Haberler

Barajlar alarm veriyor

Tarih: 18 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara
Ankara’da susuzluk tehlikesi kapıya dayandı. Başkent’e içme suyu sağlayan barajlardaki toplam doluluk oranının yüzde 8’lere kadar düştüğü, bu nedenle Ağustos ayından itibaren su kesintilerine başlanacağı bildirildi.

ASKİ yetkilileri, barajlardaki su seviyelerinin, tüketimin değişmemesi, yağış azlığı ve aşırı buharlaşma nedeniyle minimum seviyelere kadar indiğini belirttiler. Kente su sağlayan barajların toplam su hacimlerinin 1 milyar 509 milyon metre küp olduğunu ifade eden yetkililer, şu andaki doluluk oranının yüzde 8’lere düştüğüne dikkati çektiler.

Yetkililer, Ankara’da günde 1 milyon metre küp su tüketildiğine işaret ederek, mevcut suyun en fazla 80 gün yeteceğini kaydettiler. Yetkililer, barajlardaki suyun olabildiğince verimli kullanılabilmesi amacıyla Ağustos ayından itibaren su kesintilerine başlayacaklarını vurguladılar.

Kesintiler sırasında özellikle kentin yüksek kesimlerindeki yerlerin su almakta sıkıntı çekebileceğine işaret eden yetkililer, "Herkes suyu eşit alamayacak, her yere su ulaştırmakta sorun olabilir. Bazı yerlere bazen, bazı yerler ise hiç su verilemeyecek" dediler.

Halı yıkayanlara ceza
Öte yandan yetkililer, uyarı ve yasağa rağmen suyun tasarruflu kullanılmadığını, bazı vatandaşların gece yarısı şebeke suyu ile bahçe suladıklarını, halı ve otomobil yıkadıklarını söylediler. Bu tür davranışların önüne geçilmesi amacıyla gece denetim ekipleri oluşturduklarını anlatan yetkililer, su yasağına uymayan bazı apartman yöneticileri ile oto yıkamacılarının uyarıldığını, beş halı yıkama firması ile izinsiz kuyu açan 28 kişiye de belediye meclisi tarafından para cezası uygulandığını söylediler.

Kavşakkaya bir buçuk yılda
Büyükşehir Belediyesinin su konusunda gereken tedbirleri almadığı yönündeki eleştirileri "haksız" olarak nitelendiren yetkililer, DSİ’nin 2008’de bitirilmesini öngördüğü Kavşakkaya Barajı’nı bir buçuk yıl önce tamamladıklarını söylediler. Yetkililer, tankerlerle getirilerek yeşil alanlar için kullanılan kuyu sularının insan sağlığına etkileri konusunda ise suyun içilemeyeceğini fakat sulama amaçlı kullanılmasının sakıncalı olmadığını dile getirdiler.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.