Haberler

Ormanı yakan bedelini öder

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Gökçer Tahincioğlu
Yargıtay, oğlunun yazlık evi etrafındaki kuru otları yakarken makilik alanın yanmasına neden olan kişinin, yangın söndürme masraflarının tümünü ödemesi gerektiğine karar verdi. Karar, piknik yaparken, sigara izmariti atarak orman yangınına neden olanlar ya da ormanları bilerek ateşe verenler için de emsal niteliği taşıyor.

Helikopterle su taşındı
Yargıtay'ın orman yangınına neden olanların cezai sorumluluklarının yanı sıra maddi sorumluluklarının da bulunduğu yönündeki kararı, 2005'te meydana gelen bir yangınla ilgili verildi.

Ziyaretine geldiği oğlunun yazlık evinin çevresindeki kuru otları yakmak isteyen bir baba, ateşin rüzgârın etkisiyle makilik alana sıçraması sonucu yangın çıkmasına neden oldu. Yazlık ev belediye sınırları içerisinde olmasına rağmen, ormana 2.5 km mesafedeki makilik alanda gelişen yangına Orman Genel Müdürlüğü müdahale etti. Yangın, helikopterle su taşınarak ve diğer söndürme teknikleri kullanılarak ormana sıçramadan söndürüldü.

Orman Genel Müdürlüğü, yangına sebebiyet veren kişiyi saptadıktan sonra bu kişiden yangını söndürmek için yapılan masrafı üstlenmesini istedi. Genel müdürlük, olumsuz yanıt alınca yargıya başvurdu. Yerel mahkeme, yangının belediye sınırları içinde olduğunu belirterek genel müdürlüğün talebini reddetti.

Ödemek zorunda
Temyiz üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, Orman Genel Müdürlüğü'nün kurtarma çalışmaları sonucu büyük bir yangının önlendiği, ormanlık alanın zarar görmeden korunabildiği vurgulandı. Kararda, zararı önleyen Orman Genel Müdürlüğü'nün açtığı davanın yerinde olduğu belirtildi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.