Haberler

Esnaf ve sanatkara toplu işyeri projesi

Tarih: 19 Temmuz 2007 Kaynak: Dünya Yazan: Mahmut İnan
Bursa'da 14 adedi tamamlanmış, 6 adedinin inşası devam eden 20 adet küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. Bunlar esnaf-sanatkarımız tarafından, Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifleri kurularak binbir güçlükle yapılan işyerleridir. Birçoğu 10 yılda, 20 yılda hatta 30 yılda tamamlanabilmiştir.

Görevim gereği bu toplu işyeri yapı kooperatiflerinin iç yapılarını, karşılaştıkları sorunları, çektikleri eziyetleri yakından bilmekteyim. Her şeye rağmen bu toplu işyerlerini binbir meşakkatle esnaf-sanatkarın hizmetine sunan, adeta ömürlerini burada tüketen kooperatif yönetimlerini de özverilerinden dolayı tebrik etmek istiyorum.

Hepimizin bildiği gibi son 4-5 yılda vatandaşımızın konut ihtiyacını karşılamak için TOKİ büyük bir atılım yaparak, kira öder gibi birçok aileyi konut sahibi yaptı. Onları hem sıcak ve mutlu bir yuvaya kavuşturdu hem de çarpık kentleşmenin önüne geçerek, çağdaş yaşam alanlarının oluşmasına önemli katkılar sağladı.

Projemin özetine gelince; TOKİ benzeri bir kuruluş kurarak veya TOKİ'nin kendisi konut üretiminin yanında ülkemiz genelinde esnaf-sanatkarımıza toplu işyerleri, küçük sanayi siteleri yaparak kira öder gibi esnaf-sanatkarımızın işyeri sahibi yapılması.

Örneğin Bursa'da küçük dokumacılarımızın büyük çoğunluğu Anadolu mahallesinde, Küçükbalıklı'da bulunmaktadır. Çevre İl Müdürlüğü yaptığım sıralarda konutlarla iç içe olan bu işyerlerinin yaptıkları gürültülerle ilgili buralarda oturan mahalle sakinlerinden birçok şikayet alırdık. Bir tarafta evine ekmek götürmek için çabalayan sanatkar, diğer yanda uyku uyuyamayan vatandaşlar. Bu atölyelerin sağlık açısından olumsuzlukları da cabası. Yukarıda bahsettiğim TOKİ benzeri bir kuruluş, Dokumacılar Odası'yla irtibata geçip, ne tür işyerine ihtiyaç duyduklarını belirleyerek, işyerlerinin projelerini hazırlamalı. Yerel yönetimlerin de uygun göreceği alanlarda bu toplu işyerleri sosyal donatı alanlarıyla birlikte inşaa edilerek odaya üye esnaf-sanatkara verilmeli, uygun taksitlerle "kira öder gibi" sahiplerine teslim edilmeli.

Aynı şekilde işkollarına göre hazırlanacak uygun projelerle oto tamircilerine, hurdacılara, mermercilere, bıçakçılara, dökümcülere, kundura imalatçılarına, marangozlara, mobilya yan sanayicilerine vs. toplu işyerleri de yapılabilir.

Yaklaşık 4 milyon civarındaki esnaf-sanatkarımızın ülkemiz birlik ve beraberliğinin çimentosu olmasının yanında ülkemiz ekonomisine yaptığı katkılar gözardı edilmemelidir. Bu proje uygulandığında devletimiz sosyal devlet olmanın sorumluluğunu yerine getirmiş olacak, çarpık kentleşmenin ve sanayileşmenin önüne geçecek. Ayrıca bu proje ile esnafımıza moral verip, destek olunacak. Sadece vergi döneminde esnaf-sanatkarı hatırlayan devlet imajı ortadan kalkacak. Esnaf-sanatkarın önü açılacak, onların ihracat yapan dev birer firma olmasının temelleri atılmış olacak.

Seçim sath-ı mailindeki ülkemizde esnaf-sanatkarımızın sorunlarına çözüm arayanların dikkatine arz ediyorum.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.