Haberler

Hasankeyf'te 3 bin yıllık ekmek teknesi

Tarih: 12 Temmuz 2007 Kaynak: CNN Türk


Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde 3 bin yıllık ekmek teknesi ve tandır bulundu.

Hasankeyf kazı ekibi Başkanı Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, bu yıl 3 ayrı alanda 4 öğretim görevlisi, 20 öğrenci ve 80 işçi ile kazı yaptıklarını belirterek, kale başına giden vadide yaptıkları çalışmalarda yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait mekanlar ortaya çıkardıklarını söyledi.

Uluçam, 3 bin yıllık ekmek teknesi ve tandır bulduklarını anlattı:

"İlk etapta bunun su deposu olabileceğini düşündük. Ancak içininseramik hamuruyla sıvanmış olduğunu görünce tandır olduğunu anladık. Kayıtlarımıza geçtik. İşin başka ilginç boyutu, bunu tamamlayan hemen yanında ekmek teknesini hatırlatan bir oyma. Buğdayın ezilip belki orada hamur haline getirildiği ve yanındaki tandırda pişirildiği kanaatine vardık.

Seramikten yapılan birçok tandır var. Ama tandır taştan oyulmuşve seramik hamuruyla kaplanmış. Hasankeyf'in en eski kalıntısı diyebileceğimiz tandır ile ekmek teknesi kayalara oyulmuş."

Roma dönemine ait dükkan
Uluçam, kazılarda Roma döneminde yapılan 42 dükkan tespit ettiklerini belirtti. Uluçam, kazı çalışmalarının tamamlandığını, konservasyon ve onarım çalışmalarına başlandığını da belirtti:

"İsa'dan önceki 8 ve 9'uncu yüzyıllarda en eski şehri buluyoruz. Daha sonra Roma döneminde bugün kale başı olarak bilinen daha sonra Artuklular döneminde iç kale haline getirilen kaya kitlelerinin bulunduğu alanda bir garnizon görüyoruz. Romalılar burayı askeri üs olarak kullanmış. Orta Çağ dünyasının başlangıcında çok silik de olsa Süryanileri görüyoruz.

Ondan sonra Artuklular dönemi geliyor. 11'inci yüzyılın sonları ile 12'nci yüzyılın başlarından 14'üncü yüzyıla kadar Artukoğulları ve Eyyubileri görüyoruz. Bu iki uygarlık, Hasankeyf'e Orta Çağ dünyasında dirliği, canlılığı, sanatı ve zenginliği getiren uygarlıklardır.

Bunların halklarının yaşadığı esas şehir 1966'dan itibaren müteahhidin yeni şehrin yapımı esnasında dozerlerle yok ettiği, şu anda gecekondu diyeceğim Hasankeyflilerin yaşadığı alanın altındadır."

Uluçam, Hasankeyf'in tarihi dokusu ve kültür varlıklarının her geçen gün daha hızlı bir yıkım sürecine girdiğini de kaydetti:

"Hasankeyf'te kamuya açık kazı yapabileceğimiz alan kalmadı. İlçede belediyeye ait, tapusu belediyede olan Selahiye bahçelerindeki külliye dışında nitelikli tarihi eser barındıran kamuya ait kazılacak alan kalmadı.

Eğer burada bir baraj olacaksa ve Hasankeyf'in kültür tarihi ortaya çıkarılacaksa şu anda meskun mahaldeki yerlerin kamulaştırılması veya boşaltılması gerekir ki bu tarihi eserler ortaya çıkarılabilsin."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.