Haberler

İstanbul'un asfaltlı yol haritası çıkarılacak

Tarih: 20 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Yasin Kılıç
Büyükşehir Belediyesi kuruluşlarından biri olan İSFALT, İstanbul'da bugüne kadar yapılmamış bir çalışma başlatıyor. Şehri kuşatan yolları kayıt altına almaya hazırlanan İSFALT, bu sayede hangi yolun kaçıncı kilometresinde, nasıl bir bozukluk olduğunu bilecek ve yol onarım, yapım planlarını bu verilere göre yapacak.

İstanbul, 4 bin 500 kilometre asfalt yola sahip büyük bir şehir. İSFALT, İstanbul yollarının tamamını tarayarak asfalt haritası çıkaracak. Yollara birden beşe kadar değerlerin verileceği sistem sayesinde bakım onarım ve düzenleme işlemleri yapılacak.

İstanbul yollarının sürekli genişlediğini ve şehre yapılan çalışmalar ile yeni yollar yapıldığını kaydeden İSFALT Genel Müdürü Çağatay Kalkancı, "Asfalt yönetim sistemi projesini geliştirdik. 2,5 milyon Euro'luk bir ekipmanla donatılmış minibüsler ile kasım ayında İstanbul yollarının check-up'ını (tarama) çekeceğiz. Bu tam donanımlı minibüsler 50-60 kilometre sabit hızla giderken georadarlar (yer radarı) sayesinde her metrekare yolun fotoğrafı lazer yardımıyla çizilecek." diye konuştu. Almanya'nın Karlsruhe Üniversitesi ile ortak yürütülecek proje ile yer radarı yardımıyla İstanbul'un yol haritasını çıkaracaklarını kaydeden Kalkancı, hedeflerini şu şekilde açıkladı: "Bu sistem ile asfaltta bozulma olan yerler tespit edilecek. Bu, bizim için önemli bir proje. Georadar ile asfaltın altını görme imkânımız olacak. Asfaltın check-up'ını çıkartarak 4 bin 500 kilometrelik yola birden beşe kadar puan vereceğiz. Bu puanlama sistemi ile yolların bakım, onarım ve düzenleme işlemlerini daha rahat bir şekilde yapacağız."

İstanbul Asfalt Fabrikaları Sanayii ve Ticaret AŞ (İSFALT) Asfalt Yönetim Sistemi ile İstanbul'un yol haritasını çıkaracak. Sistemin 15-20 yıldır özellikle gelişmiş ülkelerde uygulandığını kaydeden İSFALT Genel Müdürü Kalkancı, "Bu projemiz yol ömrüyle hizmet kalitesini artırmayı hedefleyen bir önleyici bakım stratejisi. Sistemin esas hedefi yol iyice bozulmadan müdahale ederek yolun ömrünü ve hizmet kalitesini artırmaktır." şeklinde konuştu. Yol hasar görmeye başladığında yapılacak doğru bakımlar ile yolun servis ömrü ve kalitesini artırmanın mümkün olduğunu hatırlatan İSFALT Genel Müdürü, proje ile donanımlı mobil araçlar seyir halinde iken yolun yüzey kalitesi hakkında bilgi vereceğini, derlenen bilgiler ile harita çıkarılacağını kaydetti.

Asfaltın yaşlanan bir malzeme olduğunu, şirket olarak bu süreyi geciktirmek için çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Çağatay Kalkancı, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Asfalt yönetim sistemi ile İstanbul'un yollarının haritası çıkarılarak yollara birden beşe kadar puanlar vereceğiz. Sistemde bir puan yola hemen müdahale edilmesi gerektiğini, iki puan belirli bir süre içerisinde müdahale edilmesi gerektiğini, üç puan yolun tamir ile iyileştirilebilir olduğunu, dört puan yolun bakımının bir süre daha bekleyebileceğini ve son olarak beş puan yolun çok iyi durumda olduğunu ve yola herhangi bir müdahaleye gerek olmadığını gösteriyor. İstanbul yollarında yapılacak bu puanlama yöntemi ile hangi yıl nereye ne kadar müdahale edileceği tespit edilecek."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.