Haberler

İklim değişikliği afet sayılacak

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Yeni Şafak

İklim değişimlerinden kaynaklanan meteorolojik afetlerin, Afet Kanunu kapsamına alınması için çalışma yürütülüyor.

Afet İşleri Genel Müdürlüğü, konuya ilişkin mevzuatı güncellemek ve eylem planı oluşturmak amacıyla "İklim Değişimi Komisyonu" oluşturdu.

Mevcut Afet Kanununda Türkiye'deki afetler, "deprem, yangın, subaskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ ve benzeri afetler" şeklinde tanımlanıyor. Yürütülen çalışma ile kapsama iklim değişimlerinden kaynaklanan meteorolojik afetler ve diğer afetlerin de alınması amaçlanıyor.

Türkiye'nin yakın gelecekte "daha az yağışlı ve daha sıcak" bir iklime sahip olacağı öngörüsünden hareketle ilgili mevzuata öncelikle "Kuraklık" tanımı eklenecek ve mevcut afetlerin tanımı iklim değişikliklerinin etkisi çerçevesinde yenilecek.

Bu çerçevede Genel Müdürlüğün çalışmaları bir temele oturtulacak.

Çalışma yöntemleri belirlenecek, mevzuat taraması yapılarak, kapasite geliştirilecek ve uygulamaya geçilecek.

Söz konusu afetler ile ilgili risk haritaları çıkarmayı planlayan Afet İşleri Genel Müdürlüğü, iklim değişikliğinde adaptasyon sürecine ilişkinerken uyarı sistemleri, uygun katı atık alanlarının tespiti, sera gazlarının jeolojik yapı içinde emisyonunun sağlanması, binaların ısıyalıtımı ve binaların mimari özelliklerinin değiştirilmesi, nakil işlemleri, kıyı zonları, kıyı erozyonu, heyelan ve sel baskınları için uyarı sistemleri, izleme sistemleri ve benzeri konularda oluşturulacak ekip ile politikaları belirleyecek.

Afet oluşmadan önce yapılacaklar, her bölge ve afet türü için tespitedilerek afet öncesi çalışmalar ve zarar azaltma çalışmalarına hız verilecek.

Yetkililer, yeni yerleşim yerleri seçiminin yeniden iklim değişimikapsamında değerlendirilmesi ve riskli bölgelerde yapılaşma yapılmamasıgerektiğini belirttiler. Etkilenen tarım arazileri ve yerleşim yerleri için "sigorta sistemi" getirilmesinin de gündemde olduğunu kaydettiler.

Ülke topraklarında hem sel hem kuraklık riski
İklim Değişimi konusunda, Komisyon ile birlikte çalışan Genel Müdürlük bünyesindeki Avrupa Doğal Afetler Eğitim Merkezi (AFEM) de dünyada iklim değişim konusundaki organizasyon ve toplantıları takip ederek,Türkiye'de bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor.

AFEM Müdürü Nehir Varol yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın, "insan hayatını etkileyecek, günlük akışı kesintiye uğratacak ve ölümlere neden olacak" sonuçlar doğuracağını ifade ederek,"Dolayısıyla iklim değişimi, sonuçlarına bakıldığında bir afettir. Daha şimdiden normalin üzerinde ölümler bu nedenle görülmeye başlamıştır.

2003 yılı yazında Avrupa'da 35 bin 118 kişi sıcak hava dalgasından hayatını kaybetmiştir" dedi.

İklim değişimlerinin yol açabileceği tabloya ilişkin Türkiye'de hazırlanan bir senaryo bulunmadığını, ancak Intergovermental Panel OnClimate Change'in (IPCC) dünya ölçeğinde bir çalışması olduğunu belirten Varol'a göre, IPCC'nin Türkiye senaryosunda öne çıkan bazı noktalar şöyle:

Türkiye'de yıllık ortalama sıcaklıklar 2,5-4 derece arası artacak.
Ege ve Doğu Anadolu'daki artış 4 dereceyi bulacak.
Türkiye'nin güneyi ciddi kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olacak.
Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'yu kapsayan bölgelerde kış yağışlarıyüzde 20-50 arası azalacak.
Kuzey bölgelerde sel riski artacak.

Senaryoda, ayrıca küresel ısınma ile Türkiye'de artması beklenen afetler"kuraklık", "seller (şiddetli yağmur ve yıldırımlar)", "deniz su seviye yükselmeleri", "heyelanlar", "kıyı selleri ve fırtına kabarmaları" şeklinde sıralandı.

Varol, eldeki veriler ışığında, iklim değişikliğinin özellikle Türkiye'nin çölleşme tehdidi altındaki yarı kurak ve yarı nemli bölgelerinde etkili olabileceğini ifade ederek, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinin risk altında olduğunu söyledi.

Bu bölgelerde özellikle ormancılık ve su kaynakları açısından sıkıntı yaşanabileceğini belirten Varol, "Son yıllarda Türkiye ormanlarındaartış kaydeden toplu ağaç kurumaları ve zararlı böcek salgınları vb. afetlerin birincil nedeninin, kuraklık, hava kirliliği ve asit yağmurları olduğuna dair kuvvetli bulgulara rastlanmıştır. Yalnız 1993-94 yılları arasında yaklaşık 2 milyon metreküp ağaç serveti, böcek yıkımı nedeniyle kesilmiştir" dedi.

Önlemler
Varol, "küresel ısınma" tehdidine karşı bilinçli olmak ve riski azaltıcı tedbirleri hayata geçirmek gerektiğini belirterek, TEMA ve iklimle ilgilenen diğer kuruluşların ortaya koyduğu bazı önlemler hakkında bilgi verdi. "Su tasarrufunun" büyük önem taşıdığına vurgu yapan Varol, dikkat edilmesi gereken diğer bazı noktaları şöyle sıraladı:

Enerji tasarruflu ampulleri kullanılmalı.

Televizyon, bilgisayar, yazıcı, VCD, CD gösterici, gibi elektronikaletler 'bekleme durumunda' (stand-by) bırakılmamalı.

Çamaşırlar yüksek sıcaklık yerine ılık veya soğuk suyla yıkanmalı,durulama ise soğuk su ile yapılmalı.

Geri dönüşümü mümkün olan şişe ve kutulardaki yiyecek ve içeceklertüketilmeli. Kağıtlar geri dönüşüm çöp kutusuna atılmalı.

Binaların yalıtımı ile yüzde 25'ten yüzde 50'ye varan yakıt tasarrufusağlanabilmektedir. Çatı, kapı ve pencerelerin yalıtımı yapılmalı.

Pencereler ve kapılar, ısının dörtte 1'inin kaybına neden olmaktadır.

Çift cam veya ısıcam ısı kullanılmalı.

Koyu renk boyalar sıcaklığı muhafaza eder. Evlerin dış cephesinde koyurenkler tercih edilmeli.

Otomobiller, çok gerekli haller dışında kullanılmamalı, toplu ulaşımaağırlık verilmeli.

Petrol, kömür ve doğal gaz (fosil yakıtlar) kullanımınısınırlandırılmalı.

Enerji tasarruflu kullanılmalı.

Güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmeli.

Ormanları korumalı ve miktarını artırmalı.

Plansız ve çarpık kentleşmeye izin verilmemeli.

Tarımda damla sulama ve mikro sulamaya geçilmeli.

Şehir şebeklerindeki su sızıntıları önlenmeli.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.