Haberler

Katar'ın yolları Tekfen'e emanet

Tarih: 12 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet
Ortadoğu'da Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Umman'daki projelerinin toplam bedeli 1 milyar 697 milyon dolara ulaşan Tekfen Taahhüt Grubu, şimdi de Katar'ın en önemli otoyol ihalelerinden birini kazandı. Proje değeri 600 milyon dolar tutarında olan Kuzey Yolu Otoyolu Projesi toplam 94 kilometre uzunluğunda ve 3 fazdan oluşuyor. Otoyol, dünyanın en büyük gaz rezervlerini ve dolayısıyla Katar'ın en yoğun sanayi bölgesinin bulunduğu kuzey sahilini ülkenin iç kesimlerine bağlıyor.

İnşaatı hemen başlayacak olan projenin 30 ayda tamamlanması planlanıyor. Kuzey Yolu Otoyolu projesinin birinci fazı yer altında inşa edilecek. Otoyolun ikinci fazı, 33, üçüncü fazı ise 61 kilometre olacak.

İmzayı attılar
Projeyle ilgili anlaşma, Katar'ın başkenti Doha'da, Asghal Bayındırlık İdaresi Başkanı Zayed Mansour el Khayyarin ile Tekfen İnşaat Genel Müdürü (taahhüt grubundan sorumlu Tekfen Holding Başkan Yardımcısı) Ümit Özdemir arasında imzalandı. Törene Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Mithat Renda ve Tekfen Holding CEO'su Erhan Öner de katıldı.

Kuruluşu 1956 yılına dayanan ve halen Tekfen Holding'in amiral gemisi olarak adlandırılan Tekfen İnşaat'ın 13 bin 500 çalışanı, yaklaşık 2.2 milyar dolarlık aktif portföyü ve dev ekipman filosu bulunuyor. Bugüne dek 300'ün üzerinde proje gerçekleştiren şirket, 300 kilometrelik TAG Otoyolu ve BTC boru hattı gibi önemli projelerde imzası bulunuyor. Tekfen'in halen devam eden projelerinin yaklaşık yüzde 83'ü yurtdışında.

Taahhüt grubunun projeleri Kuzey Afrika, Orta Asya ve Orta Avrupa'da yoğunlaşıyor. Bulgaristan, Türkiye, Kazakistan, Azerbeycan, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Umman, Libya ve Fas Tekfen Taahhüt Grubu'nun 2006'da fiilen proje gerçekleştirdiği ülkeler arasında yer alıyor.

Tekfen 8 ülkede 17 projeyi aynı anda yürütüyor
- Katar'da otoyol projesi
- Suudi Arabistan'da fosforik asit gübre tesisatı inşaatı
- Bulgaristan'da termik santral
- Umman'da 234 km'lik gaz ve boru hattı
- Katar'da 137 km'lik Ras Laffan-Mesaieed Etan Boru Hattı
- Katar'da Bab-Mesiad Boru Hattı Projesi
- Kazakistan Atyrau Rafinerisi Rehabilitasyonu
- Şahdeniz Projesi Terminal İnşaatı
- Bakü'de petrol platformlarının üst modülünün inşaatı
- Fas'ta iki otoyol ve bir rafineri inşaatı
- Gaziantep - Birecik Otoyolu
- Çiftehan-Pozantı inşaatı
- Perşembe - Bolaman Karadeniz otoyolları
- Afşin-Elbistan Termik Santrali B Ünitesi
- Kazakistan Kaşagan Petrol Saha Geliştirme Projesi ana müteahhitlik işleri
- Kaşagan Enerji Santralı ve endüstriyel saha binaları
- BursaRay B, hafif raylı sistem projeleri
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.