Haberler

"Büyük Melen Nehri, en kurak durumda bile İstanbul'a yeter"

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman
Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürü Cüneyt Gerek, İstanbul'un 'orta vadede' içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen Büyük İstanbul İçmesuyu Projesi'nin İstanbul'a çare olacağını belirterek, "Büyük Melen Nehri, en kurak durumda bile İstanbul'a yeter." dedi.

Debisi yüksek suya sahip Melen Çayı'nda her yıl rafting yarışları düzenleniyor. Gerekli çalışmaların yapılması durumunda Düzce Melen Çayı, İstanbul'un 2040 yılına kadarki su ihtiyacını karşılamış olacak.

Düzce'de Büyük Melen Projesi'yle ilgili olarak Vali Yardımcısı Osman Demir başkanlığında, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, Devlet Su İşleri, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nden uzmanların katılımıyla toplantı düzenlendi. Burada konuşan DSİ 14. Bölge Müdürü Cüneyt Gerek, Büyük Melen Projesi'nin tamamlanması halinde İstanbul'a yılda 1 milyar 180 milyon metreküp su akıtılacağını söyledi. 2007 yılı yağışlarında son 50 yıla oranla ciddi bir düşüşün yaşandığını anlatan Gerek, şunları kaydetti: "İstanbul'da son dönemlerde kuraklık hüküm sürmekte. Düzceli vatandaşlarımız her ne kadar su sıkıntısı yaşamasa da Anadolu'nun belli bölgelerinde ve metropol şehirlerde uzun yıllar ortalamasına bakıldığında yağmur suyunda ciddi bir düşüş var. İstanbul'da bulunan barajların doluluk oranı şu anda yaklaşık yüzde 35 civarında. Ve kent, nüfusa su sağlayabilmek için çevre illerdeki kaynaklardan faydalanmak zorunda. Proje kapsamında Büyük Melen Havzası'nın dolduracağı baraj 1 milyar 180 milyon metreküp kapasite ile kullanıma açılacak."

İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasında su kaynaklarının kullanımı açısından dengesizlik yaşandığını da ifade eden bölge müdürü Gerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul, 2 ayrı kıtaya oturan bir vilayet. Nüfusun yüzde 40'ı Anadolu, yüzde 60'ı Avrupa yakasında yaşıyor. Su kaynakları açısından değerlendirildiğinde ise ciddi bir dengesizlik var. Buna göre kaynakların yüzde 40'ı Avrupa, yüzde 60'ı Anadolu Yakası'nda bulunuyor. Bu dengesizliğin ortadan kaldırılması için kıtalar arası su transferi yapılacak."

Cüneyt Gerek, kış sezonunun da kurak geçmesi halinde riskli bir döneme girilebileceğine işaret ederek, "Ancak Büyük Melen Nehri en kurak durumda bile İstanbul'a yeter. Bu sebeple bazı projelerin acil olarak bitirilmesi gerekiyor." dedi.

İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Göksu da toplantıda yaptığı konuşmada, 2004 yılından bu yana yaptıkları takiplerde, ciddi bir kuraklığın yaşandığına şahit olduklarını bildirdi. İklim değişikliklerine bağlı olarak kuraklığın artacağını tahmin ettiklerini anlatan Göksu, şöyle konuştu: "Ama bu kadar hızlı bir seyir göstereceğini tahmin etmemiştik. 1994 yılı sendromunu herkes hatırlar. Barajlarımızda sınırlı miktarda su vardı. En büyük sıkıntı da suyun kirli olmasıydı. Bir daha böyle bir durumun yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız. Büyük Melen, bizim için çok önemli ve bu kaynak 20 Ekim'de İstanbul'a ya akacak, ya akacak.. Melen Çayı kirletilmeye devam edilirse, su kaynağı olmaktan çıkar."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.