Haberler

Santralistanbul'un 'Işığı'

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Nilgün Cerrahoğlu

Santralistanbul'u ilk kez üç yıl önce; "Bilgi Üniversitesi" , bu benzersiz serüvene el atma kararı aldığında gezmiştim...

Ortada henüz yalnız eski Silahtarağa Elektrik Santralı'ndan geride kalanlar ve iddialı bir proje vardı...

Proje direktörü Serhan Ada rehberliğinde bir bahar günü, 119 dönüm araziye yayılan santralın pas tutmuş sanayi tesislerini, badanaları uçmuş lojmanlarını, viran olmuş ofislerini ve Haliç'e inen, ot bürümüş bahçelerini gezmiş; hayaller kurmuştuk...

Silahtarağa Elektrik Santralı'nın kendisi, başlı başına "müzeydi"!

Duvarların dili olsa konuşacak türden farklı bir etkileyiciliği, özel bir atmosferi, geçmişi ve hikâyesi vardı...

Enerji santralından kültür santralına
Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk "elektrik santralı", ilk "enerji tesisi" olarak geçen yüzyıl başında kurulmuş burası...

Zamanla "iskelete" dönüşen asırlık tesis; 83 yılına dek şehre ışık, elektrik vermeye devam etmiş.

Bir gün şalteri indirmişler. Silahtarağa karanlığa gömülmüş.

Taa ki Bilgi Üniversitesi yöneticilerinin yolu buradan geçene kadar!

Yanına üç özel grup (Ciner Grubu, Doğuş Grubu, Laureate Education Inc.) ve iki büyük sponsor (Kale Grubu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi) alan "Bilgi Üniversitesi" şimdi, Silahtarağa'ya yeniden hayat taşıyor ve yıllardır kurulan hayalleri gerçeğe dönüştürüyor.

Geçen hafta devasa projenin "Çağdaş Sanat Müzesi" ayağını açarak sanatseverlere "merhaba" diyen "santralistanbul"; bir büyük amfitiyatro, bir endüstri müzesi, cep sinemaları, rekreasyon alanları, kampusun belli bölümleri ve "İstanbul'un en büyük kütüphanesini" de içine alarak, "yaşayan bir kültür mekânı" yaratacak.

Silahtarağa, önümüzdeki güz döneminden itibaren, "Bilgi" nin kültür, sanat, iletişim, mimarlık, edebiyat, sosyoloji bölümlerinde okuyan 2000 öğrencisiyle birlikte yeniden soluk alıp vermeye başlayacak...

"Santral" metaforuna dikkat çeken Serhan Ada, Türkiye'de eşine rastlanmayan bir "kültür dönüşüm projesiyle" karşı karşıya olduğumuzu söylüyor.

İstanbul'da son beş yılda birbiri ardına açılan özel müzelerden farklı olarak "santralistanbul", ilk kez endüstri arkeolojisine el atıyor ve yenilikçi bir anlayışla endüstri mirasını "kültür yayan bir santrala dönüştürmeyi" misyon ediniyor.

Genç kuşakların formasyonunu hedefleyen "akademik ve sosyal ayak", projenin "geleceğe yönelik" bölümü...

Haliç 'geleceğe' yelken açıyor...
İstanbul'un kültür sanat hayatında nispeten marjinal kalan santralın bulunduğu Haliç yöresi, şimdiden "geleceğe" yelken açmış bile.

Çarşamba akşamı Başbakan'ın yaptığı "Çağdaş Sanat Müzesi" açılışına giderken, çevrede hiç rastlamadığım türden yeni inşaatlar ve yapılanmalar gördüm.

Kuştepe ve Dolapdere kampuslarında olduğu gibi, "Bilgi Üniversitesi" nin belli bölümlerinin buraya taşınacak olması; "çevre dönüşümünü" çoktan başlatmış!

Yüzyıl öncesinin "ilk elektrik santralından", yeni yüzyılın "İlk kültür santralına"...

Bu görkemli dönüşüm, İstanbul'un "Avrupa Kültür Başkenti" ilan edildiği 2010 tarihine dek, muhtemelen çeşitli etaplar içinde tamamlanacak.

Yeter ki projenin önünü açan vizyon, siyasi irade ve sponsor desteğinde aksama olmasın...

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.