Haberler

Sabiha Gökçen, Kurtköy'de gayrimenkulü uçuruyor

Tarih: 12 Temmuz 2007 Kaynak: Dünya
Sabiha Gökçen Kurtköy'ü ikinci kez uçuracak. Özel havayollarının Sabiha Gökçen'e inmesiyle bölgenin konut piyasasında hareketlilik yaşanırken, ihalenin yapılacağının duyurulduğu mayıs ayından bu yana ise Kurtköy, cazibesini iyice artırmış durumda. Sabiha Gökçen'in gelişimine paralel olarak büyüyen Kurtköy'de 1.5 milyar dolarlık inşaat yapımı sürüyor. Bölgede konut, alışveriş merkezi ve otel projeleri için sıraya giren yerli-yabancı yatırımcıların bu oranı daha da artırması bekleniyor.
Dubaili Tanmiyat Group Kurtköy'de konut yapacak

Finlandiya, Almanya, Rusya, İngiltere ve BAE ülkelerinden firmalar bölgeye yatırım için Pendik Belediyesi'nin kapısını aşındırmaya başladı. Dubai efsanesi olarak adlandırılan yaklaşık 3.8 milyar dolarlık Legends Dubailand Projesi'nin yapımını üstlenen Tanmiyat Group'un önceki gün Kurtköy'de büyük bir araziyi satın aldığı öğrenildi. Tanmiyat Group'un 6 ay içinde inşaatına başlamayı planladığı dev konut projesinin içinde alışveriş merkezi, rezidans, villa ve ofislerin de olacağı bildirildi. Geçtiğimiz yıl İstanbul'a KOBİ şehri kurmak için kolları sıvayan Tanmiyat Group, Samandıra'daki 1 milyon 350 bin metrekarelik alanda 'İkibinelli Üçüzler' adlı proje için, arsanın sahibi Aslan Grubu'nun sahibi İbrahim Aslan ile anlaşmıştı. Bu proje ile yaklaşık 600 milyon dolara mal olacak yatırım 2 bin 200 KOBİ'yi buluşturacak. Dev projenin içinde beş yıldızlı otel, hastane, rezidans, ofislerin olduğu kuleler yer alacağı biliniyor. Tanmiyat Group'un bu bölgede KOBİ'lere yönelik bir sanayi merkezi yapıp yapmayacağı ise merak konusu oldu.

Rus Taurus arsa bakıyor
Rus Taurus firmasının ise küçük ölçekli başladığı konut projesinin ardından daha büyük ölçekli konut ve alışveriş merkezi yapmak için yer aradığı öğrenildi. Finlandiyalı ve yerli ortaklar tarafından kurulan Rem Yapı, Pendik'teki yeni projesi için ilk kazmayı kasım ayında vurdu. Pendik sahiline beş kilometre uzaklıkta inşa edilen Residence Martan'ın ardından Rem Yapı'nın Kurtköy'de yeni konut projesi için arazi aradığı öğrenildi.

Ataman Grubu, alışveriş merkezi için arsa aldı
Kurtköy sadece konut cenneti olmayacak. Alışveriş merkezleri için de firmalar Kurtköy'den yer almaya başladı. Ataman Şirketler Grubu'nun önceki gün alışveriş merkezi için arsa satın aldığı öğrenildi. Ataman'ın önümüzdeki aylarda projeye başlaması bekleniyor. Kurtköy'de ayrıca Grup-Kırdemir İnşaat tarafından World Atlantis Alışveriş ve Yaşam Merkezi yapılacak. Proje, Eylül 2008'de bitirilecek. 60 bin metrekare büyüklükte olması planlanan alışveriş merkezi, brüt 20 bin metrekarelik çeşitli büyüklüklerdeki mağazalardan oluşacak. 2 bin 600 metrekarelik bir market, bin 50 kişilik dört sinema salonu, 135 de mağaza bulunacak. World Atlantis Alışveriş Merkezi havalimanının karşısına yapılıyor.

Bayraktar, 60 milyon dolar yatırım yapıyor
Bayraktar İnşaat, Kurtköy'de havalimanı yakınında inşasına başladığı İstanbul'un üçüncü uluslararası fuar merkezinin yanına otel yapımını da sürdürüyor. Bayraktar, Pendik Belediyesi'nden ihalesini aldığı fuar merkezi projesinin içinde büyük bir alışveriş merkezi de yapacak. Bayraktar İnşaat fuar alanı inşaatına bu ay başladı. Fuar merkezinin içinde 600 yataklı otel, 3 bin kişilik kongre sarayı, açık ve kapalı otoparklar, restoranlar, kapalı çarşı tarzında dükkanlar yer alacak. Fuar merkezi, yap-işlet-devret modeli ile yapılıyor. 2008 yılı içinde hizmete sunulacak projeyle 3 bin 500 kişiye istihdam sağlanılması planlanıyor. Fuar merkezine Bayraktar İnşaat 60 milyon dolarlık yatırım yapacak. Pendik Belediyesi fuar merkezinin ikinci etabı için ise ihaleye 2008'de çıkacak.

