Haberler

Tarihi binaya tedavi

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Gökhan Yılmaz

Büyükşehir Belediyesi tarihi binalar için bir laboratuar kurdu. Tarihi binalardan alınan numunelerin incelendiği laboratuar Türkiye'nin en büyük bina hastanesi olacak.

Artık İstanbul'daki tarihi binalara bakan bir laboratuar var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB), Türkiye'nin en büyük tarihi bina inceleme laboratuarını kurdu. İstanbul'un '2010 Avrupa Kültür Başkenti' olarak ilan edilmesinin ardından kentteki tarihi eserlerin restorasyonuna ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla 2007 yılında Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü'nü kurdu. İstanbul'daki tüm tarihi yapıtların yenilenmesi ve korunmasından sorumlu olan müdürlük ilk çalışmasını kentteki tarihi binaların yenileme çalışmalarını yönetecek laboratuar kurarak başladı.

Binalar test ediliyor
Uygulamanın yapıldığı yer İstanbul Büyükşehir belediyesi'nin Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü Süleymaniye'de tarihi bir bina olan Kayserili Ahmet Paşa Konağı'nda hizmet veriyor. Konağın bir bölümünde kurulan bina inceleme laboratuarı tıpkı bir hastane gibi çalışıyor. Kimyagerler önce yenileme yapılacak binalara giderek numuneler alıyor. Tarihi binalarda yapılacak tadilatın türüne alınan numuneleri laboratuar ortamında inceleyerek karar veren kimyagerler, tıpkı bir hastane ortamında çalışır gibi alınan numuneleri testlere tâbi tutuyor.

Ahşap enstitü olacak
Laboratuar aynı zamanda bir enstitü olarak da hizmet verecek. İstanbul'un tarihi envanterini 2008 sonuna kadar çıkarmayı planlayan müdürlük bunun için kütüphane ve140 bin dosyalık kompakt bir arşiv de kurarak kentin tarihi eserler bilgi sistemini oluşturuyor. Eğitim çalışmalarına ağırlık veren KUDEB, kuracağı ahşap atölyesiyle ustalar yetiştirerek bu alanda da çalışmak isteyenlere imkân tanıyacak.

Onarımlar artık kolay
Tarihi yapıların onarılması için gerekli prosedürler konusunda bina sahiplerine danışmanlık hizmeti veren Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü binaların aslına uygun olarak restore edilip edilmediklerini denetliyor.

Tarihi binalarda restorasyon yapmayla ilgili izinler geçmiş dönemlerde 1 yıla yakın sürerken, müdürlük gerekli belgeleri tamamlayan bina sahiplerine en geç bir hafta içinde yenileme izni veriyor.

Bina sahiplari başvurabilir
Müdürlüğün çalışmaları hakkında muhtarlıklara gönderilen yazıda, oturdukları tarihi binaları restore etmek isteyen vatandaşlara sağlanan kolaylıklardan bahsedildi.

Şimdiden 45 bina sahibinin başvurduğu onarım izinleri en geç bir hafta içinde veriliyor. Onarım yapmak isteyen vatandaşlardan onarım yapmak istedikleri dilekçeyle birlikte Tapu, Kurul kararı (tescil ve grup kararı içeren yazı), onarım yapılacak binaya ait eski ve güncel fotoğraflar isteniyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.