Haberler

Kars'ın tarihî dokusu yeniden canlandırılıyor

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Murat Kaban
Kars'ta tarihî mekânlarda yürütülen çalışmalarla kente yeniden bir canlılık getirmeyi hedeflediklerini anlatan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, bu bölgenin Türkiye'nin en gözde mekânları haline getirileceğini söyledi.

Kars'ta bugünlerde özellikle tarihî mekânlarda yürütülen çalışmalar dikkatleri çekiyor. Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Belediye ve Ebul Hasan Harakâni Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin katkılarıyla yapılan çalışmalarda birçok tarihî eser asıl amacına ulaşmış olacak. Bunların başında ise Evliya Camii Projesi veya diğer adıyla Şehit Ebul Hasan Harakâni Külliyesi geliyor. Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan ve Kars'ın manevi önderlerinden olan Hasan Harakâni Hazretleri'nin türbesinin bulunduğu Evliya Cami'nin bulunduğu alandan başlayan çalışmalar kalenin dibine kadar devam edecek. Burada Osmanlı'dan kalan ve çürümeye terk edilen Beylerbeyi Sarayı kurtarılacak ve sarayı kapatan Fen Lisesi yıkılacak. Proje kapsamında yapılan kamulaştırma çalışmaları ile külliyenin iskeleti ortaya çıkarıldı. Eski adı 12 Havariler Kilisesi olan Kümbet Cami de bu kapsamda elden geçirilecek. Camilerin de restorasyonunun yapıldığı Kars'ta gecekondulaşmanın da önüne geçiliyor. Tarihî hamamların ve Namık Kemal'in de evinin restore edildiği çalışmaların yanısıra burada bulunan yollar da yeniden düzenlendi.

Ebul Hasan Harakâni Külliyesi çalışmalarını kapsayan Kaleiçi Osmanlı ve Selçuklu Eserlerini Canlandırma Projesi ile ilgili bilgi veren Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, bu bölgenin Türkiye'nin en gözde mekânları haline getirileceğini söyledi. Proje kapsamında aynı zamanda Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı, Ebul Hasan Harakâni Yaptırma ve Yaşatma Derneği ile beraber ortak çalıştıklarını kaydeden Alibeyoğlu, bunun sonucunda bu bölgedeki gecekonduların kamulaştırarak yıkımını sağladıklarını ve bunların yarısını Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, yarısını da belediye olarak kendilerinin kamulaştırdığını aktardı. "Geçen yıllarda yaptığımız yol çalışmalarını devam ettireceğiz ve burasını güzel bir meydan haline getireceğiz." diyen Alibeyoğlu, "Derneğimiz buradaki çevre duvarlarını yaptırıyor, ayrıca süs havuzlarını da biz yaptıracağız. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz de Evliya Cami'nin yanındaki yerlerin kamulaştırmalarını yaptı, onların da yıkım işlemine başladık. Burası son derece mükemmel bir hal alacak. 4 metre genişliğindeki kale burcunu da derneğe tahsis ettik. Burası da bir külliye olacak ve böylelikle burada yıkılmak üzere olan binaları kurtarmış olacağız. Ebul Hasan Harakâni Hazretleri'ni anma etkinlikleri bu çalışmalar bittikten sonra derneğimizle birlikte daha da güzel ve anlamlı bir duruma getirilecek. Böylelikle de Evliya Cami layık olduğu yere getirilmiş olacak. Bu anlamda özel talimat veren Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Çevre düzenlemesini tamamen belediye olarak biz yapacağız." diye konuştu.

Camiler ve hamamlar restorasyonda
Belediye Başkanı Alibeyoğlu, Kültür Bakanlığı'nın; Ali Ağa, Vaazoğlu ve Kümbet camilerinin restorasyonunu yapacağını ifade ederek, böylelikle 100 yıldır sahipsiz olan Kümbet Camisi'nin bakıma muhtaç utanç durumundan kurtarılmış olacağını belirtti. Restorasyonların Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapıldığını kaydeden Alibeyoğlu, şunları söyledi: "Bu camilerin kurtarılması için restorasyon çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak. Hükümetimizin bu bölgeye verdiği desteği bu anlamda faydasını göstermiş olacak. Kümbet Camisi'nin arkasındaki Papazın Evi dediğimiz yıkılan o binayı geçen yıl yaptırdık. Bu sene içinin dizayn çalışmaları devam ediyor. Yanındaki büyük hangarları da yıktık. Yanındaki gecekonduyu da yıktık. Bu bölge tamamıyla üzerindeki pisliklerden arındırılıyor. Burası Türkiye'nin en gözde mekânlarından birisi olacak. Kalenin etrafında bulunan ve 100 yıldır giderek çarpık kentleşmenin en bariz örneklerinin yaşandığı ve gecekondulaşmanın yoğun olduğu bu bölgede Kaleçi bölgesinde 351 konutu boşalttık ve bilindiği gibi Digor yolundaki TOKİ'den aldığımız konutlara yerleştirdik. Yine Kültür Bakanlığımız ile birlikte kalenin restorasyonunu yaptırdık. Ayrıca kale arkasında güzel de bir yol yaptırdık. Valilik ile birlikte Fen Lisesi'ni yıkacağız, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı başka bir bölgede Fen Lisesi yapacak. Bu yıkılacak Fen Lisesi'nin arkasındaki Beylerbeyi Sarayı'nı kültür ve kent müzesi yapacağız. Beylerbeyi Sarayı restore edilecek. Burada kalan bütün gecekonduları da boşaltıyoruz. Bunların yıkımı da gerçekleşecek. Böylelikle Kale, Beylerbeyi Sarayı, Ulu Cami, Kümbet Camisi ve Evliya Camisi'nin bulunduğu bu bölge tamamıyla gecekondudan arındırılmış yeşil ve kültürel mirasın restore edildiği korunduğu bir bölge haline getirilecek. Topçuoğlu Hamamı bilindiği gibi yıkılıyordu onu kamulaştırdık. Burada ayrıca bir değirmen kalıntısı ve birkaç gecekondu vardı onları yıktık. Şimdi ise burada bir anfitiyatro ve çevre düzenlemesi yapıyoruz. Tarihî hamamın bitişiğine zamanında yapılaşmaya izin verilmiş. Oradaki 3 katlı binayı da söküyoruz. Hamamı da restore edip halkımızın hizmetine sunacağız. Namık Kemal'in Evi ve Üçler Mahallesi'ndeki gecekonduların boşaltılmasıyla beraber bu bölgedeki yapılaşmayı gerçekleştiriyoruz."

Üçler Mahallesi hakkında da bilgi veren Alibeyoğlu, Üçler Tepesi'nde yaptırdıkları İnsanlık Anıtı'na giden yolun olmadığını ve buraya yeniden yol yaptıklarını anlattı. Alibeyoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Binlerce araç taş ve toprak buradan taşındı. Kırıcılarımız bir ay süren çalışmayla bu yolu ancak bitirebildi. Burada doğal taştan geniş bir yol yapacağız. Ayrıca geniş bir otopark yapacağız ve büyük etkinliklerde sıkıntı çekilmesini önleyeceğiz. Vali konutunu da bu bölgeye alacağız. Mahallemizin de durumu kötüydü ama doğal taş yol çalışmasını başlatıyoruz. Bir de park yapacağız."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.