Haberler

İzmir'deki Kentsel Dönüşüm Türkiye'ye Örnek Olacak

Tarih: 17 Temmuz 2007 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’deki vatandaşların taşınacağı Uzundere’de, midye üretimi için özel steril havuzlar, sterilizasyon ünitesi ve 21 adet midye satış reyonu yapacak. Evlerini taşıyacakları insanlara, yaptıkları işi devam ettirecek ve geçimlerini sağlayacak formülü de üretip koymak zorunda olduklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “‘Ben size bu evi yaptım, gelin burada oturun’ demekle iş çözülmüyor. Önemli olan, o insanların hayatlarını nasıl idame ettirecekleridir. Bu yöndeki çabalarımızla Türkiye’ye örnek olmak istiyoruz” dedi.

Kent Dönüşüm projesi kapsamında Kadifekale’de heyelan bölgesinde yaşayan vatandaşların daha konforlu, modern ve sağlam binalarda yaşamaları amacıyla Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin TOKİ ile yaptığı Uzundere konutları, sosyal donatı alanlarıyla da Türkiye’ye örnek gösterilecek. 58 hektar alan üzerinde 3080 konutun inşa edildiği Uzundere’deki kentsel dönüşüm alanının “en renkli motifi” ise hiç kuşkusuz steril midye tesisi olacak. Kadifekale’de yaşayan vatandaşların çoğunun midye işi ile ilgilendiği göz önünde bulundurularak hazırlanan midye tesisi, 6337 metrekarelik alan üzerinde yapılacak. 21 adet satış reyonunun da bulunacağı tesiste, midyeler özel steril havuzlarda korunarak, özel olarak işlenecek ve satışa sunulacak. Tek katlı olarak projelendirilen midye tesisinde, midyelerin havuzlara alınması sırasında da, tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından da sterilizasyon uygulaması yapılacak.

Kentsel değil sosyal dönüşüm
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üzerinde çalıştıkları kentsel dönüşüm projesiyle Türkiye’ye örnek olmak istediklerini söyledi. 1978 yılında afet bölgesi ilan edilmiş bir yeri taşımakla, kent dönüşümüne “en riskli bölgelerden” başlamış olacaklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Bunu yaparken, işin sosyal boyutunu da göz ardı etmiyoruz. Her ne koşulda olursa olsun, evlerini taşıyacağımız bu insanlara, yaptıkları işi devam ettirecek ve geçimlerini sağlayacak formülü de üretip koymamız lazım. ‘Ben size bu evi yaptım, gelin burada oturun’ demekle iş çözülmüyor. Önemli olan, o insanların hayatlarını nasıl idame ettirecekleridir. Anadolu’dan gelmiş, yıllar yılı tek katlı, bahçeli evlerde oturan insanları 10-13 katlı apartmanlara yerleştirirken, kentsel dönüşümün aslında bir ‘sosyal dönüşüm’ projesi olduğunu çok iyi biliyoruz” şeklinde konuştu.

Kadifekale’deki evlerde hayli yaygın olan ve vatandaşların önemli bir geçim kaynağı sayılan midye üretimi konusunda önemli çalışmalar başlattıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, böylece kentsel dönüşüm işinin yaşamsal sürdürülebilirliğini de proje kapsamına almış olacaklarını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti: “Kentsel dönüşüm demek, sadece sağlıksız konutları yıkıp yerine yeni apartmanlar yapmak değildir! Sosyal donatı alanları yaratmak ve kente yeni yeşil alanlar kazandırmak, bu projenin özünü oluşturmalıdır. Üstelik kent dönüşümü, her kentin coğrafi konumu ve sosyo-kültürel özelliklerine göre değişkenlik arz eder. İzmir özeline indiğimizde de, çevresi sağlıksız konutlarla dolmuş ve yeşili yok edilmiş bir kent görünümü ortaya çıkmaktadır. Biz bu görüntüyü, “kent ormanı + konut” şeklindeki bir formülle ve merkezdeki yoğunluğu uydu kentlere taşıyarak, o bölgelerde yeni cazibe alanları oluşturarak değiştirmek istiyoruz; değiştireceğiz de... Bunu yapamazsak, kentin giderek bozulan silüetini yenileme olanağını asla bulamayız.” Başkan Aziz Kocaoğlu, Uzundere'deki konutlarda steril midye tesislerinin yanısıra pazaryeri, çok amaçlı salon, spor alanı ve bilgisayar - kütüphane alanı gibi her türlü sosyal tesisin de yer alacağını sözlerine ekledi.

Sağlıklı konutlar, kentin geleceğini de kurtaracak
İzmir Büyükşehir Belediyesi-Konak Belediyesi ve TOKİ arasında yapılan protokol uyarınca, Uzundere’deki konutlardan 2156 adedi, heyelan bölgesinin boşaltılması ve risk altında yaşam süren vatandaşların taşınması amacıyla kullanılacak. Böylece bölge sağlıksız konutlardan kurtarılırken, kente Kültürpark büyüklüğünde yeni bir rekreasyon alanı kazandırılacak. Gecekonduların yıkılmasıyla, bölgedeki tarihsel dokunun açığa çıkarılması ve Agora, Antik Tiyatro gibi tarihsel mekanların Kadifekale ile bütünleşmesine katkı konulacak. Böylece yakın gelecekte, bölgenin turistik bir cazibe merkezi olması sağlanacak.

Uzundere’de yine İzmir Büyükşehir belediyesi tarafından satın alınan 924 konut ise diğer kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalarında kullanılacak. Kentle dönüşüm çerçevesinde ayrıca, Bakanlar Kurulu Kararı ile “Afete Maruz Bölge “ ilan edilmiş olan Karşıyaka İlçe Belediyesi Bayraklı Mahallesi’ndeki heyelan bölgesinde oturan vatandaşlar da daha sağlıklı konutlara kavuşturulacak.İzmir’in kentsel yenilenmesinin ancak çağdaş toplu konut projeleri ile gerçekleştirilebileceği düşüncesiyle yoğunlaşılan projeler içinde, Buca ve Gürçeşme’de inşa edilecek toplam 818 konut da var. Yine Karşıyaka Yalı Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 500 gecekondu, Büyükşehir Belediyesi-Karşıyaka Belediyesi-Toplu Konut İdaresi arasında yapılan bir protokol kapsamında, Örnekköy’de, Karşıyaka Belediyesi’nin arazisi üzerinde yapımı tamamlanan güvenli konutlara taşınacak.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.