Haberler

Haydarpaşa için son uyarı

Tarih: 12 Temmuz 2007 Kaynak: Evrensel
TCDD bürokratlarının, bölgeye 7 gökdelen projesi tasarlamaya ‘cüret ettiğini’ dile getirdi.

TMMOB Mimarlar Odası (MO) İstanbul Büyükkent Şubesi’nde, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Sendikası İstanbul 1 No’lu Şubesi, Haydarpaşa Dayanışması adına dün basın toplantısı düzenledi.

Dayanışma adına açıklama yapan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, AKP Hükümeti’nin, kültür mirası, demiryolu ve denizyolu ulaşımının bağlantısını sağlayan Haydarpaşa Garı ve çevresini küresel sermaye gruplarına peşkeş çekmek istediğini dile getirdi. Muhçu, Haydarpaşa’nın yağmalanmasını durdurmak için açılan davada müdahil olarak yerlerini alacaklarını söyledi. AKP Hükümeti’nin, koruma kurulunun aldığı kararlar ve ilgili kanunlara aykırı olarak projenin gerçekleştirilmesi için çaba harcadığını kaydeden Muhçu, görevi Haydarpaşa’yı ve demiryollarını korumak olan TCDD bürokratlarının, kamuoyunun bilgisi dışında gizli kapaklı olarak bölgeye 7 gökdelen projesi tasarlamaya ‘cüret ettiğini’ dile getirdi.

Hukuku altüst ederek
Muhçu, TCDD’nin ve AKP’nin, ‘kentsel ve tarihi sit alanı’ olan 1 milyon metrekarelik kamu alanını, 5234 ve 5335 sayılı imar kanunlarını ve uluslararası hukuku altüst ederek beton yığınına dönüştürmeyi hedeflediğini aktardı. AKP’nin, milyarlarca lira ödeyerek danışmanlık hizmeti aldığı Alman Dress&Sommer firmasının önerileri doğrultusunda kamuoyunu yanlış bilgi vererek yanıltmaya çalıştığını ifade eden Muhçu, İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu’nun, yapılan bütün baskılara karşın Haydarpaşa ve çevresinin ‘kentsel ve tarihi sit alanı’ olduğunu yineleyerek itiraz kararını reddettiğini kaydetti.

Başta hükümet olmak üzere TCDD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni bir kez daha uyaran Muhçu, “Onları hukuka ve bilime saygılı olmaya, kamusal sorumlulukları doğrultusunda davranmaya, ülke kaynaklarını ve kentsel varlıklarımızı yağmalama çabalarından vazgeçmeye çağırıyoruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

TCDD yönetiminin demiryollarını satmayı misyon edindiğini belirten BTS 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş, AKP’nin, pek çok konuda yanlış bilgi vererek kamuoyunu yanılttığını söyledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.