Haberler

"Şantiyede israf edip evi pahalı satıyorlar"

Tarih: 19 Temmuz 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Menekşe Ataselim
İstanbul'da inşaatı süren Diamond Hill ve Diamond Villages projelerinin sahibi Hat Yapı, malzemeyi verimli kullanarak maliyetten yüzde 10 tasarruf ediyor.... Şirketin ortaklarından Hüseyin Candelen, "Konut fiyatlarındaki sürekli artışın en büyük sebeplerinden biri de şirketlerin şantiyede israf ederek çalışması" diyor.

Florya ve Bahçelievler'de 50'nin üzerinde inşaat yapan Mimar Hüseyin Candelen'in sektördeki tecrübesi ve başarısı ile yola çıkılarak 3 ortak tarafından kurulan Hat Yapı, Büyükçekmece'deki Diamond Hill ve Güzelce'deki Diamond Villages isimli projelerinin inşaatı sürerken yeni yatırımlar için kolları sıvadı. Şirket, gelecek iki ayda Beylikdüzü'nde bir rezidans projesi ve Mimarsinan'da ikinci bir villa projesine başlayacak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Candelen, ürettikleri konutların en çok kalitesine ve fiyatına güvendiklerini söylüyor. Candelen, "Uygun fiyatlara lüks konut satıyoruz. Çünkü şantiye prensibimiz var ve bu bize yüzde 10 tasarruf ettiriyor. Başka firmalar gibi israf edip farkını ev fiyatına eklemiyoruz" diyor. Şirketin diğer ortağı Hakan Gürel ise konuyu şöyle örnekliyor: Bir üründen 70 bin metre kullanmamız gerekiyordu. Metresine 43 YTL fiyat verdiler. Aynı markanın aynı kalitede aynı ürününü başka bir yerde 9 YTL'ye bulduk. Adamda stoklu varmış. En iyisinin en hesaplısını arayıp bulacaksın.

* Hat Yapı ne zaman kuruldu? Nasıl bir araya geldiniz?

Hakan Gürel: Biz 2005 yılından itibaren tanışırız ve arkadaşlık ederiz zaten. Hüseyin Bey'in çok köklü bir inşaat, müteahhitlik geçmişi var. Bahçelievler'de ve Florya'da 50'nin üzerinde inşaat yapmıştır. Biz ise farklı sektörlerde çalışıyorduk. Diğer ortaklarımız ise oldukça genç; bu da ilk işleri denebilir. Gayrimenkul işi Türkiye'de belli bir noktaya gelince, Hüseyin Bey'in de kariyerine güvenerek bundan 2 sene önce Hat Yapı'yı kurduk.

Malzemeyi heba etmiyoruz
* Şu anda devam eden projelerinizden söz eder misiniz?

H. G.: Büyükçekmece'de 152 dairelik Diamond Hill var. Projede spor merkezi, bilardo salonu, spor salonu, kapalı yüzme havuzu ve sinema salonu bulunuyor. 1+1'den 5+1'e kadar değişik daire seçenekleri ve dubleksler var. Fiyatlar ise 95-395 bin YTL arasında. Onun dışında şu anda devam eden bir de Güzelce'deki 26 villalık Diamond Villages'i inşa ediyoruz. En önemlisi bu projelerde Candelen imzası var ve aynı lükse sahip diğer projeler ile aynı kalitede olmasına rağmen çok daha ucuza satıyoruz. Çünkü Diamond Hill'deki gibi daireler 500 bin YTL'den aşağı satılmıyor şu anda piyasada.

* Bunu nasıl başarıyorsunuz?
Hüseyin Candelen: Tecrübe etkili oluyor. İnşaatı yaparken sistemli giderseniz ve malzemeyi kalitesinden ödün vermeden ucuza almaya çalışırsanız maliyetten tasarruf edersiniz. Biz bunu yapıyoruz. Bazı firmalar çok fazla mühendis çalıştırıyor. Onların da şantiyenin de masrafı artıyor. Biz kendimiz işin başında duruyoruz. Şantiye şefliğini ben yapıyorum mesela. Sistemli ilerliyoruz. Mutfak ölçüsü alınırken her daireninki eşit çıkıyorsa orada bir sistem olduğunu anlarsınız ve bizim daireler öyle. Malzemeyi asla heba etmiyoruz. Görüyoruz başka şantiyeleri; diğer inşaatçılar her yere yayılıyorlar. Yan taraftaki inşaatın hurdası 50 ton demirdi mesela. Tasarruflu olursanız maliyeti nereden baksanız yüzde 10 düşürürsünüz. Bu da evin fiyatına yansıyor tabii. Ama israf yaparsanız o parayı da fiyata eklersiniz.

H. K. : Doğru alımı yapmalısınız. Malzemeyi getir, olmazsa geri gitsin denmez. Başkanımız tecrübeli. Şuraya şu olur diyor biz onu alıyoruz. Mesela, bir üründen 70 bin metre kullanacaktık, 43 YTL fiyat verdiler. Aynısını 9 YTL'ye bulduk. Birinde stoklu varmış. Arayıp bulacaksın.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.