Haberler

Rant yangınları ciğerleri yaktı

Tarih: 18 Temmuz 2007 Kaynak: Evrensel
Alanya’daki yangın kontrol altına alındı. Milaslılar ormanları yakanların asıl faillerinin bulunmasını istedi.

Yetkililerin sıcak hava ve vatandaşların dikkatsizliğine bağladığı yangınların birbiri ardına gelmesi “ormanlar rant kapısı mı oldu” şüphelerini daha da güçlendiriyor. Milas’ta vatandaşlar, ormanların mangallardan kaynaklanmadığını belirterek asıl faillerin ortaya çıkarılmasını istedi.

Antalya’nın Alanya ilçesine bağlı Demirtaş beldesinde çıkan orman yangınında yüzlerce hektarlık orman alanı tahrip oldu. Yangın, beldeye bağlı üç köye sıçradı. Yangında 15 ev kül oldu. İspatlı, İshaklı ve Seki köyleri tamamen boşaltıldı.

Alanya’da önceki gün henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan orman yangını tam kontrol altına alınmıştı ki dün sabah saatlerinde rüzgarın etkisi ile tekrar başladı. İspatlı köyünde başlayan yangın İshaklı ve Seki köylerine de sıçradı. Tamamen boşaltılan 3 köydeki yangına Antalya’dan gelen 7 helikopter 60’tan fazla arazözle, 6 dozer ve 300 kişilik ekiple müdahale edildi. Yangın nedeniyle boşaltılan köylerde 20’ye yakın evin yandığı ve seranın da zarar gördüğü belirtildi. Jandarma yangının yeniden başlama ihtimaline karşı tarihi Siedra Kalesi ile antik kalıntıları etrafında da önlemler aldı.

Sera atıklarının yakılmasından olabilir
Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, yaptığı açıklamada, yerleşim yerlerinden alınan vatandaşların Demirtaş beldesindeki Yatılı Bölge Okulu’nun yurtlarına yerleştirildiğini, yatak ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılandığını bildirdi. Kendilerine ulaşan ilk bilgilere göre, çok sayıda evin ateş altındaki bölgede kaldığını ifade eden Yüksel, yangında ölen ya da yaralanan olmadığını bildirdi. Yüksel, bazı hayvanların telef olduğunu söyledi.

Oluşturulan kriz merkezinin yangında hasar tespit çalışmalarına başladığını dile getiren Yüksel, “Hiçbir vatandaşımız endişe etmesin. Yangında evi ve serası yanan, hayvanları telef olan, zarara uğrayan tüm vatandaşlarımıza, devletin eli uzanacak ve hasarları karşılanacaktır. Telekom ve TEDAŞ yetkilileri de yangın nedeniyle meydana gelen hasarların giderilmesi için çalışıyorlar” dedi.

Yüksel, kendilerine ilk olarak yangının sera atığı yakılması sonucu çıktığı bilgisi verilmesine rağmen, daha sonra şiddetli rüzgar nedeniyle bölgedeki bazı enerji nakil hatlarında elektrik tellerinin kopması sonucu yangın çıktığı bilgisinin geldiğini bildirdi.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yangında 100 hektarı ormanlık, 200 hektarı tarım ve makilik alan olmak üzere 300 hektara yakın alan yandı” diye konuştu.

Öte yandan, Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin Doğanca köyü Zeytinburnu mevkisinde çıkan orman yangını da kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları süren yangında beş dönüm kızılçam ormanının zarar gördüğü bildirildi.

Milas’ta soğutma çalışmaları sürüyor
Muğla’nın Milas ilçesi Meşelik köyü Kuyucak mevkisinde çıkan ve önceki akşam saatlerinde kontrol altına alındığı açıklanan orman yangınında zarar gören Halep çamlarının bulunduğu alanda ekipler aralıksız soğutma çalışması yaptılar. Yangının kontrol altına alınmasıyla birlikte zararın boyutu da ortaya çıkmaya başladı. “Kuyucak” mevkisindeki yangının, çok sayıda tatil sitesine 50-100 metre kadar yaklaştığı esnada ekiplerin yoğun mücadelesiyle kontrol altına alındığı tespit edildi.

Yangının asıl failleri gizleniyor
Milaslılar, yangının mangal ateşinden çıktığı yönündeki haberlere ve açıklamalara tepki göstererek, yanan bölgenin ağaçlandırılmasını ve imara açılmamasını istediler.

Kuyucak mevkisinde bulunan evlerde yaşayan bir grup vatandaş yangında zarar gören evlerin bulunduğu bölgede toplanarak açıklama yaptı. Vatandaşlar, “Yangının başladığı nokta yerleşim alanlarına en az 1 kilometre mesafede. Bölgede bugüne kadar kimse piknik yapmadı. Bölgenin yapısı piknik yapmaya müsait değil. Yangının başladığı anı biz gözlerimizle gördük. Bu tür haber ve açıklamalar bizi üzüyor. Bölgeye birisi piknik amacıyla gelecek olsa görürdük. Bu tür haberler asıl failleri gizlemeye yönelik. Bölge hemen ağaçlandırılmalı ve imara açılmamalı” dediler.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.