Haberler

İlk susuz yaz kararı başkentten!

Tarih: 18 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
Ankara'da barajların doluluk oranı yüzde 8'e kadar düştü. ASKİ, ağustos ayından itibaren başkette su kesintilerine başlayacak. İSKİ'yse İstanbul'da kesinti planlamıyor.

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) başkente içme suyu sağlayan barajlardaki toplam doluluk oranının yüzde 8'lere kadar düştüğü, ağustos ayından itibaren su kesintilerine başlanacağını açıkladı.

İstanbul'daysa İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, kesintilerin 22 Temmuz seçimlerinin ardından başlayacağı yolundaki söylentileri yalanladı. "Barajlarda doluluk oranı yüzde 31.81" diyen Vural, kesinti planlamadıklarını söyledi.

80 günlük su kaldı
ASKİ yetkilileri, barajlarda su seviyelerinin, tüketimin aynı kalması, yağış azlığı ve aşırı buharlaşma nedeniyle en alt düzeye indiğini vurguladı. Günde 1 milyon metre küp su tüketen kentin en fazla 80 günlük suyu kaldı.

Yetkililer ağustosta başlaması düşünülen kesintilerde şehrin yüksek kesimlerinin daha çok sıkıntı çekebileceğine işaret ederek, "Herkes suyu eşit alamayacak. Bazı yerlere bazen, bazı yerlere hiç su verilemeyecek" dedi.

Kızılırmak suyunda sorun
ASKİ yetkilileri, Ankara'ya Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü Barajı'ndan altı ay içinde su getirilmesi konusundaki sorunlar konusundaysa şunları söyledi: "13 Eylül'de okullar açılacak, hastaneler var. Bu suyu getirmeye mahkûmuz. İşin kontrolü için mühendis lazım. Proje sahasında çalışmak üzere 20 mühendisi görevlendirdik. Ancak bunların başvurusu üzerine yargı yürütmeyi durdurma kararı verdi. İşin bu kadar acil olmasına karşın böyle bir karar var artık. Mühendis olmazsa bu iş nasıl yürüyecek? Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü su borularına yollardan geçiş izni vermiyor. Vatandaş tarlası için yürütmeyi durdurma kararı alıyor. Devlet-bürokrasi kenetlenmezse bu proje yürür mü? İşin sürekliliği bozuluyor."

Bu durumun 'Ankaralılara verilen bir ceza' olduğunu ileri süren ASKİ yetkilileri, yürütmeyi durdurma kararına konu olan tarlalarda çalışmaya ara verdiklerini, ancak diğer sahalarda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Barajların durumu
Ankara'ya su sağlayan Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar ve Çubuk 2 barajlarının toplam 1 milyar 509 milyon metre küp su kapasitesi olmasına karşın şu anda barajlarda 80 milyon metre küp civarında kullanılabilir su bulunuyor. Ankara'ya su sağlayan barajlardaki son durum şöyle:

Çamlıdere Barajı: Başkente su sağlayan en büyük kaynak. Barajın kapasitesi 1 milyar 220 milyon metreküp. Halen 48 milyon 271 bin metreküp kullanılabilir su tutuluyor.

Kurtboğazı Barajı: Eski barajlardan birisi olan Kurtboğazı Barajı'nın toplam kapasitesi 92 milyon 53 bin metreküp. Ancak halen barajda 17 milyon 831 bin metreküp su bulunuyor.

Akyar Barajı: Kapasitesi 56 milyon metreküp. Akyar Barajı'nda halen 6 milyon 420 bin metreküp su bulunuyor. Bu barajın suyu, Eğrekkaya Barajı'na akıtılıyor.

Eğrekkaya Barajı: Kapasitesi 112 milyon 300 bin metreküp. Halen 5 milyon 198 bin metreküp su bulunuyor. Akyar Barajı'ndan gelen suyla birlikte Eğrekkaya Barajı'nda toplanan sular buradan Kurtboğazı Barajı'na aktarılıyor.
Çubuk 2: Kapasitesi 22 milyon 445 bin metreküp. Halen 3 milyon 485 bin metreküp su tutuluyor.

İSKİ: Sadece arıza kesintisi
Yazları günde Ankara'nın 2.5 katı (2.5 milyon metreküp) su tüketen İstanbul'daysa barajlarda halen 274 milyon metreküp su bulunuyor. Kentte seçimlerden sonra su kesintilerinin başlayacağı yolundaki iddiaları yalanlayan İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, "İSKİ su kesintisi yapmamayı hedefledi ve şu anda bu hedeften sapma yok.

Melen Projesi'ni bir an önce bitirmeye uğraşıyoruz. Silivri, Çatalca gibi bölgelerde yeraltı sularını kullanarak bölgenin su ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz" dedi.

İSKİ'den verilen bilgiye göre halen kentte 'arıza'lara bağlı su kesintilerinde geçmiş yıllara göre bir artış söz konusu değil. İSKİ personeli su kaybı yaşanmaması için tüm arızaları anında gidermeye çalışıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.