Haberler

Genç tasarımcılar İtalya yolcusu

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, 'Fikirlerinizin tıpasını açın' sloganıyla üçüncüsünü düzenlendiği Endüstriyel Tasarım Yarışması'nda birinci olan yarışmacıları İtalya'nın en ünlü tasarım okuluna gönderiyor.

Türkiye, endüstriyel tasarımda dünyada ses getirmeye başladı. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) önderliğinde mart ayında yapılan yarışma sonrası birincilik ödülü kazanan adaylar tüm masrafları karşılanarak 17-27 Temmuz 2007 tarihleri arasında İtalya'nın Milano kentinde bulunan dünyanın önde gelen tasarım okullarından Domus Akademi'ye gönderilecek. Akademide, 'A cultural tour of the best in design in Milan' adlı kursa katılacak olan birincilerin tasarım alanında gelişimlerine katkıda bulunmak hedefleniyor.

Firmalar ürünleri kapıştı
Mart ayındaki yarışmada, Türk üniversitelerinin endüstriyel tasarım bölümlerini bitirmiş veya hâlâ okuyan öğrencilerin ev ve mutfak için geliştirdiği tasarımlar, Türkiye'nin önde gelen firmalarını hayrete düşürmüştü. Planı, projesi ve işlevselliğiyle üretime hazır tasarımların sahibi gençlerin üretici firmalarla buluştuğu törende, Türk firmaları bu tasarımların sahibi gençlerle iş bağlantıları kurmuştu.

İMMİB Başkanlar Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki de, birlik olarak gençlere verdikleri önemi bu yarışmayla gösterdiklerini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biz bugüne kadar sektörümüz adına attığımız her adımda büyük bir heyecan duyduk. İMMİB olarak bu uzun yolda her zaman genç arkadaşlarımızın yanında olacağız. Amacımız sanayiciyle tasarımcıyı birleştirmek, mesafeyi yaklaştırmak. Türkiye'den sadece tasarımı yapılan ürünleri ihraç etmek değil, ödül alan tasarımcı arkadaşlarımızı da ihraç etmek istiyoruz" diye konuştu. Tahsin Öztiryaki, yetenekli gençlerin İtalya'da katılacağı kursun bu hedefler doğrultusunda büyük önemi olduğuna dikkat çekti.

2006 yılını 28 milyar dolarlık ihracatla kapatan İMMİB Genel Sekreterliği, geçen hafta düzenlediği bir törenle başarılı ihracatçıları ödüllendirdi. Geçen yıl gerçekleştirilen 28 milyar dolarlık ihracatı, 2007 yılında 35 milyar dolar seviyesine çıkartacaklarını söyleyen Öztiryaki, "2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracatın yarısını gerçekleştirmeyi ana hedef olarak görüyoruz" diye konuştu. Öztiryaki, üretimde ve ihracatta yıldız olmuş, dünyada başarılı firma sayısını artırmayı planladıklarını ifade etti.

'İhracatçılar özel insan'
TİM Başkanı Oğuz Satıcı, ihracatın tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu belirterek, "İhracatçılar özel insanlar" dedi.
İMMİB üyelerinin gururlanmakta haklı olduklarını vurgulayan Satıcı, sadece rakamların önemli olmadığını ifade ederek kültürün, işbirliğinin, güç ve dayanışmanın ürünlerinin alındığını belirtti. Satıcı, "Tüm güzelliklere ve demokrasiye giden yol ihracattan geçiyor. Ben de böyle bir hedefte böyle bir ekiple çalışmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Hedef ihracatın yarısı
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise konuşmasında, İMMİB'in büyük bir özveriyle çalışarak 28 milyar dolarlık ihracata ulaştığını vurguladı. "Vizyonumuz başta çok eleştiri alsa da zamanla başarımız ortaya çıktı, zor şartlar altında büyük ihracat artış oranları gerçekleştirdik" diye konuşan Tüzmen, 2023 yılı hedefi olan 500 milyar dolarlık rakamın 150-200 milyar dolarını tek başına İMMİB'in gerçekleştirebilecek kapasitede olduğunu belirtti. Tüzmen, "Bu yılın toplam ihracatını cumhuriyetimizin 100'üncü yılında İMMİB tek başına yapacak. Bu tarz başarılara alışalım, bizde bu potansiyel var" dedi.

İMMİB Genel Sekreterliği bünyesinde en fazla ihracat yapan 10 firma şöyle: Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, Vestel Dış Ticaret AŞ, Arçelik AŞ, Diler Dış Ticaret AŞ, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar Endüstri AŞ, İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi AŞ, Ram Dış Ticaret AŞ, Yücel Boru İhracat İthalat ve Pazarlama, Beko Elektronik AŞ ve Kibar Dış Ticaret AŞ.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.