Haberler

Çevre cinayeti

Tarih: 18 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Yaşar Anter
Muğla Milas'a bağlı Ören beldesi sahilinde çok sayıda ölü balık su yüzüne vurdu. Denizde ve sahile yakın balık çiftliğinde binlerce balık telef olurken, katliamın termik santralın denize bıraktığı klorlu sudan kaynaklandığı iddia edildi. Çiftlikte üç günde 700 bin çipura, kefal ve levreğin öldüğünü, denizde de balık ölümlerinin devam ettiğini söyleyen Ören Belediye Başkanı Kazım Turan, "Bu kez katliama dönüştü. Santral yöneticileri hakkında dava açacağım" dedi.

Ören Belediyesi'nin yan kuruluşu olan Ören Turizm Tanıtma Eğitim ve Sağlık Vakfı (ÖRVAK) tarafından 9 yıl önce Ören sahilinde kurulan balık çiftliğinde bulunan 800 bin balığın çoğu üç günde telef oldu.

Kemerköy Termik Santralı'na 500 metre mesafedeki balık çiftliğinde bulunan balıkların yanı sıra, santralla Ören Limanı arasındaki 5 kilometrelik sahil şeridinde de binlerce ölü balık su yüzüne çıktı. Aynı zamanda ÖRVAK Başkanı olan CHP'li Belediye Başkanı Turan, daha önce de balık ölümleri yaşandığını, ancak bunun nedenini tam olarak tespit edemediklerini belirtti.

Aşırı klorlu su
Bu kez Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne balık ve su numuneleri gönderdiklerini kaydeden Turan, balıkların aşırı klorlu deniz suyundan öldüğünün saptandığını söyledi. Turan şöyle konuştu: "Balık çiftliğindeki üretimi denizden su alarak sürdürüyoruz. Santralda denizden alınan su, soğutma suyu olarak kullanılıyor. Makinelerin yosun yapmaması için suya aşırı klor ekleniyor. Klorlu deniz suyu tekrar denize bırakılıyor. Çok klorlu deniz suyu, denizdeki birçok balığın da ölümüne neden oldu. Sahilde canlı balık kalmadı. Daha önce santralı uyardık, ama dinlemediler. Zararımız iki milyon YTL."

Bize öyle bir bilgi gelmedi
Santralın Üretim Müdürü Osman Ferah Altunay ise kendilerine balık ölümleriyle ilgili bir bilgi gelmediğini savundu. Altunay şunları söyledi: "Bize konuyla ilgili bir şey intikal etmedi. Belediye yetkilileri bilgi vermedi. Ancak 13 yıldır faaliyetini aralıksız sürdüren termik santralın aşırı klor kullanması nedeniyle balıkların öldüğünü sanmıyorum. Denizden aldığımız suyu kullandıktan sonra aynı şekilde geri veriyoruz. Kullanılan klor oranı deniz suyundaki klor oranını geçmez. Ayrıca devlet kurumlarının yapacağı inceleme ve bilimsel raporlar doğrultusunda konuşmak daha doğru olur."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.