Haberler

Ofislere seçim piyangosu çıktı

Tarih: 12 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Meltem Kara
Onbir partinin 921 adayla yarıştığı İstanbul’da, seçim süresince tutulan ofis ve işyerlerinin günlük kira bedelleri, 100 YTL’den başlayıp, 1000 YTL’ye kadar ulaşıyor. Bunda oluşturulan büronun bulunduğu bölge, semt ve konum önemli rol oynuyor. Seçim ofisleri arasında kira bedelinin en fazla arttığı Taksim’de iki aylık süreç için partilerden 1 yıllık kira bedelleri talep ediliyor. Ancak, ofis ve işyerini seçim süresince bedavaya tahsis eden partililer de bulunuyor.

22 Temmuz’da gerçekleştirilcek milletvekili seçimlerinde, siyasi partileri ve adayların daha fazla seçmene ulaşabilmak için tüm il ve ilçelerde seçim irtibat büroları kurma yoluna gitmesi, 921 milletvekili adayının yarıştığı İstanbul’da ki boş ofis ve işyerlerine yaradı. Seçim süresince tutulan bu ofis ve işyerlerinin günlük kira bedelleri, 100 YTL’den başlayıp, 1000 YTL’ye kadar ulaşıyor. Bunda da oluşturulan büronun bulunduğu bölge, semt ve konum önemli rol oynuyor. Ancak, ofis ve işyerini il ve ilçe yönetimlerine şirin görünmek için seçim süresince bedavaya tahsis eden partililer de oldukça fazla. Bunlar arasında, işyerini seçim bürosu olarak kullanan adaylar da bulunuyor.

Üç seçim bölgesine ayrılan İstanbul’da irtibat bürosu oluşturan siyasi parti ve bu partilerin milletvekili adaylarının, ofis sahiplerine temmuz ayı süresince ödediği kira bedelleri 3 bin YTL’den başlayıp, 30 bin YTL’ye kadar ulaşıyor. Hemen hemen her partinin, sayısı 32’yi bulan İstanbul’un ilçelerinden her birinde oluşturduğu irtibat büro sayısı, 5 ile 20 arasında değişiyor. Toplam 11 partinin, 151’i bağımsız olmak üzere 921 adayın yarıştığı İstanbul, 23 Temmuz sabahı 70 milletvekili Meclis’e gönderecek. Bu 70 milletvekilliğini kapmak için oluşturulan seçim ofislerinin sayısı ise 3 bin 500’ü buluyor. Seçime giren partilerin oluşturduğu seçim büro sayısı da bazı partilerde 600’e kadar çıkıyor. Seçim bürolarında kira bedellerinin yüksek olmasının nedeni ise kira süresinin sadece seçim dönemini kapsaması etkili oluyor.

Artış dört katı buluyor
Gayrimenkul yatırım uzmanları, yaklaşan seçimlerde siyasi partilerin yanı sıra adayların da rekabeti gittikçe kızışırken, İstanbul’da bir kaç ay öncesine kadar boş duran özellikle merkezi bölgelerdeki işyerlerinin seçim kararı alınmasıyla birlikte tamamına yakınının tutulduğuna dikkat çekerek, "Bu ofislerin sadece seçim dönemi için kiralanması, talep edilen bir aylık kira bedellerinin dört kata varan oranda artmasına yol açtı. En fazla artış, aynı işyerine birden fazla partinin talip olduğu yerlerde yaşandı. İlçe merkezleri öncelikli olmak üzere Bağdat Caddesi, Halaskargazi Caddesi, Barbaros Meydanı, Taksim Meydanı, Bakırköy İstasyon Caddesi, Nişantaşı, Bakırköy Meydanı gibi bölgeler kiraların en fazla yükseldiği bölge olma özelliği taşıyor. Bakırköy merkez ve Osmaniye çevresinde bir aylık dükkan kirası 7 bin YTL’ye kadar yükselebiliyor. Ancak bazı partiler ise gayrimenkul kiralama yoluna gitmeyip, seçmenlerin gönüllü olarak verdiği ofis veya dükkanları herhangi bir ücret ödemeden seçim irtibat bürosu olarak kullanıyor. İrtibat bürosu açmayan partiler de kahvehaneleri irtibat bürosu olarak kullanabiliyor" dediler.

En fazla 600 büro
İstanbul’da siyasi partilerin ve milletvekili adaylarının propaganda ve benzeri çalışmaları yürüttükleri seçim irtibat bürolarının sayısı seçimler yaklaştıkça artıyor. Seçimlerde 3 bölgeye ayrılan İstanbul’da 1’nci bölgedeki Kadıköy, 2’nci bölgedeki Beşiktaş, 3’ncü bölgedeki Bakırköy’ün merkezleri ön plana çıkıyor. Sadece Kadıköy merkezde AKP’nin 28, CHP’nin 38, DP’nin 6, MHP’nin 30, Saadet Partisi’nin 16 adet seçim irtibat bürosu bulunuyor. Beşiktaş merkezde, CHP’nin 1, MHP’nin 8, DP’nin 1, GP’nin 2 adet irtibat bürosu bulunurken, Bakırköy’ün merkezinde AKP’nin 5, CHP’nin 8, MHP’nin 4, DP’nin 4, GP’nin 2, SP’nin ise 3 adet seçim irtibat bürosu yer alıyor. İstanbul’da en fazla seçim bürosu oluşturan parti özelliğini 600 büroyla Saadet Partisi elinde bulunduruyor.

Yıllık kira 2 ayda çıkıyor
Seçim döneminde kısa süreli kiralama söz konusu olduğu için "yüzüktaşı bina" olarak adlandırılan merkezi noktalardaki konumu iyi olan binaların kiralarının artırıldığını söyleyen Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, "Siyasi partiler kolay görülebilir yerlerde olmak istiyorlar. Seçmenlerle daha çabuk irtibat kurabilmek için bu önemli. Büroları merkezi noktada bulunursa mesajları seçmen kitlesine daha çabuk ulaştırdıklarına inanıyorlar. Binaların duvarlarına reklamlarını asıyorlar ve bunları gören seçmenler büroyu ziyaret ediyor. Mal sahipleri de bunu bildiği için fiyatları yükseltiyor" dedi. Bazı bölgelerde önemli oranda artışların yaşandığını belirten Soner, Taksim’de kiralanan ofisten iki aylık süreç için 1 yıllık ücret istenebildiğini de sözlerine ekledi.

Hem seçmene ulaşılıyor hem de satış artıyor
Yüksek fiyatlardan dolayı ofis kiralamayan siyasi partilerin ilçe başkanlıkları, seçmenlere ulaşmak için farklı yolları da deniyor. Kahvehanelerle anlaşma yoluna giden ilçe başkanlıkları, bu yolla hiç bir ücret ödemeden hem kahvehanedeki satışları iki katına çıkarıyor hem de müşterilerle irtibat kurarak partisinin seçim politikasını açıklıyor.

Görüşü ters ise kiralanmıyor
Seçim irtibat bürolarının sadece bir ya da iki ay için kiralandığına dikkat çeken Re/Max Alfa Beşiktaş Broker’i Gökhan Us, "Bir çok gayrimenkul sahibi, ofisini siyasi partilere kiralamak istemeyebiliyor. Bunun nedeni ise gayrimenkulü kiralamak isteyen partinin, seçmenin tercihlerine ters düşmesi oluyor. Politik nedenler satışları da etkileyebiliyor" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.