Bayraktar İnşaat'ın fuar merkezine inşa edeceği 5 yıldızlı otelin haricinde Şahsuvaroğlu ve The Green Park Otel'de otel inşasına hız kesmeden devam ediyor. Toplamda 2 bin 200 yataklı olacak üç otel, bölgede istihdamı artıracak.

Ağaoğlu, 20 arazi aldı proje çizdiriyor
Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Anadolu Yakası'nın arka bahçesi dediği Kurtköy'ün imar sorunu olmadığı için çok hızlı büyüyeceğini söyledi. Ağaoğlu, Anadolu Yakası'nda Kurtköy başta olmak üzere 20 yeni arazi satın aldıklarını ve projelerini çizdirdiklerini açıkladı.

Kurtköy'de inşaatına başladığı Konsept İstanbul projesini satışa sunan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya da Kurtköy'ün önemli bir cazibe merkezi olmaya başladığını vurguladı. Dumankaya, "Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yolcu kapasitesinin 3.5 milyondan 10 milyona çıkartılması, bilişim vadilerinin inşa edilmesi, İstanbul'un üçüncü fuar merkezinin buraya yapılacak olması gibi nedenlerle Kurtköy yüksek prim vadediyor. Bundan 19 ay önce Trend projesini satışa çıkarttığımızda bölgede arsaların metrekaresi 50 dolardı. Bugün 350 doları geçti. Trend, o bölgeye nitelikli projelerin yapılmasının önünü açtı" diye konuştu.

Saray Halı'nın sahibi Necati Kurmel'in şirketi Royal İnşaat, Kurtköy'de başlattığı Royal Park Residence'ı satışa sundu. Firma 2008'e kadar İstanbul'da toplam 4 bin konuta imza atacak.

Kamhi Ailesi'nden 700 yataklı marina
Pendik Belediyesi'nin düzenlediği marina ihalesini kazanan Kamhi ailesi, Çakır Yapı ve Aksa Marina ortak girişimi, 50 milyon dolar yatırımla bölgede marina inşa edecek. Pendik mendireğinin olduğu bölgede 136 bin 300 metrekare alanda yapılacak marina 500 yat kapasiteli olacak. 50 milyon dolar yatırım öngörülen projenin 2008'in ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Konsorsiyum ile belediyenin yaptığı anlaşma çerçevesinde her yıl belediyeye 1.5 milyon YTL kira ödenecek. Konsorsiyum 30 yıllığına marinayı işletecek. Marina ve etrafındaki turizm tesislerinde bin 500 kişi istihdam edilecek.

İDO, Anadolu Yakası'nın en büyük limanını yapacak
İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ de (İDO) Pendik'e, Anadolu Yakası'nın en büyük limanını yapmaya hazırlanıyor. İDO'nun aynı anda 8 geminin yanaşacağı limanın etüt çalışmalarını bitirdiği bildirildi. Mudanya, Bandırma, Yalova gibi yerleşim bölgelerine Pendik'ten sefer düzenlenecek. Yatırımın 3 yıl içinde bitmesi bekleniyor.

Öte yandan, THY Teknik AŞ, HABOM projesi kapsamında Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yanına 2007 sonu, 2008 başı gibi taşınacak.

Kaya: Havalimanı uçmaya başlayınca biz de uçtuk
Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, Kurtköy'ün Anadolu Yakası'nda yeni bir merkez olma yolunda hız kesmeden ilerlediğini belirterek, "Konut yapımında, 2005'te 2 milyon metrekare, 2006'da 2 milyon 100 bin metrekare, 2007'de ilk 6 ayda 1 milyon 500 bin metrekareye ulaştık. Burada 1.5 milyar dolarlık konut projesi yatırımı devam ediyor. Yabancı firmaların da konut projeleri var. Havalimanı uçmaya başlayınca biz de uçmaya başladık ilçe olarak" dedi. Havalimanı ile birlikte konut talebi ve fiyatlarının artığına dikkat çeken Kaya, "Pendik'in nüfusu şu an 475 bin. 50 bine yakın konut inşaa ediliyor. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde nüfus 750 bine çıkacak" diye konuştu.

Eskiden Kurtköy'ün yüzüne bakılmazdı
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın uzun süre atıl durumda kaldığını hatırlatan Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, o dönemde kimin kapısını yatırım için çalsalar ellerinin boş döndüğünü söyleyerek, "Eskiden kimse Kurtköy'ün yüzüne bile bakmazdı" dedi.

