Haberler

Mortgage sisteminde 'alacak' sıkıntısı

Tarih: 20 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Gülçin Üstün
Kira öder gibi ev sahibi olmak için mortgage'a geçen konut kredisi sahipleriyle bankalar arasında, 'alacak' sıkıntısı çıktı.

Bazı bankaların mortgage yasasıyla kaldırılan yüzde 5'lik Banka ve Sigorta Muamele Vergisi'ni (BSMV) almaya devam ettiği ve geçmişe dönük vergi indirimini taksitlere yansıtmadığı ortaya çıktı.

Sanayi Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, "Bankaların, mortgage'a geçen konut kredisi sahiplerinden 6 Haziran'dan itibaren BSMV tahsil etmemesi, ayrıca geriye dönük 3 ay içinde tahsil ettikleri BSMV'leri de iade etmesi gerekiyor.

Tüketiciler bu iadeyi alamazsa hakkını arasın" dedi. Mortgage yasası, 6 Mart 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İndirim yansımadı
Yasayla, mortgage sistemi uygulanmadan önce konut kredisi alan yaklaşık 500 bin kişiye, mortgage'a geçmeleri için 6 Haziran'a kadar süre tanıdı.

Maliye Bakanlığı, yayımladığı tebliğle 6 Mart 2007'den itibaren konut kredilerinde BSMV alınmayacağını duyurdu.

Bankalar, yasa çıkmadan önce konut kredisi kullanan tüketicilerden, 3 ay boyunca, 6 Haziran'a kadar BSMV'yi tahsil etmeye devam etti.

Yasaya göre, 6 Haziran'dan itibaren bankaların, mortgage'a geçen eski konut kredisi sahiplerinden BSMV tahsil etmemesi ve mart, nisan ve mayısta tahsil ettiği BSMV'leri de iade etmesi gerekirken, tüketiciler haziranda bekledikleri indirimin taksitlerine yansımadığını gördü.

Pektaş: Hakem heyetine başvurun
Bankaların hangi tüketicilerin sisteme geçeceğini bilmediği 3 aylık dönemde kesinti yapmayı sürdürdüğünü anımsatan Özcan Pektaş, "BSMV tahsil etmeyi 6 Haziran'dan sonra da sürdüren bankalar varsa, tüketiciler, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunmalı" dedi.

Pektaş, Bankalar Birliği'ne de uyarıda bulunduğunu belirterek, indirimlerin temmuz veya ağustosta tüketiciye yansıtılmasını istediğini, birliğin de bankaların bu yönde hazırlık yaptığını bildirdiğini anlattı. Pektaş, bankalara, "Bu ödemeleri bir an önce yapın" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.