Haberler

Seyrantepe Stadı İhalesi

Tarih: 19 Temmuz 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Doğan Hasol
Bugün Galatasaray için önemli bir gün. Seyrantepe Stadı'nın ihalesi bugün yapılacak. İhaleyi açan, bilindiği gibi Başbakanlık Toplu Konut İdaresi TOKİ. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nden alacağı Mecidiyeköy'deki Galatasaray Ali Sami Yen Stadı'nın arazisini başka işlevlerle geliştirerek değerlendirip kaynak yaratacak; bu kaynaktan yararlanarak inşa ettireceği Seyrantepe Stadı'nı da 30 yıllık bir süre için Galatasaray'a tahsis edilmek üzere GSGM'ye verecek. Taraflar arasında imzalanan protokol bunları öngörüyor. Anlaşmada Başbakan'ın ve ilgili bakanların da onayı var.

Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu yaklaşık 35 bin metrekare alanda "Kentsel Sosyal Altyapı" (rezidans, ticaret ve kongre merkezi) için en uygun teklifi veren firma, Seyrantepe tesislerini yapmaya hak kazanacak. Seyrantepe Stadı'nın yapımı süresince Galatasaray, maçlarını yine Mecidiyeköy'de Ali Sami Yen'de oynayacak. Bu geçici durumun en az iki sezon sürmesi söz konusu.

Protokolün imzalanmasından sonra Galatasaray, üstüne düşeni yerine getirdi. Seyrantepe için, Almanya'nın ünlü mimarlarından biri olan Mete Arat 'ın bürosuyla anlaşarak iyi bir proje hazırlattı. Projeyi Stuttgart'ta Mete Arat'ın bürosunda görüp incelemek olanağını buldum. Gerçekten, çağdaş anlayışa, çağdaş futbola uygun bir proje. Bu projenin uygulanacak olmasına hem Galatasaray adına, hem de Türkiye ve Türk futbolu adına sevindim. Kulübün bu kez ortaya koyduğu, mimarlığa tutarlı yaklaşım tarzı da beni bir mimar olarak ayrıca mutlu etti. Bu kez doğru bir isim seçilmişti: Mete Arat Almanya'daki pek çok spor tesisine imza atmış olduğu gibi, Stuttgart Gottlieb-Daimler Stadı'nı da 2006 Almanya Dünya Kupası'na hazırlamış olan mimardı.

Seyrantepe projesi kulübün mayıs ayı divan toplantısında da üyelere ayrıntılarıyla anlatıldı. O toplantıyı izleyen günlerde, kulüp tarafından hazırlatılmış projeler ve şartnameler ihaleye elverişli durumda TOKİ'ye teslim edildi. TOKİ bir ay kadar önce ihale açtığını duyurdu. Ne var ki ihale ilanında anlayamadığım bir gelişme vardı. İhale evrakı arasına proje konmamış ve şartnamede, teklif verecek girişimcilerin, hazırlayacakları kendi projeleriyle de ihaleye katılabilecekleri duyurulmuştu. Bu, anlaşılır bir durum değildir. Ortada, üzerinde aylarca çalışılarak hazırlanmış, yerleşme, topoğrafyaya uyum, ulaşım bağlantıları, işlev, strüktür ve estetik sorunları iyi çözülmüş bir proje varken, verilen bir aylık sürede onun yerini tutabilecek ciddi projeler hazırlanması zaten olanaksızdır. GSGM'nin ve kulübün gereksinmeleri ve stadı işletecek kuruluşlarca öngörülen işlevler dahi bilinmeden doğru bir proje nasıl hazırlanabilir? Hem de bir ayda... Verileri ortada olmadan, alelacele hazırlanacak, birbirlerinden çok farklı projelerle bir ihale nasıl gerçekleştirilebilir? Bütün bu soruların yanıtlarını ciddi bir merak, hatta biraz da hayretle beklediğimi söylemeliyim. Bugünkü ihalenin nasıl sonuçlanacağını bekleyip görelim.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.