Haberler

"Kuş Cenneti"ne Dünya Bankası'ndan destek

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Erkan Söğütçü
Bir zamanlar yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Akgöl, Dünya Bankası tarafından sağlanacak 5 milyon YTL değerindeki arıtma tesisi projesiyle eski güzelliğine kavuşacak. Kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Akgöl'ün, projenin tamamlanmasıyla 5 yıl sonra yeniden kuş cenneti olması hedefleniyor.

Akgöl'ün kuruması halinde bölgenin büyük tehlikeyle karşı karşıya kalacağını ifade eden Ereğli Kaymakamı Cevdet Can, "Bu yüzden, 'İvriz Barajı'ndan sulanan tarım alanlarının, damla ve yağmurlama sistemi ile sulanması ve Akgöl'ü Kurtarma Projesi'ni hazırladık." diyor. Projenin gerçekleşmesi halinde bölgenin eski iklim yapısına kavuşacağını belirten Kaymakam Can, Akgöl'ün eskisi gibi dünyanın nadir kuşlarını barındıracağını anlatıyor. Proje kapsamında ilk adımı Ereğli Belediyesi'nin attığını ifade eden Kaymakam Can, 'Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi' ile bir yılda 15 milyon metreküp temiz suyun Akgöl'e akıtılacağını belirtiyor.

Ereğli Belediye Başkanı Ahmet Özdoğan da Dünya Bankası'ndan alınan 5 milyon YTL'lik kaynakla yapılacak arıtma tesisi projesiyle Ereğli'nin çehresinin değişeceğini belirtiyor. İlçe kanalizasyonunun Akgöl'e deşarj edildiğine dikkat çeken Özdoğan, "İvriz Barajı yapıldıktan sonra Akgöl'e verilmesi gereken su, şimdiye kadar verilmediğinden, gölün aynası kurudu. Gölün doğal dengesi bozulduğundan gelen kuş türleri giderek azaldı." diyor. Özdoğan, proje hakkında şu bilgileri veriyor: "İvriz'den gelen suyu Akgöl'e akıtacağız. Buradaki suyu, kuracağımız tesisle damla sulama sistemlerine bağlayacağız. Böylece, Akgöl'ün kaderi değişecek ve yeniden kuş cenneti haline gelecek. Bu yüzden projenin desteklenmesi gerek." Ereğli arıtma tesisi inşaatının bir buçuk yıl içerisinde bitirileceğini aktaran Özdoğan, inşaatın yüzde 65 oranında tamamlandığını sözlerine ekliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.