Haberler

İstanbul'un en büyük sorunu ulaşım

Tarih: 15 Nisan 2005 Çeviren: CNN Türk

Kadir Topbaş: ''İstanbul yıkılarak güzelleşecek''
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir yılı geride bıraktı. Göreve geldiği günden bu güne icraatlarını ve projelerini anlatan Topbaş, İstanbul'un en büyük sorununun ulaşım olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir yıllık görev süresinde 1.5 katrilyon lira yatırım gerçekleştirdiğini söyleyerek, İstanbul'un en büyük sorununun ulaşım olduğuna dikkat çekti.

Kadir Topbaş, sorunun çözümü için belediye bütçesinin yüzde 60'ının ayrıldığını belirtti.

Topbaş, İstanbul'da ulaşımda raylı sistemlerin payının yüzde 7, otobüs, minibüs ve taksi gibi lastikli taşımanın payının yüzde 87, deniz ulaşımının ise yüzde 4 olduğunu söyledi.

"İstanbul yıkılarak güzelleşecek"
İstanbul'da tüm kaçak yapıların tek tek tespit edildiğini ve bunların yıkılacağını belirten Topbaş, ''çağdaş normlarda şehirler yaratmak zorundayız. İstanbul yıkılarak güzelleşecek. Ancak bu demek değil ki bütün İstanbul'u yıkacağız. Kentte 3.5 milyon insanın yaşayacağı rezerv konut alanları tespit ettik. Başta dar gelirli insanlarımız olmak üzere herkese uzun vadeli, kira öder gibi konut sahibi olma imkanı sağlayacağız. Artık kimsenin konut derdi olmayacak'' diye konuştu.

Topbaş, geçtiğimiz yedi ayda kentin önemli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptığını da hatırlatarak, İstanbul'un bir kongre ve turizm kenti olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.

"Binalar deprem hazır değil"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi olarak kentte olası bir depreme hazır olduklarını, ancak binaların hazır olmadığını belirterek, ''binaları hazır hale getirmek işin doğrusu'' dedi.

Topbaş, kentin konut kullanımı noktasında çok yetersiz olduğunu, TOKİ ile ilk aşamada yapılacak 30 bin konutun depreme yönelik dar gelirli insanlara satılacağını söyledi.

Topbaş, vatandaşın da gerekirse uzun vadeli kredi alarak konutunu yenilemesi gerektiğini ifade ederek, ''yoksa sadece belediyenin veya kurumların yapacağı yapılar yüz binlere ulaşamayacağı için yeterli olmayacaktır'' dedi.

Olası depremde riskli olduğu tespit edilen kamu binalarında güçlendirme yapıldığını ve yapılmaya devam edildiğini anlatan Topbaş, ancak bireysel yapılara müdahale etme imkanları olmadığını söyledi.

Marmaray projesi devam ediyor
Topbaş, 'Yüzyılın projesi' olarak nitelediği Marmaray Projesi'nin de devam ettiğini ve bir ertelemenin söz konusu olmadığını belirterek, ''İstanbul Boğazı'ndaki balık göçü nedeniyle denizdeki çalışmalarda duraksama var. Ama diğer istasyon ve kazı çalışmaları devam ediyor. Balık geçişi bittiğinde denizde de çalışma devam edecek'' dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.