Haberler

Sagalassos'ta kazı çalışmaları başladı

Tarih: 13 Temmuz 2007 Kaynak: CNN Türk
Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos antik kentinde sürdürülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü başladı. Kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Marc Waelkens, bu yılki kazılara hastalık nedeniyle katılamayacak.

Kazı ekibi başkan vekili Prof. Dr. Jeroen Poblome, Sagalassos'ta yaşamın 8'inci yüzyılda sona erdiğinin bilindiğini, ancak bu yıl elde edilen bulgular ışığında Sagalassos'da 13'üncü yüzyıla dek yaşamın var olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Mısır'a kiremit ihracı
Kazılarda o döneme ilişkin başka bulgular da elde edildiğine değinen Prof. Dr. Poblome, o tarihlerde Sagalassos'tan Mısır'a kiremit ihraç edildiğini ortaya çıkartıklarını belirtti.

Üzüm, zeytin, buğday, ceviz
Kazılarda o dönem insanının beslenme alışkanlığına ilişkin bulgular elde ettiklerini belirten Prof.Dr. Poblome, Sagalassoslular'ın o dönemde başta üzüm olmak üzere zeytin, buğday, ceviz gibi ürünleri tükettiklerini belirlediklerini kaydetti.

Geçtiğimiz yıl 'İlk Sagalassos' diye adlandırdıkları bölgede yoğun olarak çalıştıklarını ve Demir Çağı'na ilişkin bulgular elde ettiklerini hatırlatan Belçikalı bilimadamı, eski Sagalassos'un, 'Modern Sagalassos'tan daha büyük bir yerleşim yeri olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

80 üniversite öğrencisi
Prof. Dr. Poblome, bu yılki kazı çalışmalarını Yunanistan, Belçika, ABD, Slovenya, Almanya, Srilanka ve İngiltere'den gelen 80 üniversite öğrencisi ve 76 işçiyle yürüttüklerini açıkladı.

Poblome, bu yılki kazılarda Roma Hamamı, ikinci yüzyıla ait Odeon, Macellum (Et ve balık pazarı), Yamaç Evlerinde çalıştıklarını, restorasyonu süren milattan sonra ikinci yüzyıla ait Antoninler Çeşmesi, birinci yüzyıla ait Heroon (Onursal Anıt), aşağı ve yukarı agora ile Apollo Klarios Tapınağı'nda da çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.