Haberler

Gel de Bakan Pepe'nin verdiği söze inan

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Latif Sansür
Bakan Pepe'nin 'Yanan orman başka amaçla kullanılmaz. Ağaçlandırılır' sözüne rağmen Kuşadası'nda yanan orman madene tahsis edildi. Tahsiste ÇED raporu bile istenmedi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin "Yanan orman alanları ağaçlandırılacak. Hiçbir surette yanan, yakılan ormanlar kesinlikle ve kesinlikle 2B'ye konu edilemez. Buraların üzerinde yapılaşma olamaz, orman vasfını kaybetmezler" sözü havada kaldı. Kuşadası'nda geçen yıl yanan ormanda 29.4 hektarın bir madene tahsis edildiği ortaya çıktı. Şirkete, 100 hektar (200 futbol sahası) alanda da maden arama izni verildi. Kurulacak maden için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu bile istenmedi. Çıkar için orman yakmaya kalkacakları 'cesaretlendirecek' nitelikteki karar şaşkınlık yarattı.

Kubetaş İnşaat Taahhüt Ticaret ve Sanayi A.Ş., şubat ayında Çevre Bakanlığı'na başvurarak 'doğaltaş, mermer, kalker ocağı ve kırma eleme tesisi' kurmak için, mülkiyeti Aydın Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait olan ve geçen yıl yanan bölgede 100 hektarı istedi. Aydın Müze Müdürlüğü'nden istenen raporda "Arkeolojik buluntu yok ama arazi ormanlık Kalafat Dağı eteklerinde" denildi. Bu rapora rağmen bakanlık bürokratları şirkete 100 hektarda arama izni verdi, 24.9 hektarı da 'kamu yararı' gerekçesiyle madene tahsis etti.

Tesisin çevreye zarar vermeyeceğine karar veren bakanlık ÇED Planlama Genel Müdürü Osman Tüzün Bakan Pepe adına "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil" kararı verdi.

Yol izni de verildi
Firma ocak için ormanda ulaşım yolu açılması talebinde de bulundu. Bu talep de Pepe'nin onayıyla kabul edildi. Tahsis edilen alanın Pepe'nin uydu aracılığıyla katıldığı ağaçlandırma çalışmalarının başlatıldığı tören alanının hemen karşısında yer aldığı anlaşıldı!

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın tahsisle ilgilerinin olmadığını savundu: "Yanan alanlar hemen yeşillendiriliyor. Kuşadası'nda yanan 500 hektar alan da ağaçlandırıldı. Madenle ilgili bizim tarafımızdan tahsis yapılmadı. Bölgede dağlarda zaman zaman maden arama izni verilebiliyor, bu da bizim dışımızda bir uygulama. "

Ama Kuşadası Belediyesi'ne teslim edilen evrak içinde Bakan Pepe adına bizzat müdür Aydın imzasıyla, "...orman alanının istenilen amaca uygun olarak kullanılmasında kamu yararı bulunduğundan izin verilmesi uygun görülmüştür" belgesi dikkat çekti.

Şirket, Kuşadası Belediyesi'ne başvurarak bölgenin kent planı notlarına 'madencilik faaliyet alanı olarak işlenmesi' talebinde bulundu. Ancak meclisi karıştıran bu istek, CHP ve bağımsız meclis üyelerinin oylarıyla, 'Önce meclis komisyonlarında değerlendirilsin' denilerek geri çevrildi.

Yanan alanların tamamen ağaçlandırılacağını sanan Kuşadası Ekosistemi Koruma Derneği (Ekodost) üyeleri şaşkın. Ekodost'tan yapılan açıklamada, "Bilindiği gibi geçen yıl Kuşadası'nın yanı başına kadar gelen yangın tüm ormanı kül etmiş, ekosistem çökmüştür. Orman Kanunu'nda da 'Yanan ormanlık alanlara hiçbir faaliyet izni verilemez, sadece ağaçlandırılır' deniyor."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.