Haberler

Köyler yaşasın

Tarih: 18 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın (ÇEKÜL) "Köyler Yaşamalıdır" projesi kapsamında hayat bulacak olan, Kızılcahamam’a bağlı Taşlıca köyünde rölöve çalışmalarına başlandı.

ÇEKÜL Vakfı Ankara Temsilcisi Faruk Soydemir, proje kapsamında belirledikleri Taşlıca köyünde, Kaymakam Bilal Çelik ile yaptıkları incelemeler sonucunda, köyde ilk etapta yapılacak işleri kararlaştırdıklarını söyledi.

İlk olarak, köydeki 2 eski evin restore edileceğini belirten Soydemir, "Evlerden bir tanesi, köye gelecek ziyaretçilerin oturabilecekleri, çay-kahve içebilecekleri ve belki kahvaltı yapabilecekleri, ’Çevre Kültür Evi’ olacak. Diğer ev ise ’Taşlıca Köyü Geleneksel Kültürünü Yaşatma Merkezi’ adıyla, yine halka açık olarak, köyün değerlerinin sergilendiği, el sanatları için atölye olarak da kullanılabilecek bir mekan haline getirilecek" dedi.

Soydemir, köydeki kullanılmayan okul binasının ise "Taşlıca ve Çevresi Araştırma Merkezi"ne dönüştürüleceğini belirterek, köyün çevresinin ağaçlandırılacağını, bu kapsamda da Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Cephe iyileştirmesi
Köyde, projeden farkı bir yapılaşmanın önüne geçmek için bir "Köy Koruma İmar Planı" hazırlanacağını ifade eden Soydemir, şöyle konuştu:

"Köydeki diğer yapıların sokaklarının iyileştirilmesi için de cephe iyileştirilmesi yapılacak. Bu çerçevede çatılar yeniden düzenlenip, cephe boyaları ve pencereler yenilenecek. Sokak döşemeleri, Arnavut taşıyla kaplanarak, iyileştirilecek."

Soydemir, yine ÇEKÜL Vakfının bir projesi olan ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını canlandırmayı amaçlayan, "Kent Atölyeleri" kapsamında da yöresel ahşap ve demircilik atölyeleri kurulacağını da kaydetti.

Soydemir, "Şu an köydeki 2 evin projelendirilmesi için rölöve, tespit, ölçüm çalışmaları başlamış bulunuyor. Bu işlerin büyük kısmının bir sene içerisinde bitmesini planlıyoruz. Ondan sonra da ikinci etap çalışmaları başlayacak" diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.