Kaya, Pegasus'un ve yabancı ucuz taşımacı havayolu şirketlerinin rotasını Sabiha Gökçen'e çevirdiği 2005 yılından itibaren Kurtköy'ün büyük bir değişim geçirdiğini, Formula-1 pistinin de Kurtköy'e yapılmasıyla inşaat patlaması yaşandığını belirtti. Kurtköy'ün yaşam merkezi haline gelmeye başladığını vurgulayan Kaya, Sabiha Gökçen'in yakınlarında otel, alışveriş merkezi, fuar alanı inşaasının hız kazandığını anlattı. Havalimanı ihalesinin yapılacağının duyulması ve ihaleye yabancı firmaların yoğun ilgi göstermesiyle yerli-yabancı firmaların daha büyük ölçekli konut projelerine yöneldiğini kaydeden Kaya, "Sabiha Gökçen, Kurtköy'ü ikinci kez uçurdu" diye konuştu.

Emlak fiyatları fırladı evi olan seviniyor
Mayıs ayında Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesi için düğmeye basan Savunma Sanayi Müsteşarlığı, havalimanın bulunduğu Pendik-Kurtköy'ü ikinci kez aya kaldırdı. İhaleye büyük yabancı firmaların da yoğun ilgi göstermesi Kurtköy'de emlak fiyatlarını artırdı. Kurtköy'deki emlakçılar, "Evsahipleri, 'evimin değeri bir haftada arttı' diye seviniyor. Evini satmak isteyen birçok kişi bundan vazgeçti. Evi olan ikinci evi almayı düşünüyor. Sabiha Gökçen büyüdükçe Kurtköy'e olan talep daha da artacak" diye konuştular.

Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Nabi Cücük, Kurtköy'de evlerin metrekare fiyatları taban bin 100 YTL ve 2 bin YTL aralığında, arsa fiyatlarının ise metrekaresinin 250 dolardan başladığını söyledi.

Pendik 'silikon vadisi' olacak
Pendik, İstanbul'un silikon vadisi olacak. Meclis'e kanunlaşması için getirilen Pendik Kentsel Dönüşüm ve İleri Teknoloji Parkı Kanun Tasarısı ile Pendik ve Kurtköy'deki Hazine arazileri bedelsiz olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) devredilecek. İBB, bu bölgeye teknoloji yatırımı yapmak isteyen şirketlere yer tahsis edecek. Öte yandan İstanbul Ticaret Odası'nın Kurtköy'e teknoloji parkı kurmak istediği de biliniyor.

Novartis, fabrika kurdu sanayi yatırımları artacak
Novartis Türkiye, üretim kapasitesini artırmak amacıyla Levent ve Bakırköy'deki fabrikalarını Pendik-Kurtköy'e taşıdı. Kurtköy'de 109 bin metrekare arazide 50 bin metrekarelik kapalı alanda kurulan ve 58 milyon İsviçre Frangı'na mal olan yeni üretim tesisi, Novartis'in dünyadaki stratejik ilk 7 fabrikası arasında yer alıyor. Kurtköy'de Nev Yem Sanayi, Nova Reklam, Ekmel Hazır Beton, Kavi Kablo, Evas Ev Aletleri, Semah İnşaat Sanayi, Neşe Plastik, Milli Savunma Bakanlığı İTEP Projesi kapsamında Uluslararası Havaalanı ve Bakım Onarım Merkezi ile Endüstri Parkı Yüksek Tekonoloji Merkezi'de bulunuyor.

Öte yandan Kartal-Pendik ilçeleri arasındaki 550 hektarlık alan 5.5 milyar dolarlık yatırımla baştan yaratılacak. Kartal Belediyesi'nin başlattığı kıyı kesimi dönüşüm projesi kapsamında 100'den fazla fabrika bölgeden taşınacak, yerine konut, iş merkezi ve yaşam alanları kurulacak. Eczacıbaşı Grubu'ndan Elginkan Topluluğu'na, Sabancı Holding'den Garanti Bankası'na, Mutlu Akü'den Siemens'e kadar Türkiye'nin önde gelen grupları da dönüşüm projesinde aktif rol alacak. Kartal-Pendik aksı yeni bir gökdelen bölgesi olacak. Bölgede en büyük arsa sahipleri olarak dikkat çeken bu gruplar, fabrikalarını taşımak için düğmeye bastı. Fabrikalardan boşalan alanda başlayacak olan inşaat projeleri bölgede büyük bir istihdam da yaratacak. 250 bin kişiye iş imkanı yaratılacak. Bu proje Kartal ağırlıklı olacak.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.