı, konforlu, rahat, toplu taşıma sistemine kavuşuyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından öz kaynaklarla 138 milyon dolar harcanarak inşa edilen Edirnekapı-Sultançiftliği-Habipler Hafif Metrosu’nda deneme sürüşü başarıyla gerçekleştirildi. Deneme sürüşüne İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Şaban Erden ve Muzaffer Hacımustafaoğlu ile İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk’ün yanı sıra Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge de katıldı.

10 Eylül’de hizmete açılacak 13.3 kilometre uzunluğundaki Edirnekapı-Sultançiftliği-Habipler Hafif Metrosu’nda yolculuk sadece 20 dakika sürecek ve saatte tek yönde 25 bin yolcu taşınacak. Topkapı’ya kadar 1 yıl içinde uzatılacak hat, Aksaray-Havalimanı Metrosu, Kabataş-Zeytinburnu Tramvayı, Cevizlibağ-Avcılar Metrobüsü ile entegre olacak. 5.8 kilometresi yeraltına alınan hattın 6 sı yeraltında 12 si yer üstünde toplam 18 istasyonu bulunuyor. Proje Topkapı’ya kadar uzatıldığında hattın uzunluğu 15,2 kilometreye çıkacak.

Bölge insanının sıkıntısı bitiyor…
Hattın Uluyol İstasyonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teknik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, cadde tramvayı olarak başlayan hattın trafikte sorun yaşanmaması için yeraltına alınması nedeniyle vatandaşların bazı sıkıntılar yaşadığını ve çok büyük sabır gösterdiğini belirterek, “Bölge insanımızın büyük çilesini artık bitirmek üzereyiz. Buradaki yanyol çalışmaları ve Edirnekapı tünel inşaatıyla birlikte bütün çalışmalar inşallah Kasım ayında bitecek. Edirnekapı’daki köprü genişletme ve altyapı deplase çalışmaları nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandı. Ama inşallah bu aks tamamlandığında yanyol düzenlemeleriyle pırıl pırıl bir ulaşım aksı olacak. İstanbul halkı, özellikle de Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa, kısmen de Eyüp halkı modern ulaşım konforunu yaşayacak. Bu hattı en kısa zamanda Vatan Caddesi üzerinden Topkapı’ya kadar uzatıyoruz. Hattın şu anda Yenikapı bağlantısı da yapılıyor. Dolayısıyla orada tüp geçitle bağlantısı olacak. Ayrıca Vatan Caddesi’nden Otogar’a havaalanına hatta İkitelli'ye bağlantısı olacak bu hat sürekli akış halinde olan bir hafif metro olacak. Görüldüğü gibi İstanbul’u medeniyetin simgesi raylı sistemlerle, demir ağlarla örüyoruz” diye konuştu.

Hat ihtiyaç nedeniyle cadde tramvayından hafif metroya çevrildi
İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk de 2002 yılında temeli atılan hattın başlangıçta cadde tramvayı olarak planlandığını ve planlanan maliyetinin 35 milyon dolar olduğunu ifade ederek, “Daha sonra Başkanımız Kadir Topbaş’ın talimatıyla hattın 5,8 kilometrelik kısmı aç-kapa tünel olarak yapıldı, maliyeti de 138 milyon dolara çıktı” dedi.

Edirnekapı- Sultançiftliği-Habipler Hafif Raylı Sistemi, Edirnekapı’dan başlayıp, Eski Edirne Asfaltı üzerinden Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa ilçelerinden geçerek Sultançiftliği ile Habipler’e kadar ulaşıyor. Ticari ve sosyal hayatın yoğun olduğu, İstanbul'un en kalabalık arterlerinden biri olan bu güzergahta ulaşım sorunu, çağdaş bir şekilde çözüldü. Sistemin Edirnekapı’da Vatan Caddesi’nde Aksaray - Bağcılar - Havaalanı Hafif Metrosu ile Topkapı’da da Kabataş-Zeytinburnu - Bağcılar Tramvay Hattı ile entegrasyonu sağlanacak.

Hat üzerindeki otobüs ve minibüs seferleri kaldırılacak…
Hattın devreye girmesinin ardından trafik yoğunluğunun hafiflemesi için güzergah üzerindeki 32 hatta 211 otobüs ve 8 hatta toplam 736 minibüs kaldırılarak başka hatlara yönlendirilecek. Hattaki sefer aralığı 2-2.5 dakika, işletme hızı da 30-35 kilometre olarak hesaplandı.

Tüneldeki İstasyonlar; 6 (Karadeniz, Taşköprü, A.Fuat Başgil, Uluyol, Rami, Topçular). Yerüstü İstasyonları; 12 (Habibler, Mescid-i Selam, Cebeci, Sultançiftliği, Yenimahalle, Hacışükrü, 50. yıl, Metris, Çukurçeşme, Sağmalcılar, Demirkapı, Şehitlik)

* Hemzemin İstasyon: 2 adet ( Fetihkapı, Topkapı)
* Viyadük İstasyon: 1 adet ( Vatan)
* Aç-Kapa İstasyon sayısı: 1 adet ( Edirnekapı)
* Tünel Uzunluğu: 760 mt.
* Viyadük Uzunluğu: 670 mt.
* Hemzemin Uzunluğu: 600 mt.